Procurorii condusi de Tiberiu Nitu au comis o gafa majora in dosarul in care Traian Basescu are calitatea de suspect, fiind acuzat de santaj, deoarece infractiunea este de competenta DNA, nu de competenta Procurorilor de la Parchetul General, au declarat pentru HotNews.ro experti in drept penal. Avocatul Gabrielei Vranceanu Firea a sesizat Parchetul General pentru infractiunea de amenintare, nu de santaj, care ar fi fost comisa de Traian Basescu. Parchetul General a anuntat astazi intr-un comunicat ca prin ordonanta din data de 11 martie 2015 procurorii au dispus "efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de domnul Basescu Traian sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj".

Tiberiu NituFoto: AGERPRES

Legea 78/2000, in baza careia functioneaza DNA, arata la articolul 1 care sunt categoriile de persoane carora li se aplica prevederile legii: "a) care exercita o functie publica, indiferent de modul in care au fost investite, in cadrul autoritatilor publice sau institutiilor publice" iar la articolul 13 indice 1 sunt definite infractiunile asimilate faptelor de coruptie care intra in competenta DN, inclusiv santajul.

Astfel, la articolul 13 indice 1 se arata urmatoarele: "Infractiunea de santaj, prevazuta

la art. 194 din Codul penal, in care este implicata o persoana dintre cele prevazute la art. 1, se pedepsete cu inchisoare de la 7 la 12 ani."

Or, atat Traian Basescu, cat si Gabriela Vranceanu Firea sunt persoane care, la data sesizarii penale, exercitau functia publica de presedinte, respectiv de senator. De notat, cu titlu de exemplu, ca dosarul in care Dan Diaconescu a fost condamnat pentru sangaj a fost instrumentat tot la DNA deoarece in dosar erau implicate persoane care indeplineau o functie publica,respectiv primari.

In cazul in care Parchetul General il va trimite pe Traian Basescu in judecata sub acuztia de santaj, risca restituirea dosaruluil la DNA pentru lipsa de competenta in anchetarea faptelor. Acest lucru nu inseamna insa ca Traian Basescu scapa de acuzatile de santaj, ci ca acestea vor trebui investigate de procurorii anticoruptie.

Redam mai jos integral comunicatul Parchetului General de astazi, 18 martie:

"Ca urmare a solicitarilor reprezentantilor mass-media referitoare la calitatea in care a fost citat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie domnul Basescu Traian, fost presedinte al Romaniei, Biroul de informare publica si relatii cu presa este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

In cauza constituita ca urmare a plangerii formulate de catre doamna Firea Gabriela, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica au dispus, prin ordonanta din data de 11 martie 2015, efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de domnul Basescu Traian sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj.

Azi, 18 martie 2015, domnul Basescu Traian s-a prezentat la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a-i fi adusa la cunostinta invinuirea, context in care aparatorii acestuia au solicitat un termen pentru consultarea dosarului."

Senatoarea PSD, Gabriela Vranceanu firea, a depus, in 16 aprilie 2014, la Parchetul instantei supreme, o plangere pe numele lui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj. In plus, 176 de parlamentari, in frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu, au semnat un denunt de santaj impotriva lui Traian Basescu, depus in 17 aprilie la Parchetul instantei supreme.