Controalele ANAF pentru "combaterea evaziunii" au speriat toti comerciantii, Fiscul ajungand sa pedepseasca cu amenzi de multe mii de lei si cu suspendarea activitatii chiar si pentru sume nesemnificative in comparatie cu rulajul acestora.

anafFoto: Hotnews

Potrivit adevarul.ro, institutia a confiscat urzicile unei batranici pentru ca nu avea certificat de producator. "Eşti tare dragă ANAF şi TU, agentule cu idei! Ai reuşit LOVITURA vieţii tale! Ai acoperit gaura din buget cu o grămadă de urzici!", comenteaza autoarea articolului.

Conform televiziunilor de stiri, 177 de unitati alimentare au fost inchise in aceasta luna, unele pentru sume modice gasite in plus sau in minus in gestiune.

După un control de şase ore, un restaurant de lângă lacul Herăstrău a fost închis pentru că lipseau 200 de lei din fondul de rulment, iar amenda a fost de 15.000 de lei, scrie si gandul.info. Un alt restaurant a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o sticlă de palincă neînregistrată, găsită în bucătărie. ''Ni s-a dat şi o suspendare de trei luni pe băuturi spirtoase. Ni s-a părut un pic greşit. Pentru o singură sticlă...'', explică şeful de sală al respectivului local. În total, în urma celor 177 de localuri, inspectorii ANAF au aplicat amenzi de aproape 4 milioane de lei.

Fast-food-ul Dogan din Focşani a fost închis după un control al inspectorilor de la ANAF, scrie si vranceamedia.ro. Fiscul ar fi efectuat mai multe controale în Focşani, la fast-food-uri, restaurante şi pub-uri, în ultimele 48 de ore, pentru a verifica dacă banii din încasările zilei se regăsesc pe bonurile fiscale emise.

Bozkuș Eyup, administratorul Fast Food Dogan, a declarat pentru Monitorul: “Singura greșeală invocată a fost că nu s-a eliberat un bon fiscal de 90 de lei la o masă. A fost greșeala unui ospătar care a avut o masă mai mare şi cu mai multe comenzi, a emis prenotă dar a uitat să emită bonul fiscal. Suma de 90 de lei a fost singura greșeală şi pentru asta mi-a închis activitatea. Nu este normal ce se întâmplă în România”. Acesta a adăugat că amenzile aplicate sunt prea mari şi mulţi comercianţi nu şi le pot permite.

Proprietarul firmei Killer SRL din comuna suceveană Horodnic de Jos, Alexandru Scheul, care are o fabrică de preparate din carne şi 21 de magazine în mai multe localităţi din ţară, a declarat că refuză să închidă magazinul unde inspectorii ANAF au găsit un minus în gestiune de 50 de lei. Scheul a declarat corespondentului Mediafax că s-a ajuns prea departe în ceea ce priveşte controalele ANAF şi că firma sa a fost amendată cu 5.000 de lei şi cu închiderea unui punct de lucru timp de o lună, după ce, în 19 martie, inspectorii antifraudă au găsit un minus în gestiunea unui magazin de 50 de lei.

In municipiul Bacau, in piete, in centrele comerciale, in restaurante, magazine, brutarii, activitatea a fost blocata timp de ore intregi de controalele inspectorilor fiscali, scrie desteptarea.ro. In unele locuri, comerciantii au preferat sa inchida magazinele sau standurile pentru a evita controlul, mai ales dupa ce au inceput sa se raspândeasca zvonuri cu privire la amenzile date de ANAF.