Corpul de control al primului ministru va sesiza Directia Nationala Anticoruptie si Curtea de Conturi pentru modul in care au fost solutionate, in decursul mai multor ani, unele dosare privind retrocedarea de imobile. Documentul releva ca in perioada 1 ianuarie 2008 - 31 decembrie 2011, la nivelul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au fost solutionate un numar de 8.136 de dosare constituite in temeiul Legii nr. 10/2001. Dintre acestea, 1.407 au fost solutionate potrivit numarului de inregistrare la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, 2.269 cu prioritate, fiind considerate "cazuri exceptionale", iar dintre acestea un numar de 131 de dosare au fost solutionate in favoarea cesionarilor de drepturi la masuri reparatorii, care s-ar fi aflat in situatii de exceptie, anunta Agerpres.

Potrivit raportului privind verificarile efectuate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, dat publicitatii duminica, au fost solutionate cu prioritate cazuri tratate drept "exceptionale" de paranoia sau lombosciatica. Printre aceste cazuri se mai numara si "tulburare depresiva recurenta", "obezitate", "psoriazis, dislipidemie colecist". Raportul arata ca notiunea de "cazuri exceptionale, temeinic motivate" nu a fost definita de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor.

Diferenta de 4.460 de dosare este reprezentata de alte tipuri de dosare de despagubire, precum cele de despagubire ce contineau hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

In raport se subliniaza ca in perioada 2008-2011, numarul dosarelor de despagubire solutionate prioritar, prin invocarea "cazurilor exceptionale", a fost mult mai mare fata de numarul dosarelor solutionate in ordinea inregistrarii acestora.

"Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a transmis Corpului de control al primului-ministru o situatie centralizatoare cuprinzand un numar de 63 de cazuri in care cererea de solutionare cu prioritate a dosarului de despagubire a fost aprobata pentru titularul dreptului de proprietate, dar la momentul solutionarii dosarului prin emiterea deciziei de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, drepturile la masuri reparatorii erau cesionate integral sau partial", se mai arata in document.

Raportul arata ca cele mai mari sume pe care le-au primit cesionarii de drepturi la masuri reparatorii care au beneficiat de prevederile referitoare la solutionarea cu prioritate a dosarelor de despagubire au fost de 108.932.000 lei intr-un dosar, 48.084.350 de lei in trei dosare si 42.794.620 de lei intr-un dosar.

Corpul de control al primului ministru mentioneaza ca pentru contractele de prestari servicii de evaluare incheiate in perioada 2007-2012 nu au fost aplicate dispozitiile OUG nr. 34/2006, iar desemnarea evaluatorilor pentru efectuarea evaluarilor nu a fost realizata "in mod aleatoriu", acestia fiind propusi de catre Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, iar Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor aproband "in bloc" propunerile.

In raport se subliniaza ca atribuirea si redistribuirea catre evaluatori a unor dosare de despagubire s-a realizat fara respectarea criteriului ariei geografice.

"In unele situatii, evaluarile au fost efectuate prin utilizarea datelor de comparatie din anunturile de vanzare publicate in ziare si nu pe baza unor date privind tranzactii certe", se arata in document.

In raport se precizeaza ca la un numar de 94 de dosare de despagubire cu imobile valoarea rezultata in urma reevaluarii era cu cel putin 20% mai mica decat valoarea initiala.

Pentru serviciile de evaluare, in perioada 2008 - 2011, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a platit suma totala de 1.383.795 de euro pentru un numar de 6.473 de rapoarte de evaluare.

Din "Situatia evaluatorilor care au intocmit rapoarte de evaluare in dosarele de despagubire constituite in baza Legii nr. 10/2001" si care au incasat de Ia Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor sume de bani pentru intreaga activitatea desfasurata in perioada 2008-2011, a rezultat ca sumele cele mai mari au fost incasate de catre urmatorii evaluatori: Societatea Romcontrol S.A.-145.755 de euro, pentru 668 de rapoarte de evaluare si Societatea Grup Consult Evaluari SRL - 116.150 de euro, pentru 491 de rapoarte de evaluare.

Raportul Corpului de control al primului ministru va fi transmis si la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justitiei, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria primului - ministrului, spre informare, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, pentru analizarea unor aspecte prezentate in document.