EXCLUSIV Ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, interviu pentru HotNews.ro: Germania e pregatita sa participe la crearea in Romania a unui comandament NATO / Firmele germane cauta infrastructura, siguranta juridica si licitatii publice echitabile. Plus: Este eronat sa crezi ca sanctiunile sau chiar livrarea de armament ar reprezenta un panaceu in conflictul din Ucraina

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Duminică, 8 martie 2015, 10:04 Actualitate | Esenţial


Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al Germaniei
Foto: Photothek - Thomas Kohler
Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe al Germaniei, a acordat HotNews.ro un interviu in exclusivitate cu o zi inaintea vizitei sale la Bucuresti, la doar citeva saptamini dupa ce presedintele Iohannis a fost la Berlin. Referitor vizita sa, Steinmeier spune ca "un obiectiv important al discuţiilor pe care le voi purta la Bucureşti cu Preşedintele, cu Prim-ministrul şi cu omologul meu va viza identificarea unor idei şi iniţiative comune de cooperare şi mai strânsă între Germania şi România". Steinmeier spune in interviul pentru HotNews.ro ca Germania e "pregatita participe la crearea în România a unor unităţi pentru integrarea forţelor NATO şi a unui comandament multinaţional de nivel divizie". In ceea ce priveste companiile germane prezente in Romania, oficialul spune "extinderea infrastructurii, mai multă siguranţă juridică şi licitaţii publice echitabile" ar putea fi atuuri pentru ca Romania sa poata atrage investitii germane. Frank-Walter Steinmeier a vorbit si despre Republica Moldova si Ucraina in interviul pentru HotNews.ro si a spus ca "Este eronat să crezi că sancţiunile sau chiar livrarea de armament ar reprezenta un panaceu în conflictul din Ucraina".

Declaratiile principale ale ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier:

 • Un obiectiv important al discuţiilor pe care le voi purta la Bucureşti cu Preşedintele, cu Prim-ministrul şi cu omologul meu va viza identificarea unor idei şi iniţiative comune de cooperare şi mai strânsă între Germania şi România
 • Suntem pregătiţi să participăm la crearea în România a unor unităţi pentru integrarea forţelor NATO şi a unui comandament multinaţional de nivel divizie
 • Extinderea infrastructurii, mai multă siguranţă juridică şi licitaţii publice echitabile, precum şi o administraţie eficientă vor reprezenta atuuri importante în unor cadrul unor viitoare decizii investiţionale, luate în favoarea României.
 • Vom promova un program de sprijinire a profesorilor din cadrul şcolilor minorităţii germane din România
 • Prin semnarea Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova a reaşezat relaţia sa cu UE pe un nou fundament. Aceasta reprezintă o bază adecvată pentru relaţiile moldo-europene – şi nu vorbim acum despre aderarea la Uniunea Europeană, ci, mai degrabă, despre o ofertă către Chişinău în vederea unei colaborări mai profunde cu UE şi a modernizării Republicii Moldova
 • Este eronat să crezi că sancţiunile sau chiar livrarea de armament ar reprezenta un panaceu în conflictul din Ucraina

Interviul complet:

Cristian Pantazi: Care este motivul vizitei dvs. in Romania, la putin timp dupa ce presedintele Iohannis a vizitat Germania, si care este agenda de intalniri?
Frank-Walter Steinmeier: Vin în vizită la un partener cu care Germania întreţine relaţii apropiate din punct de vedere istoric, cultural şi politic. Un obiectiv important al discuţiilor pe care le voi purta la Bucureşti cu Preşedintele, cu Prim-ministrul şi cu omologul meu va viza identificarea unor idei şi iniţiative comune de cooperare şi mai strânsă între Germania şi România. Doresc să evidenţiez şi interconectarea economică din ce în ce mai mare, precum şi puternicele punţi de legătură umane, existente în mod tradiţional între ţările noastre. Acest aspect reiese, pe de o parte, clar din faptul că, în timpul vizitei mele o mare companie germană de logistică inaugurează o nouă importantă locaţie la Bucureşti.

Pe de altă parte, mă bucur să revin la Sibiu unde - în primul meu mandat – am sărbătorit trecerea dintre anii 2006/2007 şi am asistat la momentul aderării României la Uniunea Europeană. La Sibiu doresc să onorez rolul deosebit pe care minoritatea germană, cu o istorie de aproape 900 de ani, continuă să-l aibă şi astăzi, acesteia revenindu-i funcţia de punte de legătură între Germania şi România. Forumului Democrat al Germanilor din România, a cărui existenţă de 25 de ani o sărbătorim printr-un act festiv, îi revine, în calitate de reprezentant al intereselor minorităţii germane, o contribuţie majoră la procesul de transformare democrată din România, de după 1989.

Cristian Pantazi:
Odata cu alegerea ca presedinte a lui Klaus Iohannis, relatiile romano-germane par sa fi intrat intr-o noua dinamica din punct de vedere politic. Puteti sa ne spuneti care este rolul Romaniei in politica externa a Germaniei?
Frank-Walter Steinmeier: Cu România realizăm, atât în contextul european cât şi în cel internaţional, o colaborare bazată pe încredere. Performanţele României din ultimii 25 de ani merită respectul şi recunoaşterea noastră. În calitate de parteneri în Uniunea Europeană ne confruntăm astăzi cu aceeaşi misiune, cea de a consolida şi proteja în mod credibil, în interior, valorile noastre europene: democraţia şi statul de drept.

În exterior, împărtăşim îngrijorările privind situaţia de securitate modificată din imediata noastră vecinătate. Acesta nu este doar un subiect comun la nivel de UE, ci îşi pune amprenta şi pe colaborarea şi solidaritatea noastră la nivel de NATO. Motiv pentru care salut anunţul României de a se implica şi mai puternic în contextul alianţei NATO. Şi angajamentul Germaniei la măsurile de reasigurare şi adaptare ale alianţei este unul amplu. Suntem pregătiţi să participăm la crearea în România a unor unităţi pentru integrarea forţelor NATO şi a unui comandament multinaţional de nivel divizie.

Cristian Pantazi:
Germania este un mare investitor in economia Romaniei. Cum evaluati interesul companiilor germane pentru investitii noi in Romania sau parteneriate cu companii romanesti?
Frank-Walter Steinmeier: Prezenţa îndelungată şi importantă a unor investitori germani în România demonstrează că interesul este mare. România rămâne în continuare o locaţie cu mare potenţial. Aici firmele germane găsesc forţă de muncă motivată şi bine pregătită, unele locaţii bucurându-se de o lungă tradiţie industrială. Însă, referitor la investiţii, nu putem trece cu vederea faptul că în Europa concurenţa este mare.

Dacă România doreşte să atragă noi investitori şi să extindă ramuri economice mai pretenţioase, va trebui, în egală măsură, să continue să-şi pună la punct propria competitivitate. Din contactele noastre cu companii am aflat că extinderea infrastructurii, mai multă siguranţă juridică şi licitaţii publice echitabile, precum şi o administraţie eficientă vor reprezenta atuuri importante în unor cadrul unor viitoare decizii investiţionale, luate în favoarea României.

Cristian Pantazi:
In ceea ce priveste comunitatea germana din Romania, are Ministerul German de Externe programe noi de sprijin?
Frank-Walter Steinmeier: Minoritatea germană din România reprezintă o importantă punte istorică, culturală şi lingvistică între ţările şi societăţile noastre. Faptul că şi în prezent mai există peste 70 de linii de studiu în cadrul universităţilor româneşti ne dovedeşte cât de profund sunt ancorate în România limba şi tradiţia educaţională germană. Guvernul federal se consultă cu instituţiile şi reprezentanţii minorităţii germane din România şi sprijină activităţile acestora.

Astfel, ca o contribuţie la conservarea învăţământului în limba germană din România, recunoscut în întreaga ţară, vom promova un program de sprijinire a profesorilor din cadrul şcolilor minorităţii germane din România. Toate acestea precum şi alte activităţi au loc în baza unor strânse consultări cu guvernul României. În cazul minorităţii germane din România pare să funcţioneze ceea este de dorit şi pentru multe alte societăți, dacă ne gândim la conflictele interne ale acestora.

Cristian Pantazi: Republica Moldova este un dosar extrem de important pentru Romania. Care este pozitia Germaniei fata de eternul conflict din Transnistria? Credeti ca Republica Moldova poate aspira cu adevarat la integrarea in UE atit timp cit are in componenta si Transnistria?
Frank-Walter Steinmeier: Prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a reaşezat relaţia sa cu Uniunea Europeană pe un nou fundament. Aceasta reprezintă o bază adecvată pentru relaţiile moldo-europene – şi nu vorbim acum despre aderarea la Uniunea Europeană, ci, mai degrabă, despre o ofertă către Chişinău în vederea unei colaborări mai profunde cu UE şi a modernizării Republicii Moldova. Dorim să sprijinim în mod ferm Republica Moldova pe drumul său de reforme.

Acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte abordarea dificilului conflict din Transnistria. Germania se angajează deja de multă vreme şi se va implica şi în viitor pentru procesul de pace în formatul 5+2.

Frank-Walter Steinmeier
Foto: Photothek - Thomas Kohler
Cristian Pantazi: Ucraina este cel mai fierbinte punct pe continent. Este Germania multumita de modul in care semnatarii acordului Minsk 2 respecta acordul?
Frank-Walter Steinmeier: Am reuşit, prin intermediul pachetului de măsuri din 12 februarie de la Minsk, să stabilim paşi concreţi în vederea implementării celor convenite în septembrie 2014. Dar suntem conştienţi şi că, până la urmă, nu contează ce scrie pe hârtie, ci ceea ce se pune în fapte. Situaţia pe linia de front s-a liniştit vizibil, ambele părţi – armata ucraineană şi separatiştii – au început, în sfârşit, cu retragerea armamentului greu. Toate acestea nu sunt nici pe departe suficiente, însă măcar observăm acum activitate în direcţia corectă. Sper că, pornind de la această bază, se va reuşi un progres şi în ceea ce priveşte alte puncte prevăzute în Convenţia de la Minsk.

Fără îndoială: este un drum anevoios, în cadrul căruia nu putem exclude noi reculuri. Însă este eronat să crezi că sancţiunile sau chiar livrarea de armament ar reprezenta un panaceu în conflictul din Ucraina.

Nota redactiei: interviul a fost realizat via e-mail


Context:

Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier Steinmeier face luni, 9 martie, o vizita in Romania, unde se va intalni cu presedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta si ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Steinmeier va participa si la inaugurarea unei noi investitii a unei companii germane si va vizita Sibiul, unde va primi titlul de cetatean de onoare si va participa la manifestarea festivă a Forumului Democrat al Germanilor din România, care sărbătoreşte 25 de ani de existenţă. Vizita sa in Romania survine la scurt timp dupa ce presedintele Klaus Iohannis a vizitat Berlinul, unde a avut discutii cu cancelarul Angela Merkel si presedintele  Joachim Gauck.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19468 vizualizari

 • -9 (47 voturi)    
  pe întelesul tuturor (Duminică, 8 martie 2015, 10:30)

  Gustav666 [utilizator]

  Pentru războinicii si fanii americanilor iată cum sta treaba:
  -Germania trece pe un binemeritat loc unu in relația politica si economică cu România.
  -partea de colaborare militară se va desfășura in cadrul NATO ca organizație nu numai cu SUA.
  -cât privește Ucraina, omul a fost clar: fără sancțiuni sau livrări de armament. De altfel, nici n-a pomenit de Rusia.
  • +15 (31 voturi)    
   lasa pseudo-analizele (Duminică, 8 martie 2015, 11:49)

   Europiu [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   Amice, ia-o la pas spre Siberia!

   Daca nu te-ai lamurit inca, iti spun eu: TOTI, dar absolut TOTI cititorii hotnews au IQ-ul mai mare decat al tau, asa ca efectiv nu au nevoie de "interpretarile" si "pseudo-analizele" tale.

   Ca sa fie pe intelesul tuturor, inclusiv al tau, iti spun doar atat: sictir!
   • -10 (30 voturi)    
    auzi (Duminică, 8 martie 2015, 15:01)

    The Saker [utilizator] i-a raspuns lui Europiu

    nu mai bine o iei tu la pas spre Washington, asta daca iti dau viza yankeii, desi ma indoiesc, esti prototipul slugarnicului, vei merge acolo sa ramai peste viza ca sa speli vase, se vor [prinde aia la ambasada :)))
    • +8 (22 voturi)    
     Ramai in Rusia (Duminică, 8 martie 2015, 15:35)

     emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui The Saker

     Vezi daca poti sa supravietuiesti monoeconomiei lui Putin.

     Salariul tau de postac e in ruble sau in dolari?
  • +17 (23 voturi)    
   pentru fanii lui Putin (Duminică, 8 martie 2015, 12:08)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   1 Germania era oricum pe locul 1 in relatia economica. pentru a trece pe locul 1 si politic e nevoie sa isi asume rolul de lider real al Europei iar nemtii ezita sa faca asta.
   2. Germania e aparata in acest moment de americani deci colaborarea cu NATO inseamna fie ca vrem fie ca nu vrem o colaborare 80% cu US si 20% cu ceilalti membri. oricum in acest moment sunt avioane canadiene care patruleaza spatiul aerian romanesc si in curand avioane portugheze. Germania e ocupata sa lustruiasca cozi de matura.
   3. omul nu a afirmat - fara sanctiuni si livrari de armament ci ca acestea nu reprezinta solutia universala . E o exprimare diplomatica dar rusnacii o citesc cum vor ei si o interpreteaza ca un semn de slabiciune.

   PS Steinmeier e totusi un social-democrat german acelasi partid care l-a produs pe Schroeder, primul cancelar german vandut rusilor in totalitate.
  • +5 (17 voturi)    
   stai linistit (Duminică, 8 martie 2015, 12:59)

   J_W [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   Pana la urma rezultatul e inevitabil: atat prietenii tai germanii, cat si prietenii tai rusii sunt in banca perdantilor. Istoria o demonstreaza.
   • +4 (8 voturi)    
    Iar noi (Duminică, 8 martie 2015, 23:39)

    Taras Bulba [utilizator] i-a raspuns lui J_W

    Iar noi, romanii, mereu INVINGATORI!

    :))))))))))))

    Te auzi vorbind?!
    • -2 (6 voturi)    
     Exact (Luni, 9 martie 2015, 6:23)

     sipu [utilizator] i-a raspuns lui Taras Bulba

     Romani au fost "LOIALI" tot timpul de-a lungul istoriei ........................................... te auzi vorbind !!!!!
     PS: apropo cine ia TRADAT pe nemti !!!!!! ce crezi se uita !!!
     • +1 (1 vot)    
      ce sa tradeze ? (Luni, 9 martie 2015, 12:22)

      cladob [utilizator] i-a raspuns lui sipu

      Dupa ce Franta a cazut si nu a livrat nimic (romania putea plati armament) fiind atunci aliatul Romaniei, orientarea spre Germania a fost un compromis din care rezulta doua avantaje: recuperarea teritoriilor pierdute in fata Uniunii Sovietice si inarmarea si inzestrarea Armatei Romane. De asemenea Germania deja participase la dictatul de la Vienna si ca urmare nordului Transilvaniei a fost cedat dar si cadrilaterul. Politicieni interbelici nu au facut mare lucru in ce priveste inzestrarea armatei Romane asa ca al doilea argument era unul important pentru ca tara sa se poata apara.
      Din pacate germania hitlerista nu a dat nimic sau mai nimic armatei romane, cu toate ca Antonescu a mentionat de multe ori situatia necorespunzatoare a armatei romane. Era mai mult o colaborare de facto, economica nicidecum un acord serios. Facea Germania afaceri numai cu Romania ?
      Uitati-va la batalia de la Stalingrad ce inzestrare avea armata romana comparativ cu cea germana, care de fapt a fost si motivul pentru care armata rosie acolo i-a atacat prima data pe romani.
      Aliante sunt necesare, dar la ce folos e o alianta daca atunci cand iti este mai greu te lasa balta ?
  • +9 (17 voturi)    
   Ai omis intentionat cateva puncte (Duminică, 8 martie 2015, 13:47)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   1) Moldova s-a saturat de jugul rusesc si va fi parte din UE in final. Sper ca Putin se multumeste cu Crimeea.

   2) Neamtul nu e pacalit de rus - "nu conteaza ce scrie pe hartie", ceea ce inseamna ca nimeni nu mai are incredere in Rusia, toti vor privi Rusia cu suspiciune de acum si pana la caderea lui Putin.

   3) Comandamentul NATO din Romania va fi gata de reactie in caz de invazie ruseasca.

   4) El zice ca armele "nu reprezinta un panaceu la situatia din Ucraina", dar i-ar ajuta pe ucraineni sa reziste invaziei rusesti. Daca Putin ajunge pana la Odessa, parerea nemtilor s-ar putea sa se schimbe.
   • -2 (12 voturi)    
    nemtii de azi (Duminică, 8 martie 2015, 16:36)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    mai puternici decat in urma cu o suta de ani, mai puternici decat acum 70, se incurca in doua lucruri. in bazele americane si in creatia lui adenauer, ue.

    altfel, ar imparti bucuroe toata ioropa de est, ba nu, ar da'o pe toata rusilor, pt. liniste, afaceri, energie si alte materii prime de la rusi.

    au ocupat estul ioropii la inceputul secolului trecut.. si ocupatia nemteasca in ro, n'a fost una amicala. au jefuit, de'a dreptul..
    au facut pactul ribentrop molotov si'au impartit estul ioropii,
    au datorii de cca 30 de miliarde de dolari catre ro si altele mai mari catre mai multe tzari, fie din primul fie din al doilea razboi mondial.
    au datorii catre ro din despagubiri de razboi, primul razboi, si din contracte de furnizare de carburanti si alte materiale de razboi luate din ro, si care au ramas hartie de toaleta, niciodat platite.

    si noi la ei ne punem sperantele.
    uitam de raptul ardealului de nord, de diktat...
   • +2 (6 voturi)    
    rolul Germaniei (Duminică, 8 martie 2015, 17:04)

    Dr.Man [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    im comtext este de diplomat al NATO, date fiind relatiile bune cu Rusia, rolul soldatului este 100% al americanilor. Deocamdata se negociaza.
  • -1 (13 voturi)    
   pe cine sa credem ? (Duminică, 8 martie 2015, 14:39)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   pe neamtul care propune afaceri intre firmele lor si viitoarele baze nato in ro, sau pe omologul sau britanic, care zice ca nu vede niciun semn ca rusii ar lasa'o mai moale in ucraina.
   su pe generalul commandant al fortelor nato din ioropa, care spune ca rusii vor la gurile denarii ?!

   nemtii sunt sus, la izvoarele dunarii, nu jos, la guriel ei, unde se vor a fi rusii. visul si pohta ce'o pohtesc de veacuri...

   nu spune neamtul nimic de participarea lor cu trupe sau echipamente la acele comandamente nato din ro si polonia.
   ei vor afaceri, nu participare cu trupe, avioane, tancuri sau alte echipamente. ei vor sa participle cu zero trupe, numai cu catziva ghinarari la comanda.
   danke schon.
   norocul nostru ca avem presedinte ..niamtz.
  • 0 (18 voturi)    
   Domnule Frank-Walter Steinmeier, (Duminică, 8 martie 2015, 15:54)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   dumneavoastra ati mai impartit odata Europa cu rusii... Asa ca nu-mi spuneti mie de Ucraina...
   • +1 (9 voturi)    
    interviul neamtului spune clar ce nu face bine (Duminică, 8 martie 2015, 17:07)

    rov [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

    livrarea de arme si sanctiunile... e posibil.
    Dar intrebarea e cum trebuie procedat ca rusia sa nu mai fie nervoasa si germania sa faca bussines profitabil acolo?
    Poate sa stam noi capra sa-i inbunam pe bolsevici?
    In Romania e coruptie, totusi cand pe piata vezi fluturand steag de multinationala made in Germania si care vinde la pret de dumping produse made in China, in plus da si spaga pentru incheiarea de contracte, devii mai sceptic.
    Germania Fapte, NU vorbe!
  • +2 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 8 martie 2015, 19:46)

   [anonim] i-a raspuns lui Gustav666

  • 0 (0 voturi)    
   in vorbe putem sa punem pe oricine pe (Luni, 9 martie 2015, 12:37)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   locul I ! Credeti ca nemtii sunt mai prosti decat americanii sa se inghesuie (economic) in coruptia si spaguiala imensa de aici ? Dvs sti investi 100 lei in Columbia , fie si intr-o mina de aur ? Guvernul lor incearca formal sa-i incurajeze numai ca nu pot sa le ordone si nu cred ca se va stabili ca le vom vinde vaci si porci pe care nu-i avem cum a fost dupa vizita constipatilor...Despre "colaborarea militara" putem sa spunem asa in treacat din informatiile de pe net : SUA are o armata profesionista (platita)care e mai mare numeric decat armatele statelor lumii.Mai vreti ?
 • +4 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 8 martie 2015, 10:37)

  [anonim]

 • +4 (12 voturi)    
  am inteles (Duminică, 8 martie 2015, 10:58)

  nash pandelica [utilizator]

  ar fi prilej de niscai afaceri pt. firmele germane, cu nato.
  pai, aia trebuie negoicata cu nato.
  adica, herr klauz, asa, ca legatura de sange, ar trebui sa puna o vorba buna, pt. participarea firmelor germane.
  la contracte, inainte.
  dar, intrebarea ramane: cu ce participa statul german, trupe, avioane, submarine ?!
  • 0 (4 voturi)    
   cu ce participa Germania (Duminică, 8 martie 2015, 17:09)

   Dr.Man [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   cel mai probabil echipamente (neletale). In alta ordine de idei, unele fabrici de armament si munitie din Romania sunt contruite de germani, preluate de rusi, au asigurat productia de care noi aveam nevoie, acum sunt in nu stim ce stare (Cugir, Victoria), poate participa cu capital la repornire. ???
  • +1 (7 voturi)    
   Germania (Duminică, 8 martie 2015, 18:33)

   tdr [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   Germania participa cu un submarin , pe care il vor trimite pe Dunare si Dambovita , pana la Bucuresti !
 • -5 (17 voturi)    
  Comment sters de user (Duminică, 8 martie 2015, 11:26)

  polonyca [anonim]

 • -5 (27 voturi)    
  gut (Duminică, 8 martie 2015, 11:27)

  Mazeta [utilizator]

  Occidentul are o poziție de bun simț: a aduce arme în Ucraina înseamnă a pune paie pe foc. Sancțiunile creează, nu rezolvă conflicte.

  p.s. Rog postacii anti-occidentali să nu mai dea minusuri.
  • -3 (11 voturi)    
   Singura data (Duminică, 8 martie 2015, 13:40)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   cănd ţiam pus un plus !
  • +4 (18 voturi)    
   Putin creeaza conflictele (Duminică, 8 martie 2015, 13:50)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ce a aparut mai intai, conflictul din Ucraina, sau sanctiunile?

   Conflictul bineinteles, sanctiunile nu sunt fara rost, in ciuda reportajelor masluite de pe RT.

   "p.s. Rog postacii anti-occidentali să nu mai dea minusuri." - colegii tai iti dadeau minusuri? Asa de prost organizati sunteti? Hahahaha, FSB e o gluma
   • +1 (5 voturi)    
    Pai (Duminică, 8 martie 2015, 23:41)

    Taras Bulba [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Intai a aparut NATO cu destabilizarea estului Europei si definirea Rusiei ca stat inamic, nu partener. Panimaiesi!?
  • +3 (13 voturi)    
   postacii anti.... (Duminică, 8 martie 2015, 14:30)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   mai draga, oare sua este extraoccidentala ? sau uk ? occidentale sunt numai nemtzia si francia ?!
   ca, americanii si britii ar fi pt. inarmarea ucrainieinilor

   inarmarea aia nu este pt. a pune paie pe foc, ci sa le dea putere de aparare, de rezistenta la inaintarea rusilor spre vest.
   caci, daca rusii invadeaza ucraina, si o ocupa, tarla dupa tarla, si ne trezim cu ei la granitele poloniei si ale noastre, cine se va repezi sa ne apere pe noi ?
   si dece n'am preveni razboiul la noi, dece nu i'am ajuta pe ucrainaci sa'si apere pamanturile si sa ne apere si pe noi, si pe occidentall ?!

   inarmarea ucrainei nu vizeaza puterea de lupta impotriva separtistilor..
   daca si'ar pune mintea cu aia, ucraina ar curatza tzara in cateva saptamani, cu puterea de o are, deja.
   problema este ca, daca o face, intra in conflict direct cu rusii, le da motiv de invazie directa in ucraina.
   o atitudine inechivoca de sprijin a ucrainei, chiar asocierea la nato, ar da siguranta acelei iorope occidentale, dar mai ales noua.

   cam asa sta treaba. inarmarea ucrainei, sa poata face fatza unei invazii serioase, rusesti, este o necessitate, nu un act anti occidental

   cum spuneam altadata, la noi am avut avioane nato din Canada, nu din Germania. iar in polonia si baltice au fost si sunt ale britzilor.
   nemtii nu au vrut sa furnizeze tancuri aliatilor lor din tzarile baltice.

   io as propune un schimb de teritorii. sa vina nemtii in ro si polonia si sa mergem noi in ...occident. sa vada si ei beneficiile vecinatatii cu rusii,
   si, sa vedem si noi ce exemplu de cooperare ar fi intre aceste doua natiuni marete si glorioase ala batranului continent....
   • +2 (6 voturi)    
    gurile rele spun ca UE (Duminică, 8 martie 2015, 17:12)

    Dr.Man [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    in favoarea tratativelor, i-i opresc pe ucrainieni sa actioneze in forta. Daca Federatia Rusa ajunge la Odesa se va afla implicit in granita nemijlocita cu NATO (Romania). N-ar trebui sa ajunga.
 • +5 (13 voturi)    
  Vrem o pozitionare corecta (Duminică, 8 martie 2015, 11:28)

  Jovial [anonim]

  Ar fi bine sa dea roade politica externa Germana.Si aceste legaturi mai stranse cu Germania.Sper ca nemtii ca stiu ce fac .Si se pozitioneaza corect.Si nu in functie de dependenta de gaz rusesc.
  Nimeni nu vrea un razboi.Insa in cazul unuia ar trebui sa fim pregatiti.Cu armament gata pozitionat , si nu sa asteptam imbunarea sau mila inamicului.
  • +1 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 8 martie 2015, 22:07)

   [anonim] i-a raspuns lui Jovial

 • +3 (17 voturi)    
  Mdeah... (Duminică, 8 martie 2015, 11:42)

  Nea Hoisan [utilizator]

  Nea asta, ie cumva sinistru de externe al alora cu maturi vopsite pe post de mitraliere? Saraca Rumanie...
 • +12 (22 voturi)    
  Nemtii (Duminică, 8 martie 2015, 11:47)

  MPopa [utilizator]

  Lucrez de multi ani cu nemtii. Au pacatele lor, intre care atitudinea de superioritate si chiar aroganta fata de est-europeni. Dar au o calitate care noua ne cam lipseste: sunt foarte consecventi. Cele 3 lucruri pe care le-a mentionat dl. Steinmeier sunt aceleasi pe care le au constant in vedere si investitorii germani in Romania: infrastructura, fiscalitate stabila sau macar predictibila si eliminarea coruptiei in licitatiile publice.
  • +10 (14 voturi)    
   aroganta vesticilor (Duminică, 8 martie 2015, 13:30)

   de-departe-vin [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   aveti dreptate, dar cred ca toti vesticii au aceeasi aroganta fata de est europeni. doar ca unii si-o mascheaza mai bine decat altii. germanii nu cred ca sunt dintre cei mai aroganti, as spune dimpotriva. dar oricum ar fi, daca poti sa treci de aceasta fatada, vei vedea ca si ei au temerile si slabiciunile lor ca orice om de pe planeta. consecventa le vine din educatie, e adevarat. si aceasta calitate i-a dus atat de departe si pe germani si pe ceilalti occidentali, ca sa nu mai vorbim de americani si japonezi.
 • +2 (22 voturi)    
  germania (Duminică, 8 martie 2015, 12:25)

  demaGOGU [anonim]

  e zero dpdv militar altii fac jocurile pe continent (UK, FR)

  un colos economic cu picioare de lut(strategic, militar)
  • +1 (7 voturi)    
   de unde atata siguranta? (Duminică, 8 martie 2015, 13:24)

   de-departe-vin [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   de unde atata siguranta de sine, domnule Demagog?
   • -1 (7 voturi)    
    de unde? (Duminică, 8 martie 2015, 16:33)

    demaGOGU [anonim] i-a raspuns lui de-departe-vin

    din enumerarea punctelor fierbinti de pe glob, unde jermania isi aduce contributia dpdv securitar, strategic si militar: ZERO
 • -2 (20 voturi)    
  De ce? (Duminică, 8 martie 2015, 13:09)

  And [anonim]

  Dincolo de analizele si commenturile pompoase:
  1) De ce nu ne zice nimeni nimic despre faptul ca in acest moment Romania se pregateste de razboi, sau cel putin cineva se pregateste de razboi pe teritoriul nostru?
  2) Oricum ar fi, de ce purtam noi razboiul asta? Cine ne-a atras in aliante si ne-a promis marea cu sarea fara sa ne ofere nimic in schimb?
  3) Ar fi bine ca toti pro-vesticii si pro-rusii de pe la noi sa inceteze cu parerile lor subiective. De ce trebuie sa fim pro unii sau altii intr-un conflict care nu este al nostru?
  • +7 (17 voturi)    
   Tu esti evident postac rus (Duminică, 8 martie 2015, 15:33)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui And

   Sloganul asta l-am auzit numai de la rusi:

   "Romania se pregateste de razboi. Vestul ne-a tradat. Conflictul nu e al nostru."

   Bai postacule, Europa si SUA au tot incercat, timp de un an de zile, sa gaseasca o solutie ca sa-l calmeze pe ursul betiv Putin, sa-i explice cu frumosul ca nu e bine sa invadezi tari suverane in secolul XXI.

   NATO ne-a salvat de la invazie, altfel eram si noi o victima a lui Putin, si continua sa ne apere de el.

   Spune-mi cine a invadat pe cine in Ucraina, nu exista notiunea de "invazie defensiva" inventata de Putin.
  • +7 (13 voturi)    
   daa, sa fim obiectivi (Duminică, 8 martie 2015, 15:58)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui And

   Cum au fost britanicii si francezii cand i-au permis lui Hitler sa dezmembreze Cehoslovacia, apoi sa anexeze Austria, in fond nu e ra razboiul lor.
   Ai citit asa de putina istorie ca sa realizezi ca indivizi ca Putin nu au limite? si ca razboiul din Ucraina este practic la usa noastra iar dupa Ucraina urmama noi?
 • -5 (13 voturi)    
  PARANOIA, versiunea europeana (Duminică, 8 martie 2015, 13:15)

  zizin [utilizator]

  1) Steinmeier: "salut anunţul României de a se implica şi mai puternic în contextul alianţei NATO. Şi angajamentul Germaniei la măsurile de reasigurare şi adaptare ale alianţei NATO este unul amplu."

  2) Jean-Claude Juncker: "European Commission chief wants to create EU army" (March 8, 2015)

  http://www.presstv.ir/Detail/2015/03/08/400827/EC-chief-wants-to-create-EU-army

  German weekly "Welt am Sonntag" quoted Juncker as saying that a PAN-EUROPEAN ARMY could signal to Russia that the European Union was serious in its intention to "react credibly" to dangers facing the bloc and its neighbors.
  http://sputniknews.com/politics/20150308/1019215277.html
  • +4 (14 voturi)    
   PARANOIA, versiunea ruseasca (Duminică, 8 martie 2015, 14:59)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui zizin

   1) Stalin - marea epurare: http://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_Epurare

   2) Putin - mica epurare si paranoia economica: http://www.mirror.co.uk/news/world-news/boris-nemtsov-political-rival-vladimir-5251401

   http://www.ft.com/cms/s/0/ad07ef96-8685-11e4-9c2d-00144feabdc0.html#axzz3TnZbhFMe
  • +1 (7 voturi)    
   intentii (Duminică, 8 martie 2015, 17:21)

   Dr.Man [utilizator] i-a raspuns lui zizin

   prezentul gasete UE cu degetul in gura. Grav.si pe noi cu un rest de armata si tehnica.
 • +6 (16 voturi)    
  Infrastructura nu genereaza profit direct (Duminică, 8 martie 2015, 13:36)

  D-or [utilizator]

  N-ar fi mai bine sa investim intii direct in productie, chiar de stat, si apoi, din profit, in infrastructura?

  Deci se cere ca noi sa imprumutam bani pentru infrastructura, si nu pentru investitii in unitati productive nationale, bani pe care va fi foarte greu sa-i returnam.

  Infrastructura va fi apoi utila strainilor care vor investi -in cazul fericit- pentru profit. Ei oricum sint asigurati ca vor cistiga si din dobanzile pe imprumuturi si din cistgarea licitatiilor pentru realizarea infrastructurii. Muncitiorii care vor munci efectiv vor fi romani platiti prost.

  Si la licitatii se cere garantarea ca vor cistiga firmele straine.
  A, da, se va mai investi si in scolile germane.

  Numai avantaje pentru romani.
  • +5 (11 voturi)    
   E vina guvernului si a parlamentului (Duminică, 8 martie 2015, 15:04)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Guvernul si parlamentul ar trebui sa apere industriile romanesti, dar ei sunt prea preocupati cu furtul de la buget si cu spagile din strainatate.

   In situatia in care codul fiscal se schimba in fiecare luna, ce stabilitate poti sa ai?

   Mai intai guvernul si parlamentul trebuie sa-si faca datoria, sa creeze politici sanatoase, dar in situatia actuala trebuie sa fim multumiti ca vin straini sa faca afaceri la noi, la cat de corupt si incompetent e statul roman.

   Nu ne putem astepta sa pice prosperitatea din cer in ciuda "conducatorilor" pe care-i avem.
  • +4 (12 voturi)    
   Profitul (Duminică, 8 martie 2015, 16:08)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   pe care zici ca-l fac firmele straine se face cu muncitori romani platiti de ei nu de Ponta. Oameni independenti din punct de vedere economic, care vor putea sa aiba grija de ei si de familiile lor.
   Deci sa construim infrastructura intai!
   Si apoi sa dam cu tifla lui Ponta si mafiei PSD-KGB...
   • +1 (9 voturi)    
    Din care bani si cum ii returnam? (Duminică, 8 martie 2015, 18:52)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

    Si de ce, noi, cei care am construit singuri Transfagarasanul si Vidraru, acum dam tot PIB-ul unor firme gen Mechtel.
    Unde am gresit si de ce persistam?
    Vom mai fi vreodata noi pentru noi?
    • +2 (2 voturi)    
     "la banii tai iti permiti sa ai DEMNITATE?" (Luni, 9 martie 2015, 18:57)

     cladob [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     "Unde am gresit si de ce persistam?
     Vom mai fi vreodata noi pentru noi? "
     cam tarziu cu intrebarile astea :)
     Incearcati la Ion Iliescu poate va raspunde..

     Dar acum suntem in situatia in care totul e furat, nu mai avem ce face decat sa impartim cu altii care au. Dar nu cu oricine ci cei care mai si lasa sau cu care ne mai si intelegem. Ce putem face e sa lucram, sa invatam disciplina, munca, sportul sa ne mentinem sanatosi, sa crestem si sa educam copiii, si cam in 2-3 generatii vor apare si primii romani afaceristi care vor fi in stare sa creeze, sa produca, sa intreprinda plus ca va fi bani in tara din activitatea cu strainii.. E drept ca strainii vor lua cel mai mult dar asta e situatia.

     Si Germania a fost la pamant dupa razboi si a avut si sute de miliarde de platit pagube plus datorii necesare relansarii dar a iesit, a platit si acum sta in fata ..
  • +3 (5 voturi)    
   Infrastructura aduce locuri de munca (Duminică, 8 martie 2015, 16:43)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   In economia de piata, o infrastructura puternica creste accesul capitalului si permite o concurenta mai ampla mai ales in sectoarele de varf care sunt mai pretentioase la conditii.

   Banii imprumutati pentru infrastructura se recupereaza prin taxele pe veniturile suplimentare generate cat si prin vinderea proprietatilor situate in locuri avantajoase (vezi experienta Japoniei cu trenurile de mare viteza).

   Toti investesc pentru profit. Cu cat sunt mai mari profiturile cu atat sunt mai multi investitori, cu atat sunt mai mari salariile. Asta e o lege economica pentru toti. In ceea ce priveste muncitorii, lipsa unui loc de munca nu aduce nicio plata.

   Castigarea unei licitatii fara merit e de domeniul DNA-ului. Daca stii un asemenea caz cu date concrete, exista oameni acolo gata sa te asculte.

   Scolile sunt investitii bune oricum, stiu multi romani care prefera scolile germane celor romanesti, iar daca nemtii si investesc in ele, e si mai bine. Aici din nou e vorba de competitie.

   Numai avantaje pentru romani.
   • +3 (5 voturi)    
    Japonia comparata cu Romania? (Luni, 9 martie 2015, 10:34)

    dinica [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

    Cum puteti compara Japonia cu Romania? Ce a facut SUA pentru Japonia? S-au ridicat japonezii singuri? Au fost ei la fel de jefuiti? Li s-a cerut lor sa plateasca banut cu banut si inzecit cu dobanda? Li s-a dat accesul la tehnologie si li s-a deschis piata? Nu trebuie sa investim pentru locuri de munca, asta e o abureala, si sclavii pe plantatie erau tot locuri de munca, si robii de la piramide... Trebuie sa investim pentru producerea de plusvaloare.... Chiar dumneavoastra ziceti... Ii spuneti profit(diferenta de generatie)....Apoi plusvaloarea investita si locurile de munca vor apare in proportie geometrica. Putem face si drumuri. Dar de ce nu o fabrica de elicoptere. Cand eram inginer adevarat, nu hartogar, nu faceam fata cu productia, cate Puma erau cerute la export.
  • +2 (6 voturi)    
   Ilie Serbanescu spunea (Duminică, 8 martie 2015, 17:26)

   Dr.Man [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   ca noi mai avem ceva pamant si forta de munca, in rest "nea-m scapat de ce am avut". Cateva autostrazi msagistrale si refacerea CFR ne sunt necesare inclusiv pentru propriul nostru virtual export.
 • +6 (10 voturi)    
  Viorel : i-am pus pe 'nemtii mei' la treaba! (Duminică, 8 martie 2015, 19:05)

  hotnewsfil [utilizator]

  Victor Viorel :
  - "uraaa, fratilor! ne rezolva nemtii problema (firmele germane cauta infrastructura, siguranta juridica si licitatii publice echitabile - extras din titlul articolului) ; nemtii astia nu se lasa pana nu le gasesc ; le cauta si in gaura de sarpe ; daca-or gasi vreo urma din ce cauta, sa ne spuna si noua pesedistilor din guvern, ca sa participam la taierea panglicilor si sa anuntam aceasta victorie a guvernului meu, la alegerile din 2016".
 • 0 (2 voturi)    
  de ce (Luni, 9 martie 2015, 15:26)

  Snitzelvienez [utilizator]

  In Romania?
  Pe mine cine ma intreaba daca sunt de acord cu militarizarea romaniei transformand teritoriul in camp de razboi pt interesele celor mari?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by