Premierul Victor Ponta este audiat miercuri la Inalta Curte de Casatie si Justitie in calitate de martor in dosarul "Referendumul", in care este judecat vicepremierul Liviu Dragnea.

UPDATE: ora 8.50 Premierul a ajuns la Curtea Suprema pentru a fi audiat. La intrarea in sediul Inaltei Curti el a declarat: "Vreau sa spun adevarul pentru am vrut sa il spun in fata procurorului si procurorul nu m-a acceptat".

Cu putin timp inaintea lui Victor Ponta, la Inalta Curte au venit si ministrii Liviu Dragnea si Mircea Dusa.

Ponta a fost propus de avocatii lui Liviu Dragnea ca martor in dosarul Referendumului, in care vicepremierul este judecat.

Miercuri a venit la Instanta Suprema si Dragnea, "din respect", si le-a spus jurnalistilor ca el ca nu va fi audiat miercuri.

La termenul anterior al procesului din 6 martie au dat declaratii in fata instantei fostul ministru Constantin Nita si primarul sectorului 3, Robert Negoita.

Victor Ponta a declarat ca se va prezenta miercuri la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in calitate de martor, in dosarul 'Referendumul'.

"Voi spune adevarul si numai adevarul, si anume faptul ca, din toate cunostintele pe care le-am avut ca lider de partid si prim-ministru, nu a facut nimeni in 2012 vreo schema de fraudare. Chiar au venit 7,4 milioane de romani sa voteze pentru demiterea lui Traian Basescu. Ca nu s-a intamplat este o poveste pe care nu cred ca mai trebuie sa o redeschidem acum, dar aici vorbim de responsabilitati penale si o sa spun ceea ce stiu, ceea ce ma va intreba instanta si avocatii sau procurorul si, repet, voi spune doar adevarul", a afirmat duminica Ponta.

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013 pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.