Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) propune cresterea numarului serviciilor acordate persoanelor neasigurate, printre care supravegherea gravidei pe durata sarcinii si lauziei, dar si spitalizarea in regim de zi a pacientilor cu boli cu caracter epidemiologic care nu necesita izolare, un exemplu fiind tratamentul rabiei, informeaza Mediafax.

Prin proiectul de Hotarare privind modificarea si completarea HG 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii si proiectul Contractului cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 - 2015, CNAS a introdus cateva noutati in pachetul minimal de servicii, acordat pentru situatiile in care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat.

In asistenta medicala primara au fost revizuite serviciile de preventie acordate in cadrul pachetului minimal.

In asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, in pachetul minimal de servicii medicale au fost introduse consultatiile pentru supravegherea evolutiei sarcinii si lauziei. Potrivit noilor reglementari, o gravida are dreptul la o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si o consultatie in primul trimestru de la nastere. Motivul pentru care s-a propus aceasta schimbare a urmarit sa fie stabilita periodicitatea acordarii acestui tip de servicii.

In asistenta medicala spitaliceasca, persoanele neasigurate pot fi, in prezent, internate numai pentru urgente medico-chirurgicale.

Noul proiect prevede ca, in cadrul criteriilor pe baza carora se efectueaza internarea pacientilor in regim de spitalizare de zi, a fost introdus criteriul epidemiologic, respectiv cazul pacientilor care necesita tratament in afectiuni ce nu necesita izolare. Modificarile propuse au vizat asigurarea accesului pacientilor la servicii medicale cu impact in sanatatea publica, cum ar fi, spre exemplu, tratamentul rabiei.