Platforma pentru Constiinta si Memorie Europeana este profund preocupata de activitatile Rusiei in domeniul recuperarii memoriei si in legatura cu revirimentul propagandei bazate pe cea mai grava mostenire stalinista. Platforma considera ca declasificarea si publicarea selectiva a unor documente privind rezistenta anticomunista poloneza, de catre Rosarchiv (Agentia Federala de Arhiva a Rusiei - n.red.) este o manipulare ce are drept scop sa discrediteze eroii Rezistentei Poloneze.

Al doilea razboi mondial a inceput cu invazia germana si sovietica a Poloniei. Jumatate din teritoriul antebelic al Poloniei a fost anexat de catre Uniunea Sovietica. Crime grave, inclusiv masacrul de la Katyn, au fost comise de catre sovietici impotriva polonezilor. Armata rezistentei poloneze din teritoriile ocupate de germani nu a luptat, totusi, impotriva Armatei Rosii. Pe masura ce linia frontului se apropia, a declansat un razboi deschis impotriva germanilor si a cooperat cu sovieticii care se apropiau. Drept raspuns, autoritatile sovietice au dezarmat, au deportat in Gulag si in multe cazuri au ucis soldati polonezi. In pofida imensei nedreptati a solutiilor de la Ialta, inclusiv pierderea unei jumatati din teritoriu, liderii Rezistentei poloneze s-au declarat pregatiti sa discute infiintarea unui Guvern provizoriu de Unitate Nationala. In replica, 16 inalti oficiali au fost rapiti de catre NKVD si judecati intr-un proces pus in scena la Moscova.

"Cand ne ocupam cu trecutul, suntem obligati sa incercam sa ajungem la adevar. Platforma condamna cu tarie publicarea unor parti limitate, foarte mici si atent alese din documente, pentru a sprijini anumite teze. Nu exista adevar "partial" sau "pe jumatate". Consideram ca este inacceptabil ca cercetarea arhivelor sa fie subordonata obiectivelor contemporane ale politicilor neo-imperialiste ruse", declara Presedintele Platformei, Göran Lindblad.

Platforma face apel la autoritatile Federatiei Ruse sa revina la politicile lui Boris Eltin, prin care accesul la arhivele si documentele sovietice era mult mai usor, iar politicile de recuperare a memoriei nu erau calauzite intr-o maniera belicoasa si prin dispretuirea adevarului. Pentru o reconciliere bazata pe adevar si recuperarea memoriei pot fi utile doar arhive deschise, cu acces nelimitat pentru cercetatori. Rusia, nu te teme! Deschide arhivele!