Numarul potentialilor donatori voluntari de CSH a fost comunicata de Asociatia Mondiala a Donatorilor de Maduva (AMDM), Donatorii de Maduva Osoasa de Pretutindeni (DMOP) si Grupul European pentru Sange si Transplant de Maduva (GESTM), in cadrul celei de-a 41-a intalniri anuale, ce a avut loc la Istanbul, informeaza Aurora Dragomiristeanu, directorul general al Registrului National al Donatorilor Voluntari de CSH, citata de Mediafax.

La fiecare trei minute, o persoana este diagnosticata cu cancer de sange, dar fara un frate sau o sora cu care sa aiba compatibilitate, multe astfel de persoane se bazeaza pe registrele de donatori din toata lumea, spune Dragomiristeanu.

Transplantul de CSH poate salva viata pacientilor in cazul a peste 70 de boli diferite, printre care se numara leucemia, limfomul si anemii hemolitice ereditare severe, dar si afectiuni precum anemia aplastica, sindromul mielodisplazic, tulburarile ereditare ale sistemului imunitar si tulburarile metabolice mostenite.

Asociatia DMOP a fost infiintata in 1989 ca rezultat al colaborarii a opt tari, ajungand ca in prezent sa reprezinte o comunitate formata din 53 de tari care coopereaza in vederea realizarii unui inventar centralizat al tuturor potentialilor donatori voluntari de CSH din intreaga lume.

DMOP lucreaza in stransa cooperare cu AMDM, care are rolul de a stabili standarde consecvente si de nivel inalt pentru toate registrele donatorilor de CSH din lume.

Baza de date globala a DMOP poate fi usor accesata de medicii care cauta un donator compatibil in numele pacientilor lor aflati in asteptarea unui transplant de CSH, explica directorul general Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Din 1973, cand a avut loc prima procedura reusita de transplant de CSH de la un donator neinrudit, s-a inregistrat o crestere exponentiala a tuturor tipurilor de transplanturi de CSH, in special cele provenite de la donatori neinruditi.

In Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), s-au inscris, pana la inceputul lunii martie 2015, 20.570 de donatori, dintre care aproape jumatate - 8.967 de donatori - sunt deja testati. Baza de cautare pentru potentiali donatori compatibili cu pacienti care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare datorita interconectarii cu alte registre internationale (Sistemul Informatic European al Donatorilor de Maduva - EMDIS si Europdonor).