Comisia Europeana a deschis, joi, proceduri de infringement impotriva Ungariei, Bulgariei, Slovaciei si Lituaniei, pentru ca impun restrictii la cumprarea terenurilor agricole de catre cetateni sau rezidenti ai altor state membre ale Uniunii Europene.

Bulgaria, Ungaria, Slovacia, LituanuaFoto: Bing Maps

Comisia a trimis celor 4 tari scrisoari de punere in intarziere, prima etapa a procedurii de sanctionare a tarilor membre UE pentru incalcarea Tratatului de Functionare a Uniunii. Statele membre in cauza au la dispozitie doua luni pentru a raspunde.

Comisia reclama ca cele 4 state membre au in vigoare legi care ar pune piedici cetatenilor din alte state UE sa cumpere terenuri agricole pe teritoriul celor 4 tari in cauza, incalcand astfel libera circulatie a capitalurilor si libertatea de stabilire.

Orice limitare a acestor libertati fundamentale europene terebuie sa fie justificata si sa respecte principiul proportionalitatii intre scopurile legii interne si efectele sale precum si principiul nediscriminarii, atrage atentia Comisia.

Statele membre UE sunt indrituite sa-si stabileasca propriile reguli pentru a promova dezvoltarea rurala, pentru a mentine terenurile in scopuri agricole si pentru a evita o presiune speculativa asupra preturilor pamanturilor, insa aceasta trebuie sa se faca in limitele legislatiei europene, mentoneaza sursa citata.

In opinia Comisiei, dispozitiile in cauza contin, de asemenea, anumite restrictii care pot lasa loc pentru tratament discriminatoriu al investitorilor din alte state membre.

Acestea includ:

  • o conditie privind resedinta in tara respectiva,
  • restrictii privind persoanele fara o resedinta locala sau afaceri anterioare locale;
  • diferite restrictii privind persoanele lipsite de cunostinte profesionale
  • restrictii asupra cedarii folosintei terenurilor
  • restrictii privind persoanele juridice,
  • incertitudine juridica referitoare la aprobarea prealabila a contractelor de vanzare.

Romania, care avea obligatia, ca de la 1 ianuarie 2014 sa ridice barierele la vanzarea terenurilor agricole catre cetateni sau rezidenti persoane fizice din statele UE, a adoptat, in acest sens, o lege, publicata in Monitorul Oficial in marie 2014.

Vanzarea terenurilor agricole extravilane se poate face numai cu respectarea unor drepturi de preemptiune, ceea ce va intarzia tranzactia, potrivit legii romanesti.

Citeste si: