ANCEX va efectua cu celeritate procedura de trasabilitate, in cazul in care autoritatile tunisiene pun la dispozitia partii romane datele de identificare ale armelor folosite in atacul din Tunis, precizeaza MAE dupa ce un site italian a scris ca autorii atacului aveau mitraliere provenite din Romania.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ministerul Afacerilor Externe a initiat in regim de urgenta demersuri pe langa autoritatile tunisiene pentru a verifica acuratetea informatiilor vehiculate in presa, preluate de pe site-ul italian 2duerighe.com. Autoritatea romana de control in domeniul exporturilor si importurilor de produse strategice - ANCEX va efectua cu celeritate procedura de trasabilitate, in cazul in care autoritatile tunisiene pun la dispozitia partii romane datele de identificare ale armelor respective", a anuntat Ministerul de Externe, citat de Mediafax.

Cei cinci autori ai atacului terorist comis miercuri la Muzeul Bardo din Tunis aveau mitraliere de tip Kalasnikov AK-47 provenind din Romania, afirma surse citate de site-ul italian 2duerighe.it.

MAE reafirma faptul ca Romania respecta "cu strictete cele mai inalte standarde de control al exporturilor si importurilor de produse militare, autoritatea nationala de control in domeniu aproband licentele de export numai in baza prezentarii unor asigurari primite din partea utilizatorilor finali, angajamente confirmate si de autoritatile competente din tarile de destinatie".

Ministerul Afacerilor Externe, prin Autoritatea romana de resort - ANCEX, analizeaza "cu deosebita atentie cererile de licenta de export catre destinatii sensibile si catre destinatii cu acumulari destabilizatoare de arme, respingand orice solicitare de licenta de export care prezinta cel mai mic risc de deturnare a respectivelor produse catre grupari teroriste".

Potrivit autoritatilor tunisiene, cinci teroristi islamisti inarmati cu arme automate si cu centuri explozive au participat la atacul armat comis miercuri in Muzeul Bardo din Tunis, soldat cu 23 de morti si 50 de raniti, in principal turisti europeni.