Echipe de elevi din cadrul Colegiului "Andrei Saguna" din Brasov a castigat 3 premii si 4 mentiuni la un concurs international organizat de NASA, la care au participat, in total, peste 2.700 de echipe din intreaga lume, adolescentii brasoveni fiind invitati sa participe la Conferinta Internationala de la Toronto (Canada). Tinerii au intrat in concurs cu 9 proiecte, dintre care 7 au fost premiate, tema competitiei fiind proiectarea de mici planete artificiale unde sa poata locui oameni.

Elevii de clasa a VII-a de la Colegiul "Andrei Saguna" din Brasov au participat la editia din acest an a Concursului international organizat de NASA cu noua proiecte, dintre care sapte au fost premiate, informeaza Mediafax. Aceasta este cea de-a doua participare a elevilor brasoveni la aceasta competitie internationala.

Potrivit profesorului coordonator al elevilor, Carmen Tanasescu, la concursul din acest an au participat, in total, 2.722 de echipe din intreaga lume.

Elevii au avut ca tema sa proiecteze mici planete artificiale unde pot locui oameni, ei trebuind sa gaseasca solutii viabile pentru sustenabilitatea vietii, de la date tehnice pana la cele de convietuire si organizare sociala.

"Dintre cele noua proiecte realizate de elevi din clasa a VII-a, doua au obtinut premiul al II-lea, unul a obtinut premiul al III-lea, iar patru au obtinut mentiuni. Cele trei echipe care au obtinut premii vor merge la Conferinta Internationala de la Toronto, care se va desfasura in perioada 9-24 mai", a spus Carmen Tanasescu.

Cele mai apreciate proiecte ale elevilor brasoveni au fost instalatia spatiala "Spes-Elpida" - care a fost gandita de elevi ca avand o conducere bicefala, cu un conducator militar si unul civil, insa ambii aflati sub tutela ONU. Un alt proiect este statia "CeLex AndRoSar", care propune selectarea locuitorilor din toate categoriile sociale si un stat centralizat, dar si proiectul "Coloumbus", care a avut ca model Coloana Infinitului.

Anul trecut, opt elevi de clasa a XI-a de la Colegiul "Andrei Saguna" au castigat locul I cu un proiect de oras spatial intitulat "Renaissance II", iar un elev de clasa a VI-a de la acelasi liceu, care a concurat cu elevi de clasa a VII-a, s-a clasat pe locul al II-lea cu proiectul individual "The God's Kite" ("Zmeul lui Dumnezeu"), care a constat in construirea machetei unui oras in spatiu.

Toti cei noua elevi premiati au participat la Conferinta Internationala pentru Dezvoltare Aerospatiala de la Los Angeles, California, unde au primit premiile de la reprezentantii NASA, ei reusind sa ajunga in Statele Unite ale Americii prin sponsorizari, dar si cu sprijin de la Ministerul Educatiei.