Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la finalul lucrarilor Consiliului European de la Bruxelles, ca Romania este "un sustinator activ" al Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, transmite Agerpres.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

"Romania este un sustinator activ al unui astfel de parteneriat, care, suntem convinsi, va stimula puternic economiile de pe ambele parti ale Atlanticului", a spus seful statului, la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului European de primavara, in cadrul careia a fost analizat stadiul negocierilor privind incheierea unui parteneriat transatlantic pentru comert si investitii intre UE si SUA.

Presedintele Iohannis a mai precizat ca, in cadrul discutiilor legate de Semestrul European, a existat un schimb de opinii cu privire la situatia si perspectivele economice ale Uniunii Europene.

"Am convenit asupra liniilor directoare pentru politicile economice si pentru ocuparea fortei de munca. Am aratat ca Romania a depus eforturi considerabile indeosebi in ceea ce priveste consolidarea fiscal-bugetara si stabilitatea sectorului financiar. Atentia noastra se va concentra pe consolidarea ritmului bun de crestere economica, precum si pe continuarea reformelor, in special a reformelor structurale, ca raspuns la recomandarile specifice de tara", a adaugat el.

Iohannis: Consiliul European a confirmat obiectivul de creare a Uniunii Energiei; Romania sustine puternic acest proiect

Presedintele mai spus ca obiectivul crearii Uniunii Energiei a fost confirmat de Consiliul European, precizand ca a sustinut finalizarea pietei interne a energiei, ceea ce pentru Romania inseamna, pe termen mediu si lung, dezvoltarea infrastructurii energetice.

"Consiliul European a confirmat obiectivul de creare a Uniunii Energiei, pe baza propunerii facuta in luna februarie de Comisia Europeana", a spus seful statului.

El a subliniat ca au fost validate cele cinci dimensiuni ale Uniunii Energiei: securitatea energetica, piata interna a energiei, eficienta energetica, reducerea emisiilor de carbon, cercetarea-inovarea si competitivitatea in domeniu.

"Am subliniat ca Romania sustine puternic acest proiect. Am insistat asupra catorva prioritati pentru Romania care se regasesc in concluziile finale ale Consiliului European: valorificarea propriilor resurse energetice, necesitatea diversificarii surselor si rutelor de aprovizionare", a aratat Klaus Iohannis.

El a declarat ca a reiterat potentialul semnificativ al resurselor din Marea Neagra, prin care se poate contribui la intarirea securitatii energetice regionale si europene.

"Am evidentiat importanta cooperarii regionale si atentia sporita care trebuie acordata regiunilor vulnerabile precum Europa Centrala si de Est. In acest context, am subliniat importanta utilizarii, intr-o maniera flexibila si complementara, a tuturor fondurilor si instrumentelor financiare europene, inclusiv a fondului european pentru investitii strategice pentru dezvoltarea infrastructurii energetice. Am sustinut obiectivul de finalizare a pietei interne a energiei. Pentru Romania, aceasta inseamna, pe termen mediu si lung, dezvoltarea infrastructurii energetice, asigurarea unor preturi accesibile pentru consumatori, mentinerea competitivitatii industriei, crestere economica si creare de locuri de munca", a spus Iohannis.

El a indicat ca un aspect asupra caruia a insistat a fost libertatea fiecarui stat membru de a-si alege mixul energetic national.

"Am sustinut ca viitoarea Uniune a Energiei sa asigure o protectie reala a consumatorilor vulnerabili", a conchis Iohannis.

Acesta a precizat ca discutiile din cadrul Consiliului European s-au axat pe Uniunea Energiei, Semestrul European si subiecte de actualitate din sfera relatiilor externe ale UE.