Traian Basescu crede ca presedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit sa se intalneasca cu romanii din Bucovina, in cadrul vizitei pe care a efectuat-o marti in Ucraina, si a acuzat faptul ca exista "toate semnalele" ca guvernul de la Kiev ii incorporeaza in armata "prioritar" pe membrii minoritatilor nationale, pentru a-i trimite sa lupte impotriva separatistilor.

Fostul sef de stat afirma ca "o astfel de vizita trebuia sa aiba ca prim obiectiv problema celor 520.000 de romani care traiesc in Ucraina" si problemele legate de accesul la limba materna si educatia.

"(...) acum avem toate semnalele ca romanii sunt chemati la arme prioritar. Eu sunt unul dintre politicienii care sustin ca minoritarii trebuie sa fie loiali tarii lor dar ar fi un mare pericol daca tara lor ii ia pe minoritari cu prioritate si ii trimite la confruntari cu separatistii", a acuzat acesta.

In plus, "cu Ucraina avem o mare problema, au pretentia ca au intrat pe un drum al democratiei dar nici pana acum nu au rezolvat problema dublei cetatenii".

In tara vecina "e o adevarata prigoana daca obtii si cetatenia romana" iar noi "avem obligatia sa-i ajutam pe romanii din Ucraina sa circule si ei ca romanii din Moldova", a argumentat fostul sef de stat,

"Cred ca e o problema care nu ar fi trebuit ratata si omisa si semnalate catre guvernul ucrainean ar fi trebuit sa fi extrem de puternice", a incheiat acesta, in fata ziaristilor care il asteptau la sediul PMP.