Administratia Prezidentiala informeaza ca presedintele Klaus Iohannis sustine initiativa de cinstire a memoriei lui Avram Iancu prin conferirea titlului de erou national si ca are convigerea ca, in urma trimiterii legii spre reexaminare Parlamentului, vor fi efectuate modificarile necesare pentru indeplinirea criteriilor de promulgare ale legii. Potrivit presedintiei, pentru ca legea sa poata fi insa promulgata este nevoie ca textul ei sa respecte anumite cerinte si criterii de natura procedurala si de tehnica legislativa, lucru ce nu se intampla in acest moment.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, sustine initiativa de cinstire a memoriei lui Avram Iancu prin conferirea titlului de erou national si considera ideea ca fiind foarte buna. Pentru ca legea sa poata fi insa promulgata este nevoie ca textul ei sa respecte anumite cerinte si criterii de natura procedurala si de tehnica legislativa.

Domnul Presedinte Klaus Iohannis are convingerea ca, in urma trimiterii legii spre reexaminare Parlamentului, vor fi efectuate modificarile necesare pentru indeplinirea criteriilor de promulgare" se arata in comunicatul Presedintiei.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri Parlamentului o cerere de reexaminare asupra Legii pentru conferirea titlului de "Erou al Natiunii Romane" lui Avram Iancu. Potrivit unui comunicat difuzat de Administratia Prezidentiala, in motivarea cererii sale, seful statului atrage atentia ca potrivit legislatiei doar presedintele Romaniei poate conferi titluri de onoare.

Astfel, sustine Administratia Prezidentiala, art. 94 lit. a), coroborat cu Art. 100 din Constitutia Romaniei republicata, "stipuleaza prerogativa exclusiva a Presedintelui Romaniei de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de catre Prim-ministru, si nu Parlamentului, prin lege".

Proiectul de legepentru conferirea titlului onorific de "Martir sI Erou al Natiunii Romane" lui Avram Iancu, pentru viata inchinata si jertfita spre propasirea neamului romanesca fost initiat de senatorii PNL Crin Antonescu si Teodor Atanasiu. Vezi ce au consemnat cei doi senatori in expunerea de motive pentru adoptarea proiectului