Bogdan Aurescu a avut miercuri, o intrevedere cu generalul Phillip M. Breedlove, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa (SACEUR), in care ministrul de externe a "evidentiat natura defensiva a sistemului antiracheta al NATO" si a declarat ca "sunt inacceptabile amenintarile la adresa Aliatilor in raport cu acest proiect".

Bogdan Aurescu si Phillip M. BreedloveFoto: MAE

Mai multi oficiali rusi si-au manifestat in ultima vreme dezaprobarea fata de scutul antiracheta, in ciuda faptului ca reprezentantii tarilor NATO au insistat asupra caracterului defensiv al acestuia.

Bogdan Aurescu a subliniat miercuri necesitatea continuarii dezvoltarii sistemului NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, astfel incat, la Summit-ul Aliantei de la Varsovia, sa fie declarata capabilitatea operationala initiala a acesteia, in baza operationalizarii in 2015 a Facilitatii Aegis Ashore din cadrul Bazei militare Deveselu, informeaza un comunicart MAE.

"In acest context, a evidentiat natura defensiva a sistemului antiracheta al NATO, sistem care vizeaza legitima aparare a NATO, in deplina conformitate cu dreptul international. Prin urmare sunt inacceptabile amenintarile la adresa Aliatilor in raport cu acest proiect", scrie sursa citata.

Pe 22 martie, generalul Philip Breedlove, a afirmat ca Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra Romaniei si Poloniei cand au devenit parte a sistemului antiracheta al NATO, urmand ca toate tarile care vor adera la sistemul defensiv sa se confrunte cu aceasta presiune.

Rusia va considera tinte legitime toate tarile care vor gazdui instalatii antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice, a avertizat pe 21 martie ambasadorul rus in Copenhaga, Mihail Vanin.

Sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia reprezinta incalcari ale prevederilor Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), a acuzat, la inceputul lunii martie Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.