Liderul Asociatiei "Basarabia" a romanilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, i-a transmis, miercuri, o scrisoare deschisa lui Klaus Iohannis in care-si exprima parerea de rau ca presedintele nu a fost si la romanii din sudul Barasabiei in timpul vizitei efectuate marti in Ucraina, potrivit Mediafax.

"Apreciem eforturile depuse de statul roman de a sprijini aspiratiile europene si euroatlantice ale Ucrainei, cu atat mai mult apreciem initiativele pe care le aveti, alaturi de presedintele Petro Porosenko, in stabilizarea relatiilor si contactelor bilaterale dintre Romania si Ucraina. In acest sens, cu siguranta veti gasi si sprijinul unei parti considerabile ale comunitatilor romanesti autohtone. Cu parere de rau, insa, nu la fel de bine stau lucrurile in plan local, in sanul romanitatii, dupa cum bine cunoasteti. Situatia poate evolua in bine doar cu aportul comun al tuturor factorilor de decizie din cele doua state. Niciodata, insa, nu vom ajunge la o abordare sincera si la deschiderea spre cooperare in domeniile vitale pentru romanii din Ucraina, fara a consulta in acest sens reprezentatii comunitatilor", scrie Anatol Popescu, presedintele Asociatiei National-Culturale "Basarabia" a romanilor din regiunea ucraineana Odesa, intr-o scrisoare deschisa transmisa miercuri presedintelui Klaus Iohannis.

"Pentru a se ocupa de problemele minoritatilor nationale de pe teritoriul sau un stat national trebuie, in primul rand, sa le poarte de grija propriilor conationali din alte state. Pana in prezent Ucraina nu a institutionalizat intr-o formula viabila relatia cu diaspora ucraineana, iar reactia autoritatilor ucrainene la relatiile firesti ale diverselor minoritati nationale cu statele inrudite ale acestora este una de ᅡingrijorare si permanenta suspiciuneᅡ. Acest fapt este vizibil mai ales in ce priveste relatiile statelor vecine ale Ucrainei cu etnicii romani, maghiari, rusi, polonezi. In unele cazuri aceste ingrijorari sunt bine fondate (anexarea de teritorii de Federatia Rusa, in numele crearii unei ᅡlumi ruseᅡ), in altele ¬ cum este cazul statului roman si a romanilor din Ucraina ¬ sunt aberatii ordinare si speculatii politice pe diverse tematici revizioniste, cazute in desuetudine de o buna perioada de timp", mai scrie Anatol Popescu.

Presedintele Asociatiei "Basarabia" sustine ca a constatat, din experienta de colaborare cu autoritatile statului roman in ceea ce priveste sprijinul romanilor din Ucraina, "o reala inechitate" in ceea ce priveste abordarea de catre factorii de decizie de la Bucuresti a romanilor ramasi dupa momentul 1940 de partea rasariteana a tarii.

"Romanii din teritoriile istorice romanesti aflate azi in componenta Ucrainei trebuie sa aiba cel putin acelasi tratament si sa fie la fel de prioritari pentru natiunea romana precum sunt si romanii din Republica Moldova. Nu uitati ca romanii din Republica Moldova au limba romana limba de stat, invatamant, cultura, mass-media in limba romana!!! Fapt care nu se poate compara cu situatia romanilor din Ucraina, sub nicio forma! Sa nu uitam ca actualmente 41% din teritoriile instrainate in urma pactului Molotov-Ribbentrop se afla in Ucraina, iar populatia romaneasca din aceste teritorii nu-i venita aici de buna voie, la munca de sezon sau in cautarea paradisului pierdut. Suntem romani autohtoni de mii de ani, nu colonisti sau diaspora", atrage atentia Popescu.

Acesta il roaga pe Klaus Iohannis sa ia in calcul "o eventuala restructurare a metodelor de abordare de la Bucuresti a problematicii comunitatilor istorice din vecinatatea Romaniei".

"Guvernantii nu vor putea niciodata sa AJUTE efectiv romanii din vecinatate si din diaspora, fara sa inteleaga ce-i doare cel mai mult si care sunt domeniile si proiectele vitale ale comunitatilor romanesti. Adeseori diurnele pentru o deplasare peste Atlantic ale ministrilor sau ale secretarilor de stat responsabili cu relatiile cu romanii de pretutindeni sunt suficiente pentru editarea pe parcursul unui an calendaristic a unui ziar romanesc sau a unei redactii de televiziune sau post de radio in limba romana!", spune Anatol Popescu.

Totodata, el ii acuza pe unii diplomatii romani si sefi de misiuni diplomatice ca iau "pozitia strutului speriat" in fata autoritatilor ucrainene, evitand sa abordeze tematica "deranjanta" a respectarii drepturilor minoritatii nationale romane, "imbratisand o atitudine comoda de munca de birou". "Mai ales acest lucru il simtim noi ¬ comunitatea romaneasca din Sudul Basarabiei, zona prin care trece drumul european de peste 300 km care leaga Odesa de Galati, impanzita de localitati romanesti prin care nu intra si nu opreste un diplomat roman de la Consulatul General al Romaniei de la Odesa, de ᅡteamaᅡ (sau comoditatea!) de a nu deranja autoritatile romanofobe, si de a nu fi acuzati, cumva, de aceeasi ᅡromanizare a moldovenilorᅡ", sustine Popescu.

Presedintele Asociatiei romanilor din Odesa ii reaminteste lui Iohannis ca Emil Constantinescu a fost singurul presedinte al Romaniei care a fost vreodata la romanii din sudul Basarabiei, in iulie 1997.

"De atunci romanii de aici nu au mai vazut la fata niciun presedinte roman, niciun ministru de externe, niciun ambasador al Tarii! Speram ca acea ignoranta, de care ati dat dovada fata de romanii din Ucraina vizitand Kievul fara a saluta macar romanii din statul nostru de cetatenie, sa fie motivata de o pregatire a unei vizite oficiale pe care o veti face inclusiv la romanii din Sudul Basarabiei. In acest sens va asteptam la Ismail, Reni sau Chilia ¬ NU la Odesa. Va asteptam in sanul comunitatii de romani, la noi acasa, in Basarabia Istorica, in calitate de Presedinte al tuturor romanilor", isi incheie scrisoarea deschisa liderul Asociatiei Barasabia.

Presedintele Klaus Iohannis a efectuat, marti, o vizita oficiala in Ucraina, in cadrul careia a avut intrevederi cu omologul Petro Porosenko, cu premierul Arseni Iateniuk si cu presedintele Radei Supreme, Volodimir Groisman.

In timpul vizitelor efectuate in Franta, Germania si Polonia, presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu membri ai comunitatilor romanesti din statele respective, in cadrul unor receptii organizate de misiunile diplomatice ale Romaniei la Paris, Berlin si Varsovia.

Si Traian Basescu l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru faptul ca nu a vizitat comunitatile de romani din Ucraina.