Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei anunta ca a aprobat astazi preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la clientii casnici, care se vor scadea de la 1 aprilie cu 3,9% in medie. Clientii casnici ai GDF SUEZ Energy Romania vor plati cu circa 9% mai putin, dar cei ai E.ON Energie Romania vor vedea o scumpire de 1,5%.

Contor de gazeFoto: Distrigaz Sud

"In conformitate cu metodologiile de tarifare, incepand cu data de 1 aprilie 2015, preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la clientii casnici vor scadea in medie cu 3,9% (medie calculata in functie de ponderea fiecarui furnizor din cei 39 care livreaza gaze naturale clientilor casnici din piata reglementata)", informeaza un comunicat al ANRE.

Potrivit Autoritatii, ieftinirea se datoreaza in principal scaderii costurilor pentru achizitia gazelor in conditiile in care se estimeaza ca in aprilie, mai si iunie importurile vor fi zero, mentinerii la acelasi nivel a tarifelor de distributie pentru E.ON Distributie Romania si scaderii tarifelor de distributie pentru S.C. Distrigaz Sud Retele.

Astfel, incepand cu data de 1 aprilie pentru clientii casnici din piata reglementata al caror furnizor este S.C. E.ON Energie Romania S.A., preturile de furnizare a gazelor naturale vor creste cu circa 1,5 %, iar pentru clientii casnici din piata reglementata al caror furnizor este S.C. GDF SUEZ Energy Romania S.A., preturile de furnizare a gazelor naturale vor scadea cu circa 9%.

Potrivit ANRE, diferentele dintre cei doi furnizori au fost determinate de recuperarea partiala de catre S.C. E.ON Energie Romania S.A. a costurilor de achizitie a gazelor naturale din import din perioada 2008 - 2012, respectiv recuperarea totala a acelorasi categorii de costuri de catre S.C. GDF SUEZ Energy Romania S.A., si de mentinerea la acelasi nivel a tarifelor de distributie pentru S.C. E.ON Distributie Romania si scaderii tarifelor de distributie cu cca. 20% pentru S.C. Distrigaz Sud Retele S.R.L.