Bunurile confiscate in faza de urmarire penala pot fi valorificate anticipat, iar daca, in urma deciziei instantei, se dovedeste ca persoanele judecate sunt nevinovate, acestea primesc banii proveniti din valorificarea bunurilor, a declarat, marti, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, transmite Mediafax.

Prezent la bilantul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ministrul Robert Cazanciuc le-a transmis procurorilor ca zona de interes pentru perioada urmatoare trebuie sa fie recuperarea prejudiciilor produse prin comiterea de infractiuni.

Ministrul a mentionat ca, in momentul de fata, in Romania exista o baza legislativa, iar procurorii au la dispozitie si instrumentele prin care sa impuna nu numai sanctionarea penala a persoanei vinovate, ci si recuperarea prejudiciilor.

"E nevoie de timp pentru acomodarea sistemului, dar utilizarea instrumentelor moderne puse la dispozitia procurorilor trebuie sa fie o practica uzuala", a spus Cazanciuc.

Acesta a aratat ca, inca din 2012, exista cadrul normativ pentru valorificarea anticipata a bunurilor confiscate si ca neutilizarea acestei proceduri va duce la pierderea unor sume importante de bani, mai ales ca unele bunuri, intre care si autoturismele, se ieftinesc odata cu trecerea timpului.

"Legea va permite sa vindeti chiar la momentul sechestrarii, banii fiind depusi intr-un cont. Daca persoana este nevinovata, primeste banii inapoi, dar statul nu mai cheltuieste sume importante cu depozitarea si detinerea acestor bunuri", a spus Cazanciuc.

Noua agentie pentru recuperarea prejudiciilor va pune bazele unui registru unitar al tuturor bunurilor provenite din infractiuni, registru in care vor fi colectate date de la Politie, parchete, instante si ANAF.

Guvernul va crea o structura speciala pentru valorificarea la nivel national a bunurilor confiscate in cadrul procedurilor judiciare penale, in incercarea de a creste gradul de valorificare a creantelor provenite din infractiuni la cel putin 25%, nivelul actual de valorificare fiind extrem de scazut. Noua structura va fi denumita "Oficiul National de Management al Bunurilor Sechestrate/Confiscate" si va primi avizul Guvernului pana la sfarsitul lunii martie, releva un document consultat de Mediafax.

Pentru infiintarea noii structuri, autoritatile romane iau in calcul sa urmeze modelul francez, in conditiile in care in Franta exista deja o institutie similara.

In prezent, Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni, din cadrul Ministerului Justitiei, este structura cu atributii in acest domeniu, dar rapoartele si evaluarile internationale din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene au indicat dificultati in activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, deoarece competentele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate intre mai multe autoritati, fara o coordonare eficienta, cu impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin procedurile de valorificare.

Din punct de vedere statistic, conform datelor furnizate de ANAF si monitorizate de Oficiu, procentul de recuperare efectiva a sumelor de bani provenind din activitatea de punere in executare a ordinelor de confiscare emise de instantele de judecata a inregistrat o scadere accentuata in ultimii ani.

Astfel, potrivit unei statistici a Oficiului, in 2013, valoarea bunurilor sechestrate a depasit 434 milioane euro, dar cea a bunurilor efectiv confiscate conform notificarilor ANAF a fost de doar 7,6 milioane de euro.