Presedintele Klaus Iohannis face marti o vizita de o zi in Ucraina, pe fondul acordului fragil de incetare a focului convenit intre guvern si trupele separatiste din est, sustinute de Rusia. Iohannis se va intalni cu presedintele Petro Porosenko, premierul Arkadi Iateniuk si presedintele Parlamentului, Volodimir Groisman. Vizita are loc intr-un moment in care Ucraina incearca sa convinga Occidentul sa-i vanda armament defensiv letal, dar si sa continue sanctiunile la adresa Rusiei.

Klaus Iohannis va face marti o vizita simbolica in Maidan (Piata Independentei) - locul de unde a pornit revolta populara care l-a determinat pe fostul presedinte, Viktor Ianukovici, sa paraseasca tara si sa se refugieze in Rusia. De asemenea, Iohannis va vizita Monumentul Victimelor Holodomorului (Marea foamete din 1932-1933, un genocid provocat de politicile agricole duse de Stalin in care au murit cateva milioane de ucraineni).

"Voi exprima inca o data sustinerea Romaniei pentru suveranitatea, unitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Romania isi doreste sa fie un factor activ in gasirea unor solutii politice la situatia din estul Ucrainei", a declarat seful statului, pe aeroportului Otopeni, inainte de a pleca spre Kiev.

Acesta a afirmat ca Romania este interesata sa aiba un stat vecin "ferm angajat pe calea consolidarii democratice si a europenizarii" si are "disponibilitatea deplina pentru intarirea cooperarii si parteneriatului dintre tarile noastre".

Un alt subiect pe agenda discutiilor cu responsabilii ucraineni va fi "sprijinirea etnicilor romani din Ucraina si a celor ucraineni din Romania, care poate fi atins inclusiv prin reactivarea mecanismelor guvernamentale", a mai spus Klaus Iohannis.