Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) cere Consiliului National al Audiovizualului sa le recomande televiziunilor sa difuzeze un clip video "ca mesaj de interes public", videoclipul privind Concursul Stiintific Interscolar "Nicolaus Copernic". La concursul cu tema "Cum a aparut si cum evolueaza Universul?" poate participa orice scoala, iar obiectivul este sa incurajeze interesul elevilor pentru astronomie si pentru stiinta. Apelul ASUR vine dupa ce CNA le-a recomandat saptamana trecuta televiziunilor sa difuzeze spoturile asociatiei 'Parinti pentru ora de religie' in care vedete sustin ora de religie in scoli.

Afisul Concursului Stiintific Interscolar Nicolaus CopernicFoto: ASUR

ASUR anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca "a trimis astazi, 9 martie 2015, o solicitare in atentia membrilor Consiliului National al Audiovizualului, privind Concursul Stiintific Interscolar 'Nicolaus Copernic'. Asociatia solicita CNA sa recomande televiziunilor difuzarea unui clip video ca mesaj de interes public pana la data prevazuta in regulament pentru terminarea inscrierilor la concurs".

Concursul Stiintific Interscolar "Nicolaus Copernic" este destinat institutiilor din invatamantul preuniversitar din intreaga tara si urmareste sa incurajeze interesul elevilor pentru astronomie si pentru stiinta, tema fiind "Cum a aparut si cum evolueaza Universul?", explica Asociatia.

Potrivit ASUR, scolile care se inscriu si participa la concurs pot sa castige unul dintre cele cinci laboratoare de informatica oferite de sponsorul competitiei, iar profesorii coordonatori ai echipelor castigatoare, la randul lor, cate un laptop. Participarea este gratuita.

Concursul se deruleaza in perioada 19 februarie-24 septembrie 2015. Echipele participante vor trebui sa realizeze o mini-expozitie pe teme de astronomie si cosmologie, sa organizeze seminarii si dezbateri si sa promoveze expozitia si evenimentele aferente in scoala si in comunitate, precizeaza ASUR.

Asociatia anunta ca spotul video de informare este urmatorul:

Toma Patrascu, presedintele ASUR, a declarat ca spera "ca membrii CNA sa dea curs solicitarii noastre intrucat este vorba de un important demers educational, la nivelul intregii tarii. Concursul vine in completarea actualei programe scolare care ignora domenii stiintifice fascinante precum astronomia si cosmologia. Atat tematica, cat si formatul multidisciplinar sunt menite sa dezvolte gandirea critica, creativitatea si abilitatile de lucru in echipa."

Asociatia precizeaza ca aceasta competitie a inceput pe 19 februarie, in ziua aniversarii nasterii lui Nicolaus Copernic, iar pana in prezent s-au inscris in concurs 43 de scoli si licee.