- HotNews.ro a scris in dese randuri despre recentele modificari al Codul Silvic, cu potential nociv major. Vezi aici o analiza detaliata
Art. I pct. 9 -15 din legea transmisa spre promulgare, respectiv modificarea art. 10 -13 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic reglementeaza posibilitatea ocoalelor silvice de regim de a oferi proprietarilor de fond forestier anumite servicii remunerate. Consideram ca, pentru incredintarea acestor servicii, trebuie prevazuta o procedura de selectie deschisa, transparenta si neconditionata. In caz contrar, respectiva masura poate institui un avantaj in favoarea ocoalelor silvice, avantaj care poate reprezenta ajutor de stat.
2. Art. I pct. 29 din legea transmisa spre promulgare, respectiv completarea art. 20 din Legea nr. 46/2008 - Codul Silvic cu un alineat nou, alin. ( 11), instituie obligativitatea intocmirii amenajamentelor silvice doar pentru proprietatile de fond forestier mai mari de 10 ha. Aceasta reglementare se constituie intr-o premisa a unei masuri legislative discriminatorii intre diferite categorii de proprietari. Totodata, aplicarea acestei dispozitii care, la prima vedere poate avea drept efect flexibilizarea gestiunii padurilor, ar putea antrena accelerarea taierii padurilor din fondul forestier dincolo de principiile continuitatii, eficacitatii functionarii si conservarii padurilor.
3. Art. I pct. 48 din legea transmisa spre promulgare, respectiv modificarea art. 37 din Legea nr. 46/2008 - Codul Silvic, reglementeaza conditiile si situatiile in care este posibila scoaterea definitiva a terenurilor din fondul forestier national, prin derogare de la regimul general. Prin faptul ca sunt extinse categoriile exceptate de la regimul general aplicabil in cazul scoaterii definitive a unor suprafete din fondul forestier national apreciem ca se confera un avantaj anumitor categorii de beneficiari (proprietarii de retele de energie din surse regenerabile, proprietarii de parcuri recreative, tematice si/sau educationale), avantaj ce ar putea sa intre in sfera notiunii de ajutor de stat.
4. Art. I pct.72 din legea transmisa spre promulgare, respectiv completarea art. 60 cu noi reglementari privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica poate conduce la ideea crearii unui mediu neconcurential.
"Apreciem ca dispozitiile art. 60 alin. (5) lit. f) si g) - prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achizitia sau procesarea de masa lemnoasa din fondul forestier national si dreptul de preemptiune pentru producatorii din industria mobilei la cumpararea de masa lemnoasa - sunt de natura sa aduca atingere principiilor libertatii economice si contractuale, ca fundamente esentiale ale economiei de piata. Introducerea unei limitari arbitrare in activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii si avantaje pentru altii, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurential si ar putea atrage posibilitatea de a fi invocata incalcarea obligatiilor asumate de statul roman in calitate de stat membru al Uniunii Europene", se arata in cererea de reexaminare semnata de seful statului.
In plus, Klaus Iohannis atrage atentia ca "regulamentul privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica, ce va fi aprobat prin hotarare a Guvernului, potrivit art. 60 alin. (4) din legea transmisa la promulgare, ar trebui sa fie elaborat cu avizul autoritatii de concurenta".
Sanatatea oamenilor este amenintata de poluare, bolile respiratorii fac ravagii, ecosistemele sunt distruse, relieful sufera modificari cu desertificare si alunecari de teren.
Taierile rase sunt admise numai in arboretele de molid, pin, salcam, plop, salcie si in zavoaie, precum si in cazul substituirii ori refacerii unor arborete, in care nu este posibila aplicarea altor tratamente.
----------------------------------------------------------------------
Art. 37 este jenant, liber la furat cu legea in mana.
----------------------------------------------------------------------
*Ar fi interesant de facut de catre Hotnews o statistica a concesionarilor de fond forestier, facute in Romania, din fondul forestier de stat/ public. Adica, contractele de concesiune de servicii pentru fondul forestier. Cred ca surprizele vor fi nu mari, ci uriase.
din moment ce mai jos ati scris: "a cerut reexaminarea Legii".
Caci de promulgat va fi obligat s-o promulge cind o va reprimi, chiar neexaminata, ci "rasfoita" de ochii lumii :P
Nu il poate obliga nimeni sa semneze niste porcarii! Hai sa mai terminam cu prostiile astea!
Da, la a doua primire, presedintele este obligat sa o promulge.
Il obliga Conastitutia; buna-rea, dar a jurat s-o respecte.
Si da, ai face bine sa termini cu prostiile sub nume de imprumut, caci nu il faci pe
Schroedinger de ris, ci pe tine.
ce s-a schimbat dupa 2012 este ca nu mai poate cere dizolvarea parlamentului daca legea nu este modificata, sau nu asa usor. dar are optiunea sa nu o semneze.
gandeste! cat inca mai este liber.
Simplu.
Niciodata un presedinte roman nu a putut cere dizolvarea Parlamentului sau sa refuze promulgarea unei legi reintoarsa de la Parlament.
Dar vad ca nu esti singurul care scrii fara sa te informezi.
http://legeaz.net/constitutia-romaniei/articolul-89-constitutie
momentan o poate face doar pentru incapacitatea de a forma un guvern. in trecut aceasta prerogativa era mai extinsa. oricum irelevant, pentru ca aceasta posibilitate este cat se poate de evident prezenta astazi.
nota 2, stai jos!
Habar n-ai, dar hai sa-i dam pe gura! Unde scrie asa ceva in constituitia de rahat a Romaniei?
In al 2-lea rand, de unde ai tras concluzia ca sunt un june?
In al treilea rand, prostii scrii tu! De unde stii ca nu ma cheama chiar asa?
atunci am gresit intrind cu tine in dialog; ramii acolo :P
1.Vrem abrogarea în regim de urgență a Legii care permite înstrăinărea terenurilor agricole și a pădurilor către persoanele fizice sau juridice străine.
2.Vrem declanșarea în regim de urgență a unui proces masiv de reîmpădurire a țării!
3.Vrem o nouă lege a Agriculturii, o nouă lege a Apelor și a Pădurilor, legi prin care să se introducă reglămentări stricte de exploatare și în urma cărora beneficiarii principali să fie țara și cetățenii ei.
Nu mai vreti si un comunism ca sa nu se mai supere nimeni aiurea?
Eu nu "vrem"!
Diferenta intre noi si derbedeii ăștia care se dau mari oameni de afceri este că noi vrem pentru țară și ei vor pentru ei.
Resursele naturale ale țării nu pot apartine unor derbedei, fie ei și capitaliști.
Nu sustinem comunismul!!! Din contră! Dar nici capitalismul asta de doi lei care se practica in Romania! Este clar? Dacă nu, mai revenim!
Cu concursul statului roman, marile firme exploatatoare (Schweighofer, Kronospan si Egger) au pus mana pe cel mai bun lemn de la Romsilva, fara a mai participa la licitatiile organizate de regie, la fel ca firmele mici. Conform contractelor semnate cu Romsilva in 2002 si 2003, Holzindustrie Schweighofer a dobandit dreptul de a exploata in jur de 1 milion de metri cubi anual! Unele contracte au expirat la finele lui 2013, dar altele mai sunt valabile si astazi, in Alba si Sibiu.
RO- suprafaţa acoperită de păduri este de doar 27,3%, cu 9% sub media UE
Din furtul din padure s-au facut miliarde de euro in ultimii ani.
5 miliarde de euro este paguba calculata de Curtea de Conturi, dar s-a luat in calcul pretul cel mai mic, pentru lemnul de foc.
Această cifra este departe de a fi cea reala, intrucat cea mai mare parte a arborilor taiati din padurile Romaniei au luat calea strainatatii la preturi cu mult mai mari decat pretul minim stabilit pentru lemnul de foc.
Noi romanii suntem la coada Europei la capitolul impaduriri, dar ocupam un loc de frunte atunci cand vine vorba de taieri si export de masa lemnoasa. Taiem si trimitem lemn peste tot in lume.
România pierde în fiecare oră trei hectare de pădure, suprafaţa forestieră despădurită şi degradată.
Cele mai afectate judeţe sunt Suceava, Harghita, Argeş, Maramureş şi Cluj. (ce parlamentari " cinstiti " au aceste judete ?
O legislatie proasta, gandita de politicieni incompetenti sau poate interesati, a facut ca suprafete imense de padure sa ramana neadministrate. In spatele multor afaceri cu lemn stau politicieni.