Cererea de arbitraj pentru autonomia "Tinutului secuiesc", solicitata de mai multe consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures, a fost respinsa marti, la Strasbourg, de Comisia de monitorizare a Congresului Puterilor Locale si Regionale (CPLRE) al Consiliului Europei.

Presedinta delegatiei Romaniei la acest congres, Ludmila Sfirloaga, a declarat pentru Agerpres ca cererea a fost respinsa pentru ca "nu este de competenta Congresului si a Consiliului Europei". Potrivit acesteia, tema in cauza face subiectul unei dezbateri politice interne, prin urmare trebuie dezbatuta in tara si nu la instantele europene.

Cele 47 de consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures care au solicitat sprijinul Consiliului Europei in vederea obtinerii autonomiei "Tinutului secuiesc" au fost reprezentate la Strasbourg, printre altii, de catre presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, si primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, se arata intr-un comunicat de presa transmis marti Agerpres de catre secretariatul delegatiei Romaniei la Congres.

"Dezbaterea a fost una foarte aprinsa, la aceasta participand membri din Franta, Italia, Finlanda, Portugalia si Republica Moldova (...) Chiar daca prezenta unui grup de aproximativ 20 de persoane de nationalitate maghiara, condus de sefa delegatiei Ungariei la CPLRE, a creat presiune asupra membrilor Comisiei, presedinta delegatiei nationale a Romaniei, dna Ludmila Sfirloaga, a reusit, prin interventia sa argumentata si hotarata, sa obtina respingerea atat a arbitrajului cerut de reprezentantii "Tinutului secuiesc" cat si a posibilitatii ca acest Congres sa trimita o misiune de monitorizare in Romania. Acest demers a avut sprijinul celorlalti membri ai delegatiei Romaniei", se mentioneaza in documentul citat.

Consiliul National Secuiesc a cerut anul trecut celor 153 de consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures sa adopte cate o hotarare in care sa solicite crearea unei regiuni administrative autonome cu denumirea "Tinutul secuiesc", care sa fie ulterior inaintate Guvernului si Parlamentului Romaniei, forurilor europene si internationale. La solicitarea acestuia 47 de consilii locale din cele trei judete au adoptat proiectul de hotarare privind autonomia, insa hotararile au fost atacate in instanta de catre Prefecturi pe temei de nelegalitate, concret, pe motiv ca crearea unei regiuni autonome pe criterii etnice contravine Constitutiei Romaniei.

Intr-o adresa transmisa anul trecut autoritatilor locale de catre Prefectura Covasna se mentiona ca aceste hotarari promoveaza "separarea teritoriala pe criterii etnice" si exced competentele autoritatilor locale, printre atributiile acestora neregasindu-se aprobarea de documente privitoare la politicile statale in materia organizarii administratiei nationale, organizarea administrativ-teritoriala sau stabilirea limbii oficiale pe teritoriul statului roman.