Un avion militar rusesc a survolat, luni, Marea Neagra, la circa 20 de mile marine in largul Constantei, deasupra apelor internationale, in zona unde s-a desfasurat un exercitiul militar NATO al gruparii SNMG2, la exercitiu luand parte si ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, informeaza Agerpres.

Potrivit purtatorului de cuvant al Statului Major al Fortelor Navale, Corneliu Pavel, avionul militar rusesc era unul de cercetare, tipul IL20, ce zbura la o inaltime de aproximativ 3.000 de metri.

Referitor la survolul efectuat de respectivul avion de cercetare, ministru Mircea Dusa a declarat ca nu este nimic anormal, militarii rusi culegand informatii despre exercitiul desfasurat pe Marea Neagra.

"Cred ca este normal ca avionul de supraveghere electronica sa culeaga informatii despre ceea ce se intampla pe Marea Neagra, asa cum si avioanele NATO, e vorba de acele avioane AWACS, culeg informatii din aceasta zona. (...) Nu cred ca este vorba de o coincidenta. Se stie ca exista acest exercitiu pe Marea Neagra si culeg informatiile despre acest exercitiu", a afirmat Dusa, aflat la bordul fregatei Regina Maria.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, s-a deplasat apoi, cu elicopterul, la bordul crucisatorului USS Vicksburg, nava comandant in structura gruparii SNMG2.

La exercitiul desfasurat luni pe Marea Neagra au participat sase nave din gruparea Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG-2), printre care si fregata Regina Maria, nave carora li s-au alaturat doua corvete, doua nave purtatoare de rachete, un distrugator si fregata Marasesti, din partea Fortelor Navale Romane, si trei aeronave ale Fortelor Aeriene Romane.

SNMG-2 este una dintre cele patru grupari navale multinationale ale Aliantei Nord-Atlantice. Gruparea este alcatuita din patru fregate (HMCS Fredericton - Canada, TCG Turgutreis - Turcia, ITS Aliseo - Italia si Regina Maria - Romania, care va avea la bord si un elicopter), un crucisator (USS Vicksburg-SUA, nava comandant) si o nava auxiliara (FGS Spessart-Germania).