Sorin Rosca Stanescu a fost obligat de instanta sa ii plateasca lui Traian Basescu o despagubire morala simbolica de 100 de lei in procesul in care fostul presedinte l-a dat in judecata pe fostul senator PNL, care spusese ca Basescu ar fi primit mita pentru sustinerea proiectului de la Rosia Montana, potrivit Mediafax.

Sorin Rosca StanescuFoto: Agerpres

Decizia Judecatoriei Sectorului 2 nu este definitiva, putand fi contestata cu apel.

"Admite, in parte, cererea formulata de reclamantul Basescu Traian in contradictoriu cu paratul Rosca-Stanescu Sorin Stefan. Obliga paratul sa achite reclamantului suma de 100 lei, cu titlu de despagubiri civile simbolice pentru repararea prejudiciului moral cauzat reclamantului. Cu drept de apel, in termen de 30 zile de la comunicare", a stabilit, miercuri, Judecatoria Sectorului 2.

In prezent, Sorin Rosca Stanescu se afla in penitenciar, unde executa pedeapsa de doi ani si patru luni de inchisoare cu executare, primita in octombrie 2014, in dosarul cunoscut sub numele de "Rompetrol".

In noiembrie 2013, Traian Basescu l-a dat in judecata pe Sorin Rosca Stanescu, dupa ce fostul senator PNL a spus despre fostul presedinte ca ar fi primit mita pentru sustinerea proiectului minier de la Rosia Montana.

In plangerea inaintata de Traian Basescu, se arata ca "acuzatiile facute comporta o gravitate deosebita intrucat asociaza persoana subsemnatului in calitate de demnitar public cu o activitate infractionala".

"Este limpede ca astfel de acuzatii sunt de natura sa creeze suspiciuni si insecuritate fata de activitatea subsemnatului avand urmari deosebit de daunatoare pentru desfasurarea mandatului incredintat", se mai spunea in plangere.

Seful statului i-a cerut lui Sorin Rosca Stanescu despagubiri modice in valoare de 100 de lei.

Sorin Rosca Stanescu a declarat, in repetate randuri, ca Traian Basescu ar fi primit mita de la Rosia Montana Gold Corporation.

"Evidenta politicienilor mituiti, a unei bune parti, nu chiar a celor mai importanti, o are Corina Vintan, care a fost purtator de cuvant in Ministerul de Externe, mana dreapta a lui Razvan Ungureanu, care si-a facut un ONG care are un contract cu Gold Corporation, care primeste sume uriase de bani care apoi, de la doamna Vintan, in baza unor contracte, sunt virate in beneficiul unor politicieni", spunea Rosca Stanescu la o emisiune televizata.

Fostul senator liberal sustinea ca in aceasta lista figureaza si presedintele tarii, "care azi tine un discurs in favoarea proiectului Rosia Montana si cu doua zile inainte de o afirmatie de genul asta, creste, cineva cumpara actiuni".

Guvernul a aprobat, in 27 august 2013, un proiect de lege care reglementa exploatarea miniera de la Rosia Montana, de catre Rosia Montana Gold Corporation.

Legea prevedea declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri si autorizatii de constructie. Initiatorii proiectului erau Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.

Camera Deputatilor a respins, la inceputul lui iunie 2014, proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Rosia Montana, mai multi deputati aratand ca acest lucru este si o consecinta a eforturilor facute de societatea civila in strada.

Subiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana a atras mai multe proteste ale celor care se opuneasu proiectului, marsuri de protest avand loc in Capitala si in mai multe orase din tara, dar si peste hotare.