Guvernul nu va achita, deocamdata, banii solicitati in instanta de fratii Micula, deoarece exista o dispozitie in acest sens a Comisiei Europene, a declarat premierul Victor Ponta, adaugand ca Executivul se afla intre "ciocan si nicovala" si ca a avut o discutie pe aceasta tema si cu presedintele.

"Comisia Europeana ne-a zis ieri ca nu putem da, ca este ajutor de stat. Suntem intre ciocan si nicovala, pentru ca Tribunalul de la Washington ne-a obligat sa dam banii, iar Comisia Europeana ne-a obligat sa nu dm banii. Deocamdata, pot sa spun ca nu (vor fi achitati banii-n.r.)", a spus Ponta la postul B1 TV, citat de Mediafax.

El a precizat ca a avut o discutie pe aceasta tema si cu presedintele Klaus Iohannis.

"Cand sunt probleme economice care privesc siguranta nationala, sigur ca le discut cu presedintele, asa cum l-am informat despre cazul Micula. Printr-o modificare legislativa facuta in Parlament la cererea fostului ministru de Finante Darius Valcov, o modificare despre care l-am informat pe presedinte si a promulgat-o, am putut sa punem intr-un cont banii respectivi, asa cum ne-a cerut instanta de la Washington. Pe de alta parte, odata aflati in cont, banii au fost blocati cu conditia sa ne spuna Comisia Europeana daca putem sa-i dam, dar Comisia a spus ca nu putem sa ii dam. L-am informat pe presedinte, pentru ca fara domnia sa nu aveam legea in vigoarea", a spus Ponta.

Fratii Ioan si Viorel Micula, proprietarii European Food, au castigat in decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului roman in urma sistarii programului de facilitati fiscale ei urmand sa primeasca circa 376 milioane lei, plus penalitati.