Cinci ONG-uri transmit o scrisoare deschisa, adresata ministrului justitiei Robert Cazanciuc, in care arata ca procedura de selectie pentru numire unui nou procuror sef DIICOT, anuntata de ministru, este una "opaca", nefiind de natura sa dea incredere ca selectia va fi una transparenta si ca va avea la baza criteriile care se impun pentru aceasta functie. Semnatarii ii cer ministrului Justitiei sa faca pasii necesari pentru ca procesul de selectie sa fie transparent si in conformitate recomandarile Comisiei Europene, si anume sa faca publice toate documentele depuse de candidati, criteriile de selectie pe care le are in vedere, precum si motivarea scrisa a alegerii candidatiilor care vor fi propusi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Scrisoarea deschisa este prezentata de Revista 22 care precizeaza ca va monitoriza atent procesul de selectie si va publica un raport pe site-ul sau.

Organizatiile semnatare sunt Expert Forum, Freedom House, Institutul pentru Politici Publice, Grupul pentru Dialog Social si Centrul Roman pentru Politici Europene

Scrisoare deschisa domnului Ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc

Domnule Ministru,

Ati demarat procedura de selectie a viitorului procuror sef al DIICOT, functie asupra careia sunt indreptati ochii opiniei publice si ai Comisiei Europene, mai ales dupa dosarele de coruptie in care este implicata fosta sefa a Directiei, Alina Bica, in prezent arestata preventiv. Numirea Alinei Bica la DIICOT s-a facut ca urmare a unei intelegeri politice, intr-o totala lipsa de transparenta, solutie care s-a dovedit a fi catastrofala. O asemenea experienta nu trebuie sa se mai repete.

Domnule Ministru,

Constatam cu surprindere ca procedura pe care ati demarat-o se dovedeste la fel de opaca si contrara recomandarilor Comisiei Europene: dezbatere publica asupra candidatilor, publicarea tuturor nominalizarilor, a CV-urilor si proiectelor candidatilor, precum si motivarea selectiei pe care o faceti la Ministerul Justitiei.

Cu alte cuvinte, nu exista o transparenta totala, asa incat opinia publica, dar si oamenii din sistem, procurorii, sa stie care sunt criteriile ce stau la baza selectiei. Evident, acestea trebuie sa fie profesionalismul, integritatea dincolo de orice dubiu, rezultatele in combaterea criminalitatii organizate, instrumentarea de dosare complexe si independenta totala fata de mediul politic si cel de afaceri.

Consideram ca procedura pe care ati initiat-o nu este de natura sa dea incredere ca selectia va fi una transparenta si ca va avea la baza criteriile care se impun pentru aceasta functie. Ati anuntat ca inscrierea dureaza pana pe 16 martie, urmand "sa dialogati" cu candidatii incepand cu data de 17 martie. De asemenea, dincolo de conditiile impuse de lege, candidatilor le cereti doar un CV in format european si o scrisoare de intentie de maximum doua pagini, care trebuie sa cuprinda o scurta prezentare a candidatului, detalii relevante despre experienta sa profesionala si calitatile care il recomanda. In rest, nimic din criteriile enuntate mai sus, ci doar asigurarea dumneavoastra ca toti candidatii "vor beneficia de sanse egale".

Domnule Ministru,

Consideram ca se impune ca intregul proces de selectie pentru viitorul procuror sef al DIICOT sa fie complet transparent, in sensul recomandarilor Comisiei Europene. Amintim ca in Raportul MCV din 2015, Comisia a solicitat Romaniei "sa se asigure ca procedura de numire a noului procuror sef al DIICOT este transparenta si bazata pe merit". In Rapoartele MCV din 2013 si 2014, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la modul de selectie, Comisia Europeana recomandase Romaniei sa se asigure ca persoana numita la conducerea DIICOT "este aleasa in urma unui proces de selectie deschis si transparent, dintr-o rezerva suficient de mare de candidati cu cele mai inalte calificari, care indeplinesc criteriile impuse in materie de competente profesionale si integritate".

In acest sens, va solicitam sa faceti publice toate documentele depuse de candidati - CV-uri si scrisori de intentie -, precum si criteriile de selectie in baza carora veti opera.

Va solicitam ca "dialogul" de la Ministerul Justitiei sa fie organizat ca un veritabil interviu in fata unei comisii - eventual, puteti urma procedura folosita de fostul ministru al Justitiei, d-na Mona Pivniceru, in toamna anului 2012 - din care sa faca parte procurorul general si un psiholog.

Va solicitam, de asemenea, sa faceti publica motivarea scrisa a alegerii candidatilor care vor fi propusi Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare.

Revista 22, Grupul pentru Dialog Social si celelalte organizatii semnatare vor monitoriza intregul proces de selectie organizat de Ministerul Justitiei si de CSM pentru functia de procuror sef al DIICOT si va intocmi un raport ce va fi facut public la final.

Semnatari

Grupul pentru Dialog Social

Freedom House Romania

Expert Forum

Institutul pentru Politici Publice

Centrul Roman pentru Politici Europene