Lipsa unei legi de retentie a datelor afecteaza capacitatea de colaborare a institutiilor de aplicare a legii din SUA si Romania, apreciaza Russell Ashenden, atasatul FBI la Bucuresti, subliniind insa ca e nevoie de un echilibru intre protectia securitatii nationale si protejarea libertatilor civile.

"Lipsa unei legi romanesti referitoare la retentia datelor afecteaza capacitatea de colaborare institutiilor de aplicare a legii din SUA si Romania. Este important sa existe un cadru legal pentru ca anchetatorii sa aiba instrumentele necesare colectarii informatiilor si dovezilor necesare pentru combaterea amenintarilor comune, precum crima organizata, coruptia in sistemul public, infractionalitatea cibernetica si terorismul", sustine Russell Ashenden, atasatul FBI din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti, raspunzand unei intrebari a agentiei Mediafax in cadrul unei serii de intrebari ale unor jurnalisti romani adresate cu ocazia vizitei pe care directorul FBI, James Comey, a facut-o in Romania.

Pe de alta parte, Ashenden atrage atentia ca, asa cum se intampla si in SUA, legiuitorii din Romania "ar trebui sa gaseasca un echilibru intre protejarea securitatii nationale si protejarea libertatilor civile".

Intrebat care este gradul de incredere in serviciile romanesti in urma acuzatiilor aduse recent de un membru important al fostei administratii prezidentiale, atasatul FBI a precizat ca "parteneriatele SUA cu institutiile de aplicare a legii si serviciile secrete din Romania sunt la fel de puternice ca intotdeauna".

"Colaborarile noastre sunt semnificative si productive pentru ca ne intelegem reciproc si dorim sa ne unim fortele pentru a-i proteja pe cetatenii pe care ii slujim de infractionalitatea organizata transfrontaliera, de infractiuni informative si terorism", a punctat Russell Ashenden.

Intrebat despre implicarea FBI in dosarele Microsoft si EADS, oficialul american a spus ca nu poate comenta cu privire "la existenta sau stadiul unor posibile anchete aflate in curs de desfasurare in SUA sau in Romania".

Pe de alta parte, el a subliniat ca FBI are "o excelenta relatie de colaborare cu sistemul romanesc de justitie penala". "In ultimii ani, Romania a inregistrat mari progrese in anchetarea si urmarirea penala in cazuri de inalta coruptie", a spus atasatul FBI.

Rugat sa aprecieze care este riscul unor atentate jihadiste in Romania, mai ales dupa cele de la Paris, Russell Ashenden a afirmat ca, "desi in continuare scazut, riscul este in crestere, asa cum s-a vazut in intreaga Europa". "Trebuie sa continuam sa colaboram si sa ramanem vigilenti pentru a combate amenintarea", a mai spus atasatul FBI.

Intrebarile au fost adresate de mai multi ziaristi in contextul vizitei pe care directorul FBI, James Comey, a efectuat-o pe 3 martie in Romania.

In cadrul vizitei, James Comey a avut intrevederi cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta, cu noul director al SRI Eduard Hellvig.

La discutiile de la Presedintie si Guvern au asistat sefii serviciilor romanesti de informatii, precum si vicepremierul cu atributii pe zona sigurantei, Gabriel Oprea.

Totodata, directorul FBI, James Comey, s-a intalnit cu procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, cu procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si cu procurorul sef interimar al DIICOT, Giorgiana Hossu.

Potrivit unui comunicat de presa al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), in cadrul intalnirii au fost abordate subiecte ce vizeaza cooperarea inter-institutionala precum si proiectele comune aflate in derulare potrivit competentelor celor doua structuri specializate.