Respectul fata de independenta justitiei impune ca imunitatea parlamentara sa nu fie uzitata abuziv, in scopul protejarii unor persoane, a precizat, la solicitarea agentiei Mediafax, Ambasada Germaniei, care observa cu ingrijorare evenimentele actuale ce au efecte directe asupra evaluarii procesului MCV.

"Ambasada Germaniei la Bucuresti sprijina eforturile constante ale autoritatilor romane de urmarire penala in lupta impotriva coruptiei. Acestea sunt expresia obligatiilor asumate de Romania in cadrul comunitatii de drept si de valori pe care o reprezinta UE si care se concretizeaza, printre altele, in Mecanismul de Cooperare si Verificare", se arata in raspunsul Ambasadei, dupa ce Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova.

"Din perspectiva noastra, este decisiv ca activitatea institutiilor care sprijina, protejeaza si dezvolta in continuare statul de drept in Romania sa se poata desfasura fara limitari. Respectul fata de independenta justitiei si fata de principiul separarii puterilor in stat impun abordarea imunitatii parlamentare de asa maniera, incat aceasta sa nu fie uzitata in mod abuziv, in scopul protejarii unor persoane individuale", a mai precizat, vineri, Ambasada Germaniei.

Misiunea diplomatica subliniaza ca, in acest context, observa "cu deosebita atentie si ingrijorare evenimentele actuale care au efecte directe asupra evaluarii procesului MCV".

Reactia Ambasadei Germaniei vine dupa cele ale Ambasadei SUA, Marii Britanii si Olandei, precum si a Comisiei Europene.

Senatul nu a incuviintat, miercuri, arestarea preventiva a lui Dan Sova, ca urmare a faptului ca nu a fost intrunit votul majoritatii. Din cele 151 de vorturi exprimate in cazul solicitarii vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

DNA a cerut incuviintarea retinerii si arestarii senatorului PSD Dan Sova in dosarul in care este urmarit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dupa ce in perioada 2007-2008 firma "Sova si Asociatii" a incheiat trei contracte de asistenta juridica cu complexurile Turceni si Rovinari, in urma carora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Curtea Constitutionala va discuta, pe 22 aprilie, cererea presedintelui Klaus Iohannis de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public si Parlament, seful statului aratand ca atitudinea Legislativului in cazuri precum cel al lui Dan Sova a condus la un blocaj institutional.

Tot pe 22 aprilie, CC va discuta si o sesizare a PNL privind decizia Senatului de a respinge cererea DNA de retinere si arestare preventiva a lui Sova.