Inspectia Judiciara a constatat ca afirmatiile presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care acuza o "republica a procurorilor", au fost de natura sa afecteze independenta justitiei, informeaza Agerpres.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Purtatorul de cuvant al IJ, Tamara Manea, a confirmat, marti, pentru agentia de presa citata ca in urma verificarilor a rezultat ca afirmatiile au fost de natura sa afecteze independenta justitiei. Raportul IJ urmeaza sa fie discutat in sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii din aceasta saptamana.

Pe 19 februarie, judecatorul Horatius Dumbrava sustinea, in plenul CSM, ca se impune sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la declaratiile presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, referitoare la 'republica procurorilor'.

"A fost declaratia domnului presedinte al Senatului Romaniei, care solicita CSM sa sesizeze Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si declaratiile procurorului general legate de ridicarea imunitatii parlamentare a senatorului Varujan Vosganian.

Cred ca putem analiza acum, in plen, daca sesizam sau nu Inspectia Judiciara si in acelasi context as considera ca se impune sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la declaratiile domnului presedinte al Senatului, care au totusi gravitate prin ceea ce spune. Dumnealui spune ca traim in republica procurorilor, ca justitia se imixtioneaza in activitatea Guvernului", spunea la acea vreme Dumbrava.

Potrivit unor surse, CSM a aprobat la acea data cererea judecatorului Horatius Dumbrava, in sensul sesizarii Inspectiei Judiciare cu privire la declaratiile presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.