Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat miercuri, referitor la afirmatiile fostului presedinte Traian Basescu, ca nu doreste sa alimenteze un subiect creat artificial.

Intrebat daca a omorat pe cineva la Revolutie, asa cum a afirmat fostul presedinte, seful Ministerului Public a raspuns: "In calitate de magistrat, am obligatia de rezerva si discretie. Nu comentez si nu raspund afirmatiilor conjuncturale ale unor oameni politici, afirmatii care nu au niciun temei juridic. (...) Va rog sa nu insistati, nu intentionez sa alimentez un subiect creat artificial", citeaza Agerpres.

Referitor la o posibila obligatie de a informa presedintele la numirea in functie in ceea ce priveste implicarea pe care a avut-o la evenimentele din 1989, Nitu a aratat ca a ocupat si functia de prim adjunct al procurorului general, ca subiectul nu este nou si ca e lamurit din punctul sau de vedere.

El a mentionat ca nu a luat o hotarare privind sesizarea Inspectiei Judiciare in legatura cu afirmatiile lui Basescu. "Nu as vrea sa fiu eu cel care incarc volumul de activitate al Inspectiei Judiciare. Lasand gluma la o parte, am spus si la bilantul MP ca in anul 2015 sa nu ne amagim ca atacurile impotriva procurorilor vor disparea. Iata, continua. In calitate de sef, cand activitatea MP a fost criticata, am reactionat ferm. In ceea ce ma priveste, reputatia mea este solida si consider ca afirmatiile contextuale facute de oamenii politici nu o pot afecta", a precizat Nitu.

In legatura cu audierea de miercuri a lui Traian Basescu, el a spus ca este vorba despre un dosar aflat pe rolul PICCJ si procurorii isi desfasoara activitatile asa cum le-au stabilit.

De asemenea, seful MP a precizat ca nu a primit nicio sesizare sau informare de la procurorul care instrumenteaza dosarul lui Traian Basescu referitor la presiuni asupra lui.

In cursul zilei de marti, fostul presedinte Traian Basescu a sustinut ca stia despre procurorul general Tiberiu Nitu ca detine certificat de revolutionar si ca a primit 8.000 mp de pamant drept recompensa. ''La numirea in functia de procuror general stiam ca domnul Nitu are certificat de revolutionar si ca a primit 8.000 mp de pamant drept recompensa. Si acesta a fost un motiv pentru care am fost increzator ca va finaliza dosarul revolutiei. Mi-l imaginam sub gloantele armatei. In ultimele saptamani de mandat, am aflat ca, militar in termen fiind (nu-i fac o vina din asta), a tras de la cladirea televiziunii pe care o apara in directia blocurilor din Dorobanti. Nu stiu daca a impuscat pe cineva. Nici el nu stie probabil. Dar abia atunci am inteles ca, moral, domnul Nitu nu poate finaliza dosarul revolutiei. Oare de ce nu mi-a spus de la numire ca a fost printre cei care trageau catre populatia razvratita?'', a scris Traian Basescu, marti, pe pagina sa de Facebook.