Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, la Kiev, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau Petro Poroshenko, ca Romania se pronunta pentru mentinerea regimului de sanctiuni europene impotriva Rusiei pana la aplicarea integrala a acordurilor de la Minsk.

Petro Poroshenko si Klaus IohannisFoto: Ambasada Ucrainei

Aceste acorduri urmeaza sa expire in luna iulie a acestui an si deocamdata la nivel european nu exista un consens pentru prelungirea acestora.

Presedintele ucrainean a declarat, la inceputul conferintei, ca este analizata posibilitatea crearii unei linii aeriene Bucuresti - Kiev iar in perioada urmatoare in Romania va veni o delegatie a companiei de gaze Naftogaz Ucraina pentru a discuta despre colaborarea bilaterala.

Petro Poroshenko a precizat ca Romania, la fel ca si Germania, va oferi ajutor medical pentru soldatii ucraineni raniti in conflictul cu trupele separatiste. Intrebat daca a discutat cu Iohannis despre posibilitatea ca Romania sa vanda armament defensiv Ucrainei, Porosenko a evitat un raspuns direct, dar a spus ca in acest momet 11 state UE vand astfel de armament Ucrainei si a spus ca nu le va nominaliza.

Porosenko a mai spus ca va ramane marcat in cartea de istorie a Ucrainei faptul ca Romania a fost primul stat care a ratificat acordul de asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeana.

De mentionat ca Porosenko a ascultat declaratia lui Iohannis fara traducere, iar la finalul conferintei a spus "Multumesc, la revedere" in limba romana.

Declaratiile presedintelui ucrainean Petro Porosenko (sursa - Administratia Prezidentiala):

Stimate domnule Presedinte, doamnelor si domnilor, sunt foarte bucuros sa il primesc la Kiev astazi pe domnul Presedinte Klaus Iohannis care a raspuns invitatiei mele de a vizita Ucraina in aceste zile destul de complicate, in conditiile in care Ucraina face tot ce este posibil ca sa indeplineasca Acordul de la Minsk, chiar inaintea Consiliului European. Aceasta este prima vizita a unui presedinte roman in ultimii 7 ani si ea are o semnificatie simbolica. Trecem la o noua etapa a relatiilor bilaterale. Am convenit sa reanimam activitatea comisiei prezidentiale mixte si sa organizam urmatoarea sesiune a acestei comisii prezidentiale mixte in timpul vizitei mele la Bucuresti.

De asemenea, am evidentiat directiile de perspectiva in relatiile noastre, este vorba de proiecte de infrastructura, de proiecte energetice si in alte domenii, care sa aiba o concretizare practica pentru ambele parti. Am abordat si probleme care, traditional, au fost sensibile, de exemplu Canalul Dunare-Marea Neagra si am convenit sa avem un dialog constructiv atat in plan bilateral, cat si in cadrul institutiilor internationale. Vreau sa va asigur ca noi incercam sa demonstram ca suntem in stare sa gasim solutii comune pentru toate problemele care au fost irezolvabile de multi ani. Am transmis Presedintelui Romaniei multumiri pentru ca Romania a fost primul stat care a ratificat Acordul de Asociere Ucraina-UE si acest aspect va ramane consemnat pentru totdeauna in analele istoriei relatiilor bilaterale dintre Romania si Ucraina. Acest lucru demonstreaza, inca o data, care este atitudinea Romaniei fata de perspectiva europeana a Ucrainei si ca viitor membru al Uniunii Europene. Presedintele Romaniei astazi, inca o data, m-a asigurat ca o sa sustina parcursul european al Ucrainei si pozitiile Ucrainei in institutiile europene. Vreau sa multumesc pentru sustinerea de catre Presedintele Romaniei a integritatii teritoriale a Ucrainei si a suveranitatii ei, cu atat mai mult cu cat, acum un an, a avut loc asa-zisul referendum in Crimeea prin care Rusia a incercat sa dea legitimitate anexarii ilegale a Crimeei. Romania si toata lumea nu recunosc acest referendum si sustin Ucraina in frontierele ei international recunoscute. Si pentru aceasta ii sunt foarte recunoscator Presedintelui Romaniei. In ziua in care Parlamentul din Crimeea a anuntat referendumul respectiv eu eram in Crimeea. In acel moment Parlamentul din Crimeea era plin de asa-zisii oameni verzi care erau trupele speciale ale Rusiei si, ca atare, nu putem vorbi despre o alegere libera, nu au fost niciun fel de alegeri.

Astazi am discutat si despre Acordul de la Minsk si, in acest context, inca o data, am declarat ca Ucraina respecta intelegerile de la Minsk. Suntem pentru incetarea focului si eu, personal, drept comandant suprem, am ordonat ca fortele armate ucrainene sa inceteze focul. De asemenea, am retras armamentul greu si toate acestea au loc sub supravegherea expertilor OSCE. Ucraina, de asemenea, incearca sa faciliteze si sa rezolve problema umanitara care a aparut in zonele ocupate. Dar teroristii nu permit intrarea, in aceste teritorii, a ajutoarelor umanitare din Ucraina sau din partea institutiilor internationale.

In acelasi timp frontiera cu Rusia este deschisa si de acolo vin asa-zisele convoaie umanitare care, in fapt, sunt CU totul altceva, anume o metoda de aprovizionare cu benzina pentru echipamentele militare. Ucraina insista ca toti cei care sunt capturati sa fie eliberati, inclusiv aceia care sunt astazi retinuti pe teritoriul Rusiei, inclusiv pilotul ucrainean Nadia Savcenko. Ea a fost rapita de pe teritoriul ucrainean, unde isi apara pamantul, si este acum retinuta in mod ilegal in inchisorile din Federatia Rusa. Nu i se aduce niciun fel de invinuire, dar, in acelasi timp, este batjocorita aceasta cetateana a Ucrainei.

M-am adresat inca o data Romaniei sa sustina adresa Ucrainei catre Consiliul de Securitate al ONU si Consiliul Uniunii Europene, pentru a se asigura securitatea liniei care separa fortele guvernamentale ucrainene de fortele separatiste. O astfel de sustinere din partea institutiilor internationale va facilita solutionarea acestei probleme si va duce la o minimizare a numarului de victime.

De asemenea, am discutat despre situatia de securitate din bazinul Marii Negre si despre situatia Republicii Moldova, in special despre regiunea transnistreana. Am convenit sa facem tot ce ne sta in putere pentru a rezolva aceasta problema astfel incat, in viitor, regiunea transnistreana sa fie integrata in Republica Moldova.

Totodata, am convenit sa avem mai mult succes in micul trafic de frontiera, care ar ajuta foarte mult populatia de pe ambele parti ale frontierei. Avem o linie destul de lunga de frontiera comuna, de aceea aceasta initiativa o sa faciliteze trecerea frontierei pentru milioane de oameni de ambele parti. Am convenit ca Romania o sa sustina eliminarea vizelor pentru cetatenilor ucraineni. Pentru aceasta, inca o data, ii multumesc Presedintelui Romaniei, care a avut mai multe initiative atat in plan bilateral, cat si in plan regional. Cred ca ceea ce asteapta multi oameni, din ambele state, este sa avem o cursa aeriana directa Kiev-Bucuresti si consider ca in viitorul apropiat o sa rezolvam si aceasta chestiune.

Bineinteles ca avem interese si in domeniul energetic, si saptamana aceasta o delegatie a Naftogaz Ucraina va veni la Bucuresti pentru a discuta lucruri foarte concrete in domeniul energetic. In general agenda discutiei de astazi a fost punctata pe probleme concrete, care sa duca la rezultate.

Sper ca relatiile intre statele noastre vor fi aceleasi ca si intre Presedinti, adica bune si de prietenie. Va multumesc.

Declaratiile presedintelui roman Klaus Iohannis:

Va multumesc, domnule Presedinte. Va multumesc pentru primirea calda, pentru discutiile deschise, discutiile constructive pe care le-am avut astazi. Mi-am dorit ca prin prezenta mea la Kiev sa reafirm vointa de aprofundare a relatiilor noastre si sprijinul ferm al Romaniei pentru apropierea Ucrainei de Uniunea Europeana. Atat domnul presedinte Porosenko, cat si eu, am apreciat cooperarea romano-ucraineana ca fiind una solida. Romania isi doreste sa fie un partener al Ucrainei si sa impartaseasca experienta si expertiza acumulata in procesul de pregatire pentru aderarea la Uniunea Europeana si la NATO. In acest sens, ne-am referit la continuarea proceselor de reforma interna, in special privind consolidarea democratiei si intarirea statului de drept. In acest demers pornim de la un angajament comun: o relatie de buna vecinatate si o regiune sigura si prospera. O asemenea evolutie este benefica cetatenilor ucraineni, intregii regiuni, consolidand stabilitatea in aceasta parte a Europei. Consideram ca, atunci cand exista vointa politica, dublata de o preocupare reala si sincera pentru o buna si transparenta informare a cetatenilor nostri, provocarile pot deveni oportunitati. Am dorit sa reafirm sustinerea Romania pentru suveranitatea, unitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Aceasta este evidenta nu numai la nivelul autoritatilor, ci si al societatii si opiniei publice din Romania in ansamblul sau. Asumarea de catre Romania a rolului de natiune-lider a Fondului NATO de sprijin in domeniul combaterii amenintarilor cibernetice este doar un exemplu in acest sens.

Am subliniat in cadrul discutiei importanta aplicarii rapide si neconditionate a Pachetului de Intelegeri de la Minsk din 12 februarie 2015. Pachetul trebuie implementat integral, neintarziat si neconditionat. Pozitia Romaniei este favorabila mentinerii regimului de sanctiuni al Uniunii Europene la adresa Federatiei Ruse atata timp cat nu se inregistreaza aplicarea deplina a Acordului sau daca situatia din teren continua sa se degradeze. Ucraina a regasit in statele membre ale Uniunii Europene parteneri fermi si loiali principiilor prevazute de tratatele internationale, incalcate prin anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea. Mentinerea cursului reformelor este cel mai bun mesaj privind angajamentul Ucrainei pe calea europeana. Pentru Ucraina, Acordul de Asociere reprezinta un instrument eficient, a carui implementare asigura alinierea intr-o mare masura la acquis-ul comunitar si astfel conduce la apropierea concreta de Uniunea Europeana.

Consideram ca Summitul Parteneriatului Estic de la Riga ar trebui sa contureze o viziune ambitioasa, strategica, a Uniunii Europene fata de statele din Vecinatatea Estica. Pornind de la o abordare flexibila, pe termen mediu si lung, aceasta ar trebui sa tina cont de aspiratiile europene ale statelor partenere si de principiile diferentierii si evaluarii pe baza meritelor proprii. Am convenit ca trebuie sa dam o vizibilitate mai buna comunitatilor noastre etnice care traiesc in Romania, respectiv in Ucraina. Ele trebuie sa devina un liant si un pod in relatiile noastre. In acest sens, este nevoie ca mecanismele relevante pe linie guvernamentala sa isi reia activitatea si sa abordeze aspecte de actualitate. Dorim ca prin toate actiunile noastre sa vedem efecte pozitive in ceea ce priveste contactele directe intre cetatenii nostri si proiecte comune in plan economic si cultural. Va multumesc!