Crestinii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc la 25 martie Bunavestire, ziua in care Arhanghelul Gavriil o instiinteaza pe Fecioara Maria ca il va naste pe Iisus. BunaVestire este cea mai veche sarbatoare inchinata Maicii Domnului in care credinciosii care tin post au dezlegare la peste si vin, prima dezlegare din postul Pastilor.

BunaVestire in calendarul popular

BunaVestire este cunoscuta in calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului pentru ca in aceasta zi are loc primul sau cantec, prin care anunta vestirea primaverii. Potrivit traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau: "Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!" Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait.

Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan¬ m-oi insura (marita)?"

Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica. De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

Tot traditia spune ca, astazi, oamenii nu au voie sa se certe, pentru ca, altfel, vor avea necazuri tot anul.

sursa: crestinortodox.ro