Analistul Emil Hurezeanu se declara impotriva "spectacolului justitiarist" si se intreaba Romanie profund inraita si nemultumita de ea insasi nu se transforma cumva in veriga slaba a flancului estic euroatlantic, transmite Digi24. Jurnalistul a pledat pentru reducerea "frecventei catuselor pe ecranele democratiei". In opinia analistului, trebuie sa dispara frica si trebuie sa existe o amortizare a actului justitiarist. Hurezeanu crede ca Romania "este o tara gripata" din foarte multe puncte de vedere.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Eu sunt impotriva spectacolului justitiarist", a declarat Hurezeanu, care a pledat, marti seara, la Digi 24, pentru reducerea "frecventei catuselor pe ecranele democratiei".

"Mi se pare in continuare ca este adesea umilitor sa transformi actul de justitie dintr-un act de reparatie morala, cu semne de calificare judiciara, intr-unul de umilire sau de histrionism care are de-a face cu impresionarea triviala a vulgului in preajma esafodului sau a executiilor publice. stim din Evul Mediu ca majoritatea publicului cadea intr-un fel de delir, de veselie, cu manifestari de maxima jovialitate in preajma executiilor. stim, de la Revolutia franceza: calaii se transforma in victime si ca rezultatul, la Thermidor, este aparitia lui Napoleon; stim, dupa Republica procurorilor, ca in Italia au disparut partidele, au fost 70 de cazuri de sinucideri (....) Sunt adeptul aplicarii unei paradigme a sistemului de coordonate", a explicat Emil Hurezeanu la Digi24.

In opinia jurnalistului, Romania "este o tara gripata" din foarte multe puncte de vedere. "Ar trebui sa existe niste cutume care sa ne oblige la mai multa eficienta a progresului. Progresul moral si judiciar nu se pot transforma in niste motoare care functioneaza de amorul artei. (...)", spune jurnalistul.

In legatura cu fostii presedinti, cu fostii ministri care sunt chemati la Parchet, la DNA etc., Emil Hurezeanu spune ca statul are nevoie si el de o pedagogie interna, de o restructurare, nu de o destructurare permanenta. "N-as accepta ca un fost presedinte sa fie umilit", a mentionat Emil Hurezeanu, notand ca francezii, germanii reusesc sa-si mumifice idolii cetatii si sa-i suspende din viata publica in loc sa-i intemniteze.

"Suntem inraiti. Transformam totul in rau. Suntem dintre popoarele Europei cele mai inraite. Am avut atatia ani de pace, am scapat de comunism, am scapat de dictatura, dar acum suntem intr-un moment foarte periculos. N-as vrea sa ne intalnim in fiecare seara si sa discutam o noua secventa a procesului acesta haotic, anarhic, fara sens, fara finalitate publica pozitiva, de inraire si autoinraire", a aratat Emil Hurezeanu. (...)

In aceste conditii, atrage atentia jurnalistul, ne putem intreba daca nu cumva Romania, continandu-si aceasta incetinire lenta, autocontrolata, in numele unor idei foarte binevenite, dar cu efecte paralizante, nu se transforma - prin garda pe care o tine mult prea multa vreme jos - intr-o veriga slaba a frontului euroatlantic. "Cu 300 de soldati ici-colea, britanici, cu fregate canadiene, cu soldati americani si cu interviuri de imbarbatare ale unor fosti diplomati americani nu progresam mai mult decat e cazul!", atentioneaza Emil Hurezeanu.

In plus, spune el, trebuie sa fim si o tara multumita cu ea insasi, cu democratia ei. Reunificata. "Mai sunt trei ani pana la Marele Centenar. Vad ca ungurii scot editii complete din clasici care vorbesc in sus, in jos, despre Transilvania veche, despre Transilvania noua, au toate monumentele Imperiului in soare, frecate, lustruite. Noi din 5.000 de monumente imprastiate prin tara in cinstea bietilor nostri ostasi, morti la Marasesti....Mergeti la Marasesti! Un dezastru! O lada de gunoi! Vedeti monumentele de pe Valea Oltului, Valea Jiului, pe unde au murit soldati - fara pusca, cazuta piatra de pe monumente!", atrage atentia jurnalistul.

Citeste integral pe Digi24