Cateva mii de etnici maghiari au participat duminica, in Harghita, la manifestarile dedicate Zilei de 15 martie, in mai multe localitati ale judetului fiind organizate diverse actiuni dedicate implinirii a 167 de ani de la izbucnirea Revolutiei din 1848, potrivit Agerpres.

La manifestarile de la Miercurea Ciuc au participat aproximativ 1.500 de oameni, unii imbracati in costume populare si purtand in maini drapelul Ungariei sau steagul secuiesc.

Evenimentele din municipiul resedinta de judet au inceput la statuia generalului Gal Sandor, acolo unde o fanfara a interpretat imnurile de stat al Romaniei si Ungariei si s-a dat citire mesajului transmis maghiarilor de pretutindeni de catre premierul de la Budapesta, Orban Viktor.

Actiunea s-a incheiat cu depuneri de coroane, dupa care cei prezenti au mers in mars catre piata Cetatii din Miercurea Ciuc, unde s-a desfasurat manifestarea centrala. Evenimentul a inceput cu imnul Ungariei, dupa care s-a adresat celor prezenti primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, in mesajul caruia a fost prezent subiectul autonomiei.

De asemenea, a transmis un mesaj maghiarilor care sarbatoreau 15 martie si Soltesz Miklos, secretar de stat pentru culte, natiuni si relatia cu societatea civila in Guvernul ungar.

La eveniment a fost prezent si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a dat citire discursului pe care l-a rostit si la manifestarile de la Sfantul Gheorghe.

Ulterior, el a declarat presei ca valorile pentru care s-au luptat revolutionarii in 1848-1849 sunt valabile si astazi, iar ele trebuie reinventate si rediscutate in fiecare etapa istorica.

'Si eu cred ca acele valori care erau valabile si erau de dorit sa intre in cotidian in secolul XIX raman valori valabile si in secolul XXI, pentru ca vorbim de libertatea, vorbim de egalitate, de fraternitate. Si libertatea este o valoare care este necesara pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate, pentru fiecare natiune si este o valoare care nu dispare daca dai si celuilalt, nu este ceva se epuizeaza la stoc. Si eu cred ca in secolul XXI trebuie sa intelegem acest lucru: nu putem sa fim liberi daca cel de langa noi nu este si nu poate sa fie liber si nu putem sa fim egali intre noi, daca cel de alaturi nu este egal ca si noi. De aceea eu cred ca aceste valori trebuie reinventate si trebuie rediscutate in fiecare etapa a istorie', a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR nu a vrut sa comenteze faptul ca la manifestarile de la Sf. Gheorghe a fost huiduit de o parte dintre manifestanti, afirmand ca atat in 1849, cat si in 1989 s-a luptat pentru libertatea de exprimare, iar 'fiecare trebuie sa-si gaseasca locul si momentul unde-si face cunoscuta parerea'.

Prezent la manifestare, fostul ministru al Mediului, Korodi Attila, a declarat ca sentimentul de libertate la care au aspirat revolutionarii din 1848-1849, este intotdeauna de actualitate.

"A te simti liber, indiferent in ce moment al vietii sau comunitatii esti, este un lucru la care trebuie permanent sa lucrezi. Si a fi liber in Romania pentru noi inseamna a fi buni cetateni, pentru care protectia minoritatilor este garantata, in care vedem ca si peste 50 sau 100 de ani copiii nostri, nepotii nostri vor fi aici si vor fi o comunitate puternica. Probabil asta poate sa spuna si cineva din Slovacia, din America, din Ungaria. Adica unde esti tu sa ai libertatea sa decizi ca peste catva timp, cand va trece timpul peste noi si cei care vin dupa noi pot sa spuna cia au mostenit ceva, o valoare. Pana la urma vorbim de libertate si de valoare", a afirmat Korodi Attila.

La randul sau, senatorul Tanczos Barna a afirmat ca maghiarii pot sa invete inca din mesajele si idealurile Revolutiei din 1848.

"An de an cred ca atat noi, cat si copiii nostri, cei care vin in urma noastra, trebuie sa invete din aceste mesaje - dragostea pentru libertate, dragostea pentru independenta, pentru autonomie, lupta pentru jertfa, pentru a dobandi aceste lucruri. Cred ca toti care suntem aici, suntem pentru o sarbatoare frumoasa, pasnica, o comemorare a acelor evenimente si cateodata ni se pare ciudata grija deosebita pe care ne-o poarta unii care au grija de aceste evenimente', a conchis Tanczos Barna.

Evenimentul de la Miercurea Ciuc s-a incheiat cu depuneri de coroane la statuile revolutionarilor Petofi Sandor si Nicolae Balcescu si cu intonarea imnului secuiesc.