Avocatul Poporului sesizeaza Inalta Curte pe tema recunoasterii perioadei de ucenicie ca vechime in munca

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 19 martie 2015, 18:34 Actualitate | Esenţial

Avocatul Poporului a sesizat Inalta Curte de Casatie si Justitie privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor legale in legatura cu includerea perioadei de ucenicie in calculul stagiului de cotizare, in conditiile in care instantele au solutionat diferit aceasta problema. Intr-un comunicat de presa transmis joi, Avocatul Poporului anunta ca a promovat la Inalta Curte de Casatie si Justitie un recurs in interesul legii referitor la interpretarea si aplicarea dispozitiilor legale privind includerea perioadei de ucenicie in calculul stagiului de cotizare, potrivit Mediafax.

Avocatul Poporului a sesizat instanta suprema in conditiile in care instantele de judecata au solutionat diferit aceasta problema legata de existenta unui contract de ucenicie, plata salariilor si a indemnizatiilor, plata cotizatiilor de asigurari sociale si existenta unui contract de munca. Solutiile au fost de admitere a cererilor sau de respingere, dupa caz, iar in motivarea deciziilor s-a avut in vedere indeplinirea fie a tuturor elementelor reclamate, fie s-a cerut dovedirea numai a unuia, a doua sau a trei dintre acestea.

In opinia Avocatului Poporului, perioada de ucenicie trebuie sa fie luata in considerare ca stagiu de cotizare in situatiile in care se face dovada platii contributiilor de asigurari sociale, avand in vedere ca prevederile legale in vigoare considera stagiul de cotizare ca fiind constituit din perioadele in care s-au datorat aceste contributii. De la aceasta regula, legiuitorul a prevazut exceptii - perioade necontributive care au fost asimilate perioadelor contributive si luate in considerare la calculul pensiei.

Intrucat ucenicia nu se regaseste printre exceptiile legale de la regula contributivitatii, Avocatul Poporului considera ca perioada de ucenicie poate fi considerata stagiu de cotizare in situatiile in care se face dovada contributiei.

[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

1072 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Nu poate fi adevarat: (Joi, 19 martie 2015, 18:48)

    canuta [utilizator]

    a cuvintat Avocatul Poporului!!!! Si eu care-l credeam impaiat!


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri