Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, a declarat luni, la bilantul Ministerului de Interne, ca una dintre vulnerabilitatile sistemului e data de legaturile dintre politisti si politicienii si oamenii de afaceri locali. Kovesi a mai sesizat si cresterea numarul de politisti cu functii de conducere anchetati penal. Presedintele Klaus Iohannis, prezent si el la bilant, a spus ca una dintre directiile de actiune prioritara pentru anul 2015 trebuie sa o constituie combaterea coruptiei cu impact asupra bunei guvernari, a capacitatii institutionale a statului si cu afectarea credibilitatii Romaniei pe plan extern.

Seful statului a mai aratat ca in contextul geopolitic actual, aparitia unui razboi hibrid, existenta unor conflicte asimetrice si inghetate, tendintele de modificari ale frontierelor si incalcarea unor reguli de drept international pot fi o sursa de insecuritate si de export de infractionalitate catre statele europene, in special catre Romania.

Sedinta de evaluare a activitatii desfasurate de Ministerul Afacerilor Interne in 2014 s-a defasurat in sistem videoconferinta, cu reprezentantii tuturor structurilor teritoriale ale MAI si ai institutiilor prefectului.

La sedinta de evaluare a activitatii Ministerului Afacerilor Interne au mai participat premierul Victor Ponta, ministrul Apararii Mircea Dusa, seful SRI Eduard Hellvig si adjunctul acestuia Florian Coldea, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc, ministrul Transporturilor Ioan Rus, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie Laura Codruta Kovesi si seful interimar al DIICOT Giorgiana Hosu.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele declaratii

Discursul presedintelui Klaus Iohannis, redat integral (sursa: Administratia Prezidentiala)

"Domnule Prim-ministru,

Domnule Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor interne,

onorati membri ai prezidiului,

Stimati invitati,

Doamnelor si domnilor generali si chestori de politie,

Doamnelor si domnilor politisti, jandarmi, pompieri, cadre ale Ministerului Afacerilor Interne,

Particip, astazi, pentru prima data in calitate de Presedinte al Romaniei, la bilantul Ministerului Afacerilor Interne, una din principalele institutii cu atributii in domeniul apararii tarii si securitatii nationale. Dati-mi voie sa ma refer, cu acest prilej, la mai multe chestiuni majore: la relatia dintre stat si cetatean, la aplicarea legii si la perspectivele pentru anul 2015 si, nu in ultimul rand, la oamenii care servesc in cadrul institutiei.

Sunteti prin natura activitatii dumneavoastra probabil prima interfata in relatia dintre stat si cetatean. Cu totii ne dorim o Romanie sigura. O Romanie in care relatia dintre stat si individ se construieste pe respect reciproc, in care cetatenii stiu ca drepturile si libertatile le sunt aparate si legea este aceeasi pentru toti. Intr-o societate democratica, ordinea si siguranta se impletesc in chip fericit cu libertatea. Iar sursa lor este nu frica, ci respectul fata de lege, intelegerea profunda a faptului ca pe acest fundament se cladeste prosperitatea si progresul unei intregi societati.

In actualul context, dumneavoastra aveti un rol esential si o misiune aparte. Sunteti chemati sa puneti in practica aceste principii si sa raspundeti unor provocari si unor asteptari care vin din zone diferite. O Romanie sigura inseamna multe lucruri: de la securitatea frontierelor la siguranta fiecarui cetatean pe strada, mai ales a celor vulnerabili, de la interventie eficienta in situatii de urgenta la descurajarea violentei, de la siguranta rutiera la cea in comunitate, de la combaterea criminalitatii organizate la grija fata de individ. Toate acestea va revin in responsabilitate, intr-o forma sau alta. Iar cetatenii Romaniei se bazeaza pe dumneavoastra. De aceea, vreau cu aceasta ocazie sa-mi exprim aprecierea pentru eforturile pe care le faceti si pentru munca dumneavoastra.

Cresterea gradului de siguranta publica si intarirea sentimentului de securitate in randul cetatenilor trebuie sa fie prioritare pentru anul 2015. Intr-un climat de siguranta si respect, dar si de incredere in institutiile statului, va creste, fara indoiala, si sentimentul de solidaritate la nivelul societatii.

Doamnelor si domnilor,

La baza activitatii ministerului si a componentelor sale trebuie asezata cu fermitate ideea ca nimeni nu este mai presus de lege. Avem, de asemenea, datoria sa analizam cu luciditate ce functioneaza si ce lipseste, unde este nevoie de un plus de coordonare si cum crestem performanta. Avem mai multe institutii care se ocupa de ordinea publica - Politie, Jandarmerie, Politie comunitara. Ele nu pot functiona in mod eficient individual, ci trebuie sa actioneze unitar. Cred ca un sistem de ordine publica bine integrat poate raspunde in mod real nevoii de siguranta la toate nivelurile.

Am incredere in capacitatea cadrelor ministerului de a fi la inaltimea cerintelor si misiunilor ce le-au fost incredintate, ca vor contribui activ la consolidarea principiilor statului de drept si de a pune in practica, in cele mai bune conditii, noua legislatie penala, demersuri necesare finalizarii procesului de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen.

In acelasi timp, un accent deosebit se cuvine a fi pus pe dimensiunea de prevenire a incalcarii legii, inclusiv in cazul unor fenomene precum contrabanda si traficul, criminalitatea economica, constituirea de grupuri infractionale sau migratia ilegala.

Dezvoltarea unei societati este, cred eu, direct legata de masura in care latura preventiva devine mai eficienta decat cea punitiva atunci cand vine vorba de incurajarea corectitudinii si legalitatii si descurajarea infractionalitatii. Imi doresc o Politie mult mai axata pe preventie, fie ca este vorba de Politia rutiera, fie de cea cu atributii in zona criminalitatii economico-financiare. Putem avea o Jandarmerie mai putin centrata pe paza unor obiective si mai prezenta pentru siguranta cetatenilor. Este nevoie, de asemenea, la nivelului Ministerului Afacerilor Interne de o munca de informatii mai consistenta, care sa priveasca nu doar retelele infractionale, ci si protectia propriilor cadre.

Inteleg constrangerile materiale cu care se confrunta oamenii care servesc legea. Voi pleda intotdeauna pentru conditii salariale si de munca decente si pe masura raspunderii. Va rog insa sa fiti constienti ca oamenii va privesc si asteapta sa fiti modele de comportament si corectitudine in serviciul public. Imi doresc ca toti cei chemati sa aplice legea sa fie in primul rand ei insisi dincolo de orice suspiciuni, liberi de orice conditionari si mai presus de orice interese de grup sau particulare, din mediul economic si din orice domeniu.

Doamnelor si domnilor,

Contextul geopolitic din regiune reclama actiuni si masuri la care dumneavoastra sunteti parte importanta. Aparitia unui razboi hibrid, existenta unor conflicte asimetrice si inghetate, tendintele de modificari ale frontierelor, incalcarea unor reguli de drept international pot fi o sursa de insecuritate si de export de infractionalitate catre statele europene, in special catre Romania. Stiu ca aceste lucruri va determina sa fiti mai prompti, mai alerti si mai responsabili, pentru a proteja siguranta cetatenilor nostri.

Participarea Ministerului Afacerilor Interne, ca furnizor de securitate si garant al valorilor democratiei, cu forte profesioniste la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman sub egida Uniunii Europene, OSCE, NATO si ONU, printre care cele din Kosovo si Afganistan, a adus tarii noastre respectul si aprecierea partenerilor internationali prin comportamentul exemplar si prin performantele operative. In considerarea calitatii Romaniei de stat european, furnizor de stabilitate in Sud-Estul Europei, anul 2014 a fost marcat, printre altele, si de adoptarea Legii pentru aderarea Romaniei la Tratatul privind crearea Fortei de Jandarmerie Europeana. De asemenea, Romania a preluat Presedintia Comitetului Interministerial de Nivel Inalt al Fortei de Jandarmerie Europeana din anul 2015 si are ca atare o responsabilitate.

Un stat care isi pune in practica propriile legi si angajamentele derivate din tratatele, conventiile si acordurile internationale la care este parte va fi respectat de catre cetatenii sai si de catre partenerii straini. Voi veghea permanent ca angajamentele asumate de Romania prin Acquis-ul comunitar sa fie respectate intocmai.

O alta directie de actiune prioritara pentru anul 2015 trebuie sa o constituie combaterea coruptiei cu impact asupra bunei guvernari, a capacitatii institutionale a statului si cu afectarea credibilitatii Romaniei pe plan extern. De asemenea, optimizarea Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, ca parte integranta a Sistemului National de Securitate, constituie o prioritate pentru institutia dumneavoastra, ca vector principal in acest domeniu.

In ceea ce priveste perspectiva pe termen scurt, Strategia Nationala de Aparare a Tarii, pe care o voi prezenta Parlamentului Romaniei, va constitui o baza in conturarea noii Strategii de ordine publica, care trebuie sa fie elaborata si in consonanta cu Strategia de securitate interna a Uniunii Europene.

Doamnelor si domnilor,

Chiar in aceste momente sunt politisti, jandarmi, pompieri si reprezentanti ai ministerului care participa la actiuni de protectie a comunitatilor, a cetatenilor si a bunurilor acestora, cu daruire si devotament. Acesti oameni, pe care de cele mai multe ori nu-i cunoastem, vegheaza zi de zi la siguranta noastra si isi pun viata, la figurat si la propriu, in serviciul public. Este o munca deloc usoara si de mare raspundere. Cei mai multi nu vom sti niciodata care este experienta unui politist care participa la o interventie, prin ce trece un pompier sau un om chemat sa salveze vieti in situatii de urgenta. Vreau sa va multumesc si sa le multumesc tuturor cadrelor din Ministerul Afacerilor Interne care sunt exemple de conduita, curaj si responsabilitate.

In incheiere, va felicit pentru rezultatele obtinute in anul 2014 si va doresc mult succes in ceea ce aveti de facut in acest an!

Dle vicepriministru, felicitari."

Premierul Victor Ponta:

  • Vreau sa va felicit pentru rezultatele din 2014. In primul rand pentru ca Romania este o tara sigura. Pentru mine, nu doar ca prim-ministru, dar si ca cetatean al acestei tari, siguranta este de departe o prioritate si lucrul cel mai important. Vreau sa stiu ca pot sa trimit copiii in siguranta la scoala, ca parintii nostri pot sa fie siguri pe strada, ca noi suntem siguri in locuinte, in locuri publice. Si asta este principala dumneavoastra sarcina. V-ati indeplinit-o in 2014 foarte bine si va multumesc pentru asta.
  • Nu ratez insa nicio ocazie atunci cand particip la diverse evenimente, bilanturi ale structurilor din cadrul MAI, sa va cer si sa va rog sa va folositi toate puterile si eforturile in special in combaterea infractiunilor de violenta. Omorul, violul, talharia, lovirile de orice fel, sa stiti, desi nu le vedeti la stiri, desi nu sunt mediatizate, sunt cele care sperie intr-adevar un cetatean obisnuit. Si aici rolul dumneavoastra, mai mult decat al unui procuror, al justitiei, este cel mai important. Si nu obosesc sa va cer, de fiecare data, sa luati masuri eficiente pentru ca aceste lucruri sa fie prevenite, in primul rand.
  • Ma refer in special la violenta in scoli, la violenta in locurile publice, sa fie prevenite. Si atunci cand se intampla, pentru ca inevitabil se intampla, ca in orice tara, sa depuneti toate eforturile pentru ca sanctiunile sa fie imediate si extrem de dure.
  • Din acest punct de vedere, repet, 2014, asa cum a fost prezentat si in bilantul dumneavoastra, este un an care arata o directie pozitiva. Insa, stiti foarte bine ca in fiecare zi din an, 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana, va veti confrunta cu aceste fenomene si ma astept de la dumneavoastra sa raspundeti asteptarilor societatii
  • Tin minte cum arata situatia la MAI in 2012: absolventi de academie de politie someri, politisti restanti la drepturile legale, masini cu care nu se pitea iesi din garaj si politisti pe motocicleta care ieseau iarna pe strada cu cauciucuri de vara. Multe dintre ele le-am rezolvat.
  • Vreau sa multumesc dl viceprim-ministru si ministru Gabriel Oprea, cel care, in stilul sau organizat, a reusit sa creeze foarte multa eficienta la MAI.
  • Este doar un efort de vointa si prin eforturile pe care dl presedinte Iohannis si ceilalti le fac, intrarea noastra in spatiul Schengen e un obiectiv care poate fi atins.

Seful SRI Eduard Hellvig:

  • Este o onoare sa ma aflu astazi aici in calitate de director SRI.
  • Acum 15 ani mi-am inceput cariera in cadrul MAI.
  • Sunt convins ca lucrurile s-au imbunatatit.
  • In ultimele 3 saptamani am avut mai multe intalniri cu serviciile de comanda.
  • Pentru SRI, MAI este cel mai important partener guvernamental.
  • Am lucrat impreuna in domenii precum criminalitatea organizata de amploare, securitatea cibernetica, gestionarea situatiilor de urgenta, impiedicarea evaziunii fiscale.

Ministrul Apararii Mircea Dusa:

  • In 2014, institutiile noastre au avut o colaborare buna. Sunt convins ca si in anul 2015 vom avea in vedere ca aceasta colaborare sa fie una deosebit si pusa in folosul cetateanului.

Ministrul Transporturilor Ioan Rus:

  • Romania se apropie de momentul in care va reusi sa treaca de la cresetere economica la dezvoltare economica. Lupta imporiva coruptiei trebuie sa continua.
  • Nu sunt de acord ca relatiile dintre poitisti si politicieni este o vulnerabilitate, decat daca plecam de la premisa ca toti sunt corupti.
  • Batalia pentru corectitudine si progres ne apartine tuturor.

Procurorul sef DNA Laura Codruta Kovesi:

  • Impreuna (cu MAI - n.red.) am gasit solutii pentru a avea o practica unitara.
  • Suntem institutii care au interese comune.
  • Este important sa identificam impreuna vulnerabilitatile pe care institutiile noastre le au. Una dintre ele este corectitudinea celor cre lucreaza in aceste sisteme. Am constat ca numarul persoanelor cu functii de conducere din cele doua structuri care sunt suspectate sau anchetate pentru diferite fapte a crescut.
  • Una dintre vulnerabilitatile pe care noi am le-am constatat vizeaza legaturile care exista intre angajati ai MAI si politicieni locali sau oameni de afaceri. Din perspectiva noastra, a fi politist este o onoare care presupune, pe langa numeroase satisfactii profesionale, si o serie de sacrificii iar limitarea legaturilor cu politicieni si oameni de afaceri este unul dintre ele.
  • Din aceasta perspectiva am constatat in cadrul investigatiilor noastre ca numarul persoanelor cu functii de conducere din cele doua structuri care sunt suspectate sau au fost investigate pentru fapte de coruptie a crescut anul trecut. De aceea e important ca masurile preventive ce trebuie luate sa fie adoptate si implementate cat mai repede. In acelasi timp, este important sa descoperim si vulnerabilitatile care duc la astfel de situatii.
  • Transparenta in activitate, relatiile cu justitiabilii, cu mass media, cu societatea civila sunt extrem de importante.
  • In cursul anului trecut, DNA a indisponibilizat bunuri de peste 330 de milioane de euro si cred ca, din aceasta perspectiva, putem oferi un model care poate fi implementat si la nivelul structurilor MAI.
  • A crescut numarul de denunturi pe care cetatenii le fac la DNA cu peste 50% anul trecut, ceea ce arata si o crestere a increderii in activitatea noastra
  • Cred ca este important ca impreuna sa pastram acest procent de incredere.
  • Va urez sa va faceti meseria cu pasiune si nu cu patima.

Ministrul de Interne Gabriel Oprea:

  • La nivel national, criminalitatea sesizata este in scadere.
  • Am asigurat drepturile legale cuvenite angajatilor din zona administrativa.
  • La nivelul MAI a fost realizata strategia ministerului pentru urmatorii 5 ani. Printre prioritati: spatiul cibernetic si protejarea frontierelor.