Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe al Germaniei, a acordat HotNews.ro un interviu in exclusivitate cu o zi inaintea vizitei sale la Bucuresti, la doar citeva saptamini dupa ce presedintele Iohannis a fost la Berlin. Referitor vizita sa, Steinmeier spune ca "un obiectiv important al discuţiilor pe care le voi purta la Bucureşti cu Preşedintele, cu Prim-ministrul şi cu omologul meu va viza identificarea unor idei şi iniţiative comune de cooperare şi mai strânsă între Germania şi România". Steinmeier spune in interviul pentru HotNews.ro ca Germania e "pregatita participe la crearea în România a unor unităţi pentru integrarea forţelor NATO şi a unui comandament multinaţional de nivel divizie". In ceea ce priveste companiile germane prezente in Romania, oficialul spune "extinderea infrastructurii, mai multă siguranţă juridică şi licitaţii publice echitabile" ar putea fi atuuri pentru ca Romania sa poata atrage investitii germane. Frank-Walter Steinmeier a vorbit si despre Republica Moldova si Ucraina in interviul pentru HotNews.ro si a spus ca "Este eronat să crezi că sancţiunile sau chiar livrarea de armament ar reprezenta un panaceu în conflictul din Ucraina".

Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al GermanieiFoto: Photothek - Thomas Kohler

Declaratiile principale ale ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier:

  • Un obiectiv important al discuţiilor pe care le voi purta la Bucureşti cu Preşedintele, cu Prim-ministrul şi cu omologul meu va viza identificarea unor idei şi iniţiative comune de cooperare şi mai strânsă între Germania şi România
  • Suntem pregătiţi să participăm la crearea în România a unor unităţi pentru integrarea forţelor NATO şi a unui comandament multinaţional de nivel divizie
  • Extinderea infrastructurii, mai multă siguranţă juridică şi licitaţii publice echitabile, precum şi o administraţie eficientă vor reprezenta atuuri importante în unor cadrul unor viitoare decizii investiţionale, luate în favoarea României.
  • Vom promova un program de sprijinire a profesorilor din cadrul şcolilor minorităţii germane din România
  • Prin semnarea Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova a reaşezat relaţia sa cu UE pe un nou fundament. Aceasta reprezintă o bază adecvată pentru relaţiile moldo-europene – şi nu vorbim acum despre aderarea la Uniunea Europeană, ci, mai degrabă, despre o ofertă către Chişinău în vederea unei colaborări mai profunde cu UE şi a modernizării Republicii Moldova
  • Este eronat să crezi că sancţiunile sau chiar livrarea de armament ar reprezenta un panaceu în conflictul din Ucraina

Interviul complet:

Cristian Pantazi: Care este motivul vizitei dvs. in Romania, la putin timp dupa ce presedintele Iohannis a vizitat Germania, si care este agenda de intalniri?

Frank-Walter Steinmeier: Vin în vizită la un partener cu care Germania întreţine relaţii apropiate din punct de vedere istoric, cultural şi politic. Un obiectiv important al discuţiilor pe care le voi purta la Bucureşti cu Preşedintele, cu Prim-ministrul şi cu omologul meu va viza identificarea unor idei şi iniţiative comune de cooperare şi mai strânsă între Germania şi România. Doresc să evidenţiez şi interconectarea economică din ce în ce mai mare, precum şi puternicele punţi de legătură umane, existente în mod tradiţional între ţările noastre. Acest aspect reiese, pe de o parte, clar din faptul că, în timpul vizitei mele o mare companie germană de logistică inaugurează o nouă importantă locaţie la Bucureşti.

Pe de altă parte, mă bucur să revin la Sibiu unde - în primul meu mandat – am sărbătorit trecerea dintre anii 2006/2007 şi am asistat la momentul aderării României la Uniunea Europeană. La Sibiu doresc să onorez rolul deosebit pe care minoritatea germană, cu o istorie de aproape 900 de ani, continuă să-l aibă şi astăzi, acesteia revenindu-i funcţia de punte de legătură între Germania şi România. Forumului Democrat al Germanilor din România, a cărui existenţă de 25 de ani o sărbătorim printr-un act festiv, îi revine, în calitate de reprezentant al intereselor minorităţii germane, o contribuţie majoră la procesul de transformare democrată din România, de după 1989.

Cristian Pantazi: Odata cu alegerea ca presedinte a lui Klaus Iohannis, relatiile romano-germane par sa fi intrat intr-o noua dinamica din punct de vedere politic. Puteti sa ne spuneti care este rolul Romaniei in politica externa a Germaniei?

Frank-Walter Steinmeier: Cu România realizăm, atât în contextul european cât şi în cel internaţional, o colaborare bazată pe încredere. Performanţele României din ultimii 25 de ani merită respectul şi recunoaşterea noastră. În calitate de parteneri în Uniunea Europeană ne confruntăm astăzi cu aceeaşi misiune, cea de a consolida şi proteja în mod credibil, în interior, valorile noastre europene: democraţia şi statul de drept.

În exterior, împărtăşim îngrijorările privind situaţia de securitate modificată din imediata noastră vecinătate. Acesta nu este doar un subiect comun la nivel de UE, ci îşi pune amprenta şi pe colaborarea şi solidaritatea noastră la nivel de NATO. Motiv pentru care salut anunţul României de a se implica şi mai puternic în contextul alianţei NATO. Şi angajamentul Germaniei la măsurile de reasigurare şi adaptare ale alianţei este unul amplu. Suntem pregătiţi să participăm la crearea în România a unor unităţi pentru integrarea forţelor NATO şi a unui comandament multinaţional de nivel divizie.

Cristian Pantazi: Germania este un mare investitor in economia Romaniei. Cum evaluati interesul companiilor germane pentru investitii noi in Romania sau parteneriate cu companii romanesti?

Frank-Walter Steinmeier: Prezenţa îndelungată şi importantă a unor investitori germani în România demonstrează că interesul este mare. România rămâne în continuare o locaţie cu mare potenţial. Aici firmele germane găsesc forţă de muncă motivată şi bine pregătită, unele locaţii bucurându-se de o lungă tradiţie industrială. Însă, referitor la investiţii, nu putem trece cu vederea faptul că în Europa concurenţa este mare.

Dacă România doreşte să atragă noi investitori şi să extindă ramuri economice mai pretenţioase, va trebui, în egală măsură, să continue să-şi pună la punct propria competitivitate. Din contactele noastre cu companii am aflat că extinderea infrastructurii, mai multă siguranţă juridică şi licitaţii publice echitabile, precum şi o administraţie eficientă vor reprezenta atuuri importante în unor cadrul unor viitoare decizii investiţionale, luate în favoarea României.

Cristian Pantazi: In ceea ce priveste comunitatea germana din Romania, are Ministerul German de Externe programe noi de sprijin?

Frank-Walter Steinmeier: Minoritatea germană din România reprezintă o importantă punte istorică, culturală şi lingvistică între ţările şi societăţile noastre. Faptul că şi în prezent mai există peste 70 de linii de studiu în cadrul universităţilor româneşti ne dovedeşte cât de profund sunt ancorate în România limba şi tradiţia educaţională germană. Guvernul federal se consultă cu instituţiile şi reprezentanţii minorităţii germane din România şi sprijină activităţile acestora.

Astfel, ca o contribuţie la conservarea învăţământului în limba germană din România, recunoscut în întreaga ţară, vom promova un program de sprijinire a profesorilor din cadrul şcolilor minorităţii germane din România. Toate acestea precum şi alte activităţi au loc în baza unor strânse consultări cu guvernul României. În cazul minorităţii germane din România pare să funcţioneze ceea este de dorit şi pentru multe alte societăți, dacă ne gândim la conflictele interne ale acestora.

Cristian Pantazi: Republica Moldova este un dosar extrem de important pentru Romania. Care este pozitia Germaniei fata de eternul conflict din Transnistria? Credeti ca Republica Moldova poate aspira cu adevarat la integrarea in UE atit timp cit are in componenta si Transnistria?

Frank-Walter Steinmeier: Prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a reaşezat relaţia sa cu Uniunea Europeană pe un nou fundament. Aceasta reprezintă o bază adecvată pentru relaţiile moldo-europene – şi nu vorbim acum despre aderarea la Uniunea Europeană, ci, mai degrabă, despre o ofertă către Chişinău în vederea unei colaborări mai profunde cu UE şi a modernizării Republicii Moldova. Dorim să sprijinim în mod ferm Republica Moldova pe drumul său de reforme.

Acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte abordarea dificilului conflict din Transnistria. Germania se angajează deja de multă vreme şi se va implica şi în viitor pentru procesul de pace în formatul 5+2.

Frank-Walter Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier

Foto: Photothek - Thomas Kohler

Cristian Pantazi: Ucraina este cel mai fierbinte punct pe continent. Este Germania multumita de modul in care semnatarii acordului Minsk 2 respecta acordul?

Frank-Walter Steinmeier: Am reuşit, prin intermediul pachetului de măsuri din 12 februarie de la Minsk, să stabilim paşi concreţi în vederea implementării celor convenite în septembrie 2014. Dar suntem conştienţi şi că, până la urmă, nu contează ce scrie pe hârtie, ci ceea ce se pune în fapte. Situaţia pe linia de front s-a liniştit vizibil, ambele părţi – armata ucraineană şi separatiştii – au început, în sfârşit, cu retragerea armamentului greu. Toate acestea nu sunt nici pe departe suficiente, însă măcar observăm acum activitate în direcţia corectă. Sper că, pornind de la această bază, se va reuşi un progres şi în ceea ce priveşte alte puncte prevăzute în Convenţia de la Minsk.

Fără îndoială: este un drum anevoios, în cadrul căruia nu putem exclude noi reculuri. Însă este eronat să crezi că sancţiunile sau chiar livrarea de armament ar reprezenta un panaceu în conflictul din Ucraina.

Nota redactiei: interviul a fost realizat via e-mail

Context:

Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier Steinmeier face luni, 9 martie, o vizita in Romania, unde se va intalni cu presedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta si ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Steinmeier va participa si la inaugurarea unei noi investitii a unei companii germane si va vizita Sibiul, unde va primi titlul de cetatean de onoare si va participa la manifestarea festivă a Forumului Democrat al Germanilor din România, care sărbătoreşte 25 de ani de existenţă. Vizita sa in Romania survine la scurt timp dupa ce presedintele Klaus Iohannis a vizitat Berlinul, unde a avut discutii cu cancelarul Angela Merkel si presedintele Joachim Gauck.