Presedintele Klaus Iohannis l-a numit consilier de stat in Administratia Prezidentiala pe Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de Interne din perioada Conventiei Democrate. Informatia a fost confirmata, marti, pentru HotNews, de catre Constantin Dudu Ionescu. De asemenea, presedintele l-a trecut in rezerva pe generalul Ion Oprisor, care ramane consilier prezidential pe probleme de securitate nationala.

Constantin Dudu IonescuFoto: AGERPRES

Inca din 23 ianuarie, HotNews a relatat ca Dudu Ionescu urma sa fie numit consilier de stat pe probleme de securitate nationala. In calitate de consilier de stat, el va fi director al Oficiului Informatii Integrate din cadrul Departamentului Securitatii Nationale de la Cotroceni.

De asemenea, printr-un decret prezidential, Klaus Iohannis l-a trecut, marti, in rezerva pe generalul Ion Oprisor, care ramane consilier prezidential, seful Departamentului Securitatii Nationale de la Cotroceni. Trecerea in rezerva s-a facut la propunerea ministrului Apararii, Mircea Dusa. Oprisor a fost consilier de stat, secretar al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in mandatul de presedinte al lui Traian Basescu. In administratia Iohannis, secretariatul CSAT este asigurat de un alt consilier de stta, Mihai Somordolea.

Potrivit site-ului administratiei prezidentiale, "Departamentul Securitate Naţională (D.S.N.) reprezintă structura specializată din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, destinată asigurării îndeplinirii de către Preşedintele României a prerogativelor conferite de Constituţie în domeniul general al securităţii naţionale şi al calităţii de Comandant al Forţelor Armate, având la bază Strategia Naţională de Apărare a Ţării şi Strategia de Securitate Naţională a României."

Revenind la Constantin Dudu Ionescu (58 de ani), el este licentiat al Facultatii de Aeronave din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti. Si-a inceput cariera ca inginer si a fost cercetator la Centrul de Motoare de Aviatie Bucuresti.

A fost deputat PNTCD in legislatura 1992 - 1996, apoi secretar de stat in Ministerul Apararii in Guvernul CDR, ulterior ministru de interne.

In calitate de ministrul interimar al apararii, Dudu Ionescu lanseaza in aprilie 1998 la ideea unui amnistii generale legate de evenimentele din 1989, care a generat un val de critici in societatea civila si organizatiile de revolutionari .

Presa vremii consemna faptul ca "ministrul interimar al apararii, Constantin Dudu Ionescu, a afirmat ca va propune un proiect de lege privind amnistierea unor fapte care nu au caracter penal, petrecute in decembrie 1989. Era vorba despre actiunile intreprinse de generali de armata cu functii importante de conducere, precum si de militari care au participat la represiunea indreptata impotriva manifestantilor de pe strazile Timisoarei, in 17 decembrie, precum si la inabusirea revoltelor de strada de la Bucuresti, Sibiu, Brasov si alte localitati ale tarii, incepind cu 21 decembrie 1989. Dudu Ionescu a precizat: "Proiectul de lege nu se va referi doar la ofiteri, ci si la alte persoane", si va avea in vedere fapte care nu au "caracter penal".Punctul de vedere al ministrului apararii a fost imbratisat de presedintele Romaniei, Emil Constantinescu."

A ocupat functia de secretar-adjunct al PNTCD. Dupa esecul partidului la alegerile din 2000, care au dus la disparitia partidului din Parlament, Dudu Ionescu s-a inscris, in noiembrie 2003 in PUR-ul lui Dan Voiculescu. A explicat la vremea respectiva a optat pentru PUR intrucit, dupa rezilierea protocolului cu PSD si dupa declaratiile de apropiere fata de PPE, este cel mai bine plasat pentru a putea construi un partid de orientare populara. Dudu Ionescu a demisionat din partidul lui Voiculescu in mai 2005.

Se retrage o vreme din viata publica si politica. La alegerile pentru Parlamentul României din 2008, il gasim candidat din partea PD-L, într-un colegiu din sectorul 4, Bucuresti. Desi s-a clasat pe primul loc ca număr de voturi, nu a fost ales deputat.

In octombrie 2012, intr-un talk-show la Realitatea TV, Constantin Dudu Ionescu a fost iritat de faptul ca realizatoarea emisiunii l-a prezentat ca reprezentant al PDL, revendicandu-si calitatea de fost ministru al Intrenelor. Acesta acceptat, totusi, ca este membru de rand in partidul condus de Emil Boc.

Dudu Ionescu a ocupat timp de cativa ani functia de general manager la reprezentanta din Romania a holdingului Elbit Systems Israel. Potrivit unor surse, ar fi intrerupt relatiile cu Elbit Systems in 2010.

Potrivit unui articol publicat in mai 2011 de Incomemagazine, "istoricul afacerilor societatii israeliene in Romania s-a scris inca de la inceputul anilor ‘90 si s-a derulat in timp chiar sub mandatul lui Constantin Dudu Ionescu la MApN intre anii 1999-2000. De atunci societatea a devenit un partener de nadejde al statului roman si a furnizat tehnica militara neincetat catre diverse structuri ale Armatei.

Constantin Dudu Ionescu a devenit angajat la societatea Elbit la sase ani dupa ce a renuntat la portofoliul de ministru, iar din 2008 apare ca administrator al altor societati unde Elbit Systems Ltd detine participatii in Romania: Simultec SRL si A-E Electronics SA. In calitate de reprezentant al societatii a reusit sa aduca companiei israeliene un contract de 12 milioane de euro incheiat la sfarsitul anului trecut (....) Contractul companiei Elbit Systems a fost incheiat cu societatea Compania Nationala Romtehnica SA, fiind adjudecat la data de 20 decembrie 2010. Denumirea generica se refera la Contract de achizitie a patru complete ,,Echipamente de razboi electronic EW pentru aeronave C-130”.