Curtea de Apel Bucuresti a decis anularea raportului care declara castigatoare oferta Asocierii Grup Media Litera SRL - Grup Editorial Litera SRL - SC Siveco Romania SA la licitatia de manuale scolare digitale, in ceea ce priveste disciplina Comunicare in limba romana - clasa I (fostele Abecedare), anunta Ministerul Educatiei intr-un comunicat remis HotNews.ro. Potrivit Ministerului, sunt vizate aproximativ 6% din Abecedarele cumparate pentru acest an scolar. Ministerul precizeaza ca "va dispune toate masurile legale care se impun dupa ce va primi comunicarea hotararii motivate a instantei de judecata". De cealalta parte, asocierea Litera-Siveco a sustinut ca Hotararea Curtii de Apel "specifica necesitatea unei reevaluari din partea CNEE a ofertei Litera si SIVECO pentru manualul de comunicare in limba romana".

Decizia instantei se refera la manualele de 'Comunicare in limba romana' pentru clasa I realizate de Asocierea Grup Media Litera S.R.L. - Grup Editorial Litera S.R.L. - SC Siveco Romania S.A. Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca in jur de 11.000 de elevi de clasa I invata dupa aceste manuale, adica aproximativ 6% din total. Pentru ceilalti elevi de clasa I, invatatoarele au ales unul dintre celelalte 5 manuale digitale declarate castigatoare la licitatia de anul trecut.

"Probabil se va mai face inca o data un apel catre profesori, vor fi intrebati care sunt manualele la care opteaza, pentru ca au dreptul sa opteze la unul dintre celelalte 6 manuale declarate castigatoare" la disciplina Comunicare in limba romana - clasa I, dar Ministerul va lua o decizie dupa ce va primi motivarea instantei, pentru ca "sunt inca neclare procedurile antrenate de decizie", au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii institutiei.

  • Citeste mai jos pozitia integrala a Ministerului Educatiei:

"Precizarile Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice referitoare la decizia Curtii de Apel Bucuresti din data de 26 martie 2015

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) a luat act de minuta sedintei de judecata din data de 26 martie 2015 a Curtii de Apel Bucuresti prin care se solutioneaza plangerea formulata de catre Asocierea Akademos Art S.R.L. - Agentie Difuzare Carte S.R.L. Respectiva plangere a avut ca obiect anularea comunicarii nr. 2.232/16.12.2014, a raportului procedurii si a tuturor actelor subsecvente, inclusiv a comunicarilor prin care ceilalti participanti au fost declarati castigatori la licitatia pentru achizitia de manuale organizata de Centrul National de Evaluare si Examinare, dar si reevaluarea ofertelor.

In raport cu solicitarile contestatarei, instanta a dispus urmatoarele: 'Admite in parte plangerea. Modifica in parte decizia Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) atacata. Anuleaza in parte comunicarea nr. 2.232 din data de 16.12.2014 si raportul procedurii, doar in ceea ce priveste declararea ca admisibila si castigatoare a ofertei Asocierii Grup Media Litera SRL - Grup Editorial Litera SRL - SC Siveco Romania SA. Respinge cererea de interventie accesorie a asocierii din urma. Mentine in rest decizia CNSC. Respinge in rest plangerea.'

Din formulare reiese ca instanta mentine comunicarea mentionata anterior pentru celelalte 5 oferte declarate castigatoare si ca raportul procedurii nu este anulat decat in ceea ce priveste oferta Asocierii Grup Media Litera S.R.L. - Grup Editorial Litera S.R.L. - SC Siveco Romania S.A., fiind astfel vizate aproximativ 6% din exemplarele contractate pentru anul scolar in curs.

Prin urmare, MECS va dispune toate masurile legale care se impun dupa ce va primi comunicarea hotararii motivate a instantei de judecata.

Mentionam ca rezultatele licitatiei pentru achizitia de manuale pentru clasele I si a II-a au fost stabilite cu respectarea OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii. Potrivit acestui act normativ, autoritatea contractanta isi asuma deciziile stabilite de Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, in urma solutionarii contestatiilor depuse de partile implicate. Reafirmam faptul ca deciziile Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice in acest proces de achizitie a noilor manuale au avut intotdeauna in vedere doar masuri in interesul copiilor, masuri care sa asigure un invatamant modern, de calitate".

  • Citeste mai jos pozitia integrala a Litera si Siveco:

"Hotararea Curtii de Apel de astazi, 27.03.2015, cu privire la plangerea formulata de Akademos, specifica necesitatea unei reevaluari din partea CNEE[Centrul National de Evaluare si Examinare - organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei si autoritatea contractanta in aceasta licitatie - n.red.] a ofertei Litera si SIVECO pentru manualul de comunicare in limba romana.

Obiectul hotararii Curtii de Apel nu il reprezinta anularea contractului. Potrivit rezultatelor licitatiei, manualele de comunicare in limba romana realizate de consortiul Litera/SIVECO au fost deja tiparite si livrate in scoli, conform contractului incheiat cu MEN.

In plus, aceasta hotarare nu specifica faptul ca oferta Asocierii Akademos Art S.R.L. - Stand Agentie Difuzare Carte S.R.L. e considerata castigatoare.

In absenta motivarii deciziei Curtii de Apel este prematur sa fie avansate orice concluzii. Curtea de Apel nu a specificat nimic cu privire la retragerea sau eliminarea manualelor Litera si SIVECO din scoli, deci in momentul de fata aceasta informatie nu are sustinere oficiala."

Informatii de background

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a respins pe 16 ianuarie 2015 contestatia pe care a depus-o asocierea Akademos Art SRL - Stand Agentie Difuzare Carte SRL, pe 25 decembrie 2014, la licitatia pentru manuale scolare. Akademos contestase rezultatele pe care Ministerul Educatiei le-a anuntat pe manualul Comunicare in limba romana - clasa I, adica a doua reevaluare facuta de Minister.

Castigatorii cu care Ministerul Educatiei a incheiat contract pentru manualele de Comunicare in limba romana - clasa I sunt urmatorii:

  • SC CD Press SRL Oferta 1
  • SC CD Press SRL Oferta 2
  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
  • SC Intuitext SRL
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
  • Asocierea Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design (Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design au fost desemnati castigatori de CNSC in locul Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Carte SRL, dupa (prima contestatie a rezultatelor anuntate de Minister)

Primii castigatori ai licitatiei pentru Manualul de Comunicare in limba romana clasa I, anuntati de Ministerul Educatiei pe 4 august 2014, au fost doar:

  • SC CD Press SRL Oferta 1
  • SC CD Press SRL Oferta 2
  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA

Scurt istoric al castigatorilor licitatiei de manuale si al contestatiilor depuse:

  • Ministerul Educatiei a anuntat pe 4 august 2014 primele rezultate ale licitatiei de manuale scolare pentru clasele I si a II-a. Marii castigatori: CD Press si Siveco.
  • Noua edituri si companii care nu fusesera declarate castigatoare au contestat rezultatele la CNSC.
  • Pe 10 septembrie, CNSC a dat raspuns contestatiilor si a obligat Ministerul Educatiei sa reevalueze ofertele.
  • Ca urmare a reevaluarii ofertelor, Ministerul a desemnat pe 22 septembrie noi castigatori si a anuntat ca firmele participante la licitatie pot depune contestatie la aceste rezultatele pana pe 2 octombrie.  
  • Pe 2 octombrie, Asocierea Humanitas - Read Forward a contestat rezultatul reevaluarii facute de MEN in ceea ce priveste manualul de Comunicare in limba romana - clasa I
  • Intre timp, manualele digitale pentru celelalte discipline de la clasele I si a II-a au fost publicate pe edu.ro
  • Pe 18 noiembrie, CNSC a admis contestatia depusa de Humanitas-Read Forward si a obligat Ministerul Educatiei sa reevalueze toate ofertele pe care editurile le-au depus pentru aceasta disciplina
  • Pe 17 decembrie 2014, Ministerul Educatiei a efectuat reevaluarea, noii castigatori sunt cei mentionati mai sus, iar Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Carte SRL a contestat rezultate
  • Pe 16 ianuarie 2015, CNSC a respins contestatia Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Carte SRL

Sursa

Citeste si: