Monica Iacob Ridzi a ispasit doua saptamani din condamnarea de 5 ani cu inchisoarea in infirmeria Penitenciarului Gherla, impreuna cu o alta detinuta. "Detinuta a primit doua pături din dotarea penitenciarului si i-a fost aprobata cererea de a primi o pilota de la familie. In cadrul Penitenciarului Gherla, inclusiv la Sectia Exterioara Cluj, temperatura medie in camerele de cazare este 22 C. Fiecare camera are in dotare un termometru si zilnic temperatura camerelor este notata intr-un registru special. Ca urmare a verificarilor efectuate in camera unde a fost cazata detinuta IRM, a rezultat faptul ca afirmatia conform careia peretii sunt scrijeliti, cu urme de sange, iar in camera sunt urme de fecalenu corespunde realitatii, aceasta respectand normele igienico-sanitare", anunta Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), intr-un comunicat de presa.

Fotografiile cu celula de la Gherla in care a stat Monica Iacob Ridzi, puse la dispozitie de Administratia Nationala a Penitenciarelor:

Comunicatul integral remis miercuri de Administratia Nationala a Penitenciarelor

"Referitor la opiniile exprimate in spatiul public ce fac referire la conditiile de cazare de care a beneficiat o anumita persoana custodiata de Penitenciarul Gherla, la cheltuielile alocate pentru intretinerea detinutilor, dar si la faptul ca activitatea sistemului penitenciar nu este verificata niciodata, Administratia Nationala a Penitenciarelor face urmatoarele precizari:

1. Conditiile de cazare/ respectarea drepturilor

Din data de 17.02.2015 si pana la momentul transferului, persoana in cauza a fost cazata in infirmeria penitenciarului, impreuna cu o alta detinuta si a urmat tratamentul medical prescris de specialistii consultati inainte de intrarea in custodia sistemului penitenciar.

Detinuta a primit douapăturidin dotarea penitenciarului si i-a fost aprobata cererea de a primi o pilota de la familie.

In cadrul Penitenciarului Gherla, inclusiv la Sectia Exterioara Cluj, temperatura medie in camerele de cazare este 22 C. Fiecare camera are in dotare un termometru si zilnic temperatura camerelor este notata intr-un registru special.

Ca urmare a verificarilor efectuate in camera unde a fost cazata detinuta IRM, a rezultat faptul ca afirmatia conform careia peretii sunt scrijeliti, cu urme de sange, iar in camera sunt urme de fecale nu corespunde realitatii, aceasta respectand normele igienico-sanitare

2. Cheltuielile alocate pentru intretinerea detinutilor prevad:

Cuantumul cheltuielilor alocate pentru intretinerea unui detinut in anul 2014 a fost de 535 lei/luna cost mediu si a rezultat din raportul prevederilor bugetare pentru bunuri si servicii si numarul mediu al detinutilor din anul mentionat (31.847 detinuti). Costul mediu cuprinde cheltuielile cu hrana detinutilor, utilitatile (energie electrica, gaze naturale, apa, CLU pentru incalzire si preparare hrana), materialele pentru curatenie, carburantii, reparatiile curente, medicamente, materiale sanitare, dezinfectanti, piese de schimb, lenjerie si accesorii de pat si altele.

De asemenea, in anul 2014 contributia medie lunara la bugetul asigurarilor sociale de sanatate (CASS) pentru un detinut a fost de 94 lei.

Referitor la suma de 2.100 lei, vehiculata adesea in spatiul public, facem precizarea ca aceasta cuprinde cheltuielile cu personalul, investitiile, inclusiv cheltuielile cu bunuri si servicii detaliate mai sus si CASS, raportate la numarul mediu de detinuti. Toate cheltuielile mentionate reprezinta bugetul integral al institutiei.

3. Evaluarea activitatii Administratiei Nationale a Penitenciarelor si a unitatilor subordonate

Sistemul penitenciar a fost si este verificat periodic de autoritatile cu atributii de control, nationale si comunitare. Mentionam ca activitatea Administratiei Nationale a Penitenciarelor si a unitatilor subordonate a facut obiectul unor verificari din partea auditorilor Curtii de Conturi a Romaniei si ai Camerelor Teritoriale ale Curtii de Conturi, ultimul control avand loc in luna noiembrie 2014. In cadrul misiunilor de audit, respectiv control au fost verificate si evaluate situatia, evolutia si modul de administrare a patrimoniului public si privat al statului, precum si legalitatea veniturilor si a efectuarii cheltuielilor din bugetul de stat alocat institutiei noastre. Controalele au vizat exercitiile financiare aferente anilor 2008 - 2013.

De asemenea, modul de desfasurare a procedurilor de achizitii publice este monitorizat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice, sistemul administratiei penitenciare, nefiind exclus de la aplicarea prevederilor OUG nr. 34/2006.

In ceea ce priveste respectarea drepturilor detinutilor, Administratia Nationala a Penitenciarelor este verificata periodic de Corpul de Control al ministrului justitiei, dar si de organisme internationale, precum Comitetul pentru Prevenirea Torturii. Precizam ca ultima misiune de verificare din partea CPT a avut loc in luna iunie 2014".

Ce spunea Ridzi acum 3 zile despre conditiile din inchisoare

Monica Ridzi in mina, intr-o fotografie publicata in iunie 2013 pe contul sau de Facebook

Monica Ridzi in mina, intr-o fotografie publicata in iunie 2013 pe contul sau de Facebook

Foto: Facebook

Reactia Administratiei Nationale a Penitenciarelor vine dupa ce Monica Iacob Ridzi, sotul si avocatii s-au plans de conditiile din penitenciar, acuzatii care au fost preluate pe larg, fara dovezi, de o parte a presei. Iata ce scria Monica Iacob Ridzi pe 3 martie 2015 pe blogul sau:

  • "Ma intreb cati oameni trebuie sa mai moara in penitenciare sau sa se imbolnaveasca grav, cate procese sa mai piarda Romania la CEDO pentru ca sa se faca ceva si pentru cei care, odata ajunsi in penitenciare sunt condamnati, a doua oara, la umilinta?
  • Condamnare primesc, deopotriva, si familiile detinutilor, si copiii lor care vin sa-si vada parintii in conditii improprii, greu de descris. (...)
  • Legat de conditiile din penitenciar, acestea nu pot decat sa-mi agraveze situatia medicala. Probabil vi le imaginati, au fost prezentate public de sotul si avocatii mei, pot sa va spun sigur ca nu asigura respectarea demnitatii umane cum prevede legea 254/2013 la art. 4.
  • Pot sa va spun ca nu am fost condamnata doar la o pedeapsa privativa de libertate. Am fost condamnata sa stau in frig, ma incalzesc - ca si celelalte detinute - cu sticle de apa incalzita la filtrul de cafea, am fost condamnata sa fac dus de 3 ori pe saptamana in cele 10 minute cat este apa calda acum (cele 10 minute le impart cu colega de camera pentru ca avem un singur dus - de fapt, o teava in loc de dus, dar ne bucuram ca niste copii cand o avem...).
  • Mai mult, am fost condamnata sa ma plimb maxim o ora pe zi intr-o 'cusca' de aproximativ 10 m / 4 m in care cerul il vezi tot prin gratii acoperite cu plasa deasa.
  • (...) Prin urmare, fac sute de pasi pe lungimea de 3 m a celulei in care stau si ma rog la Dumnezeu in fiecare clipa sa nu mor in penitenciar cum au mai murit oameni bolnavi in penitenciarele din Romania.
  • Desi nu am voie sa stau langa persoane bolnave, racite sau cu alte infectii din cauza riscului de a mi se agrava bolile pe care le am din cauza lipsei imunitatii, acest lucru este imposibil in Penitenciar din cauza supraaglomerarii. Desi stau tot timpul cu masca de protectie, iau antibiotic de 26 de zile deja, pentru a preveni contactarea unei alte infectii pe langa pielonefrita de care sufar in acest moment, riscul de a contacta o alta infectie este mare si poate duce chiar la decesul meu.
  • (...) pentru un om bolnav ca mine, condamnarea la inchisoare este de fapt o condamnare la moarte, pentru ca sistemul penitenciar, gestionat de Dumneavoastra, nu poate asigura mie si sutelor de detinuti din Romania, minimul de decenta si non-umilinta umana".

Citeste in sectiunea HotNews.ro Dosare Anticoruptie toate detaliile din Dosarul "2 Mai" - Monica Iacob Ridzi

Monica Iacob Ridzi (2009)

Monica Iacob Ridzi (2009)

Foto: AGERPRES

Monica Iacob Ridzi a fost condamnata pe 16 februarie 2015 de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 5 ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu pe cand era ministru al Tineretului si Sportului. Cercetarea a pornit dupa ce Gazeta Sporturilor a publicat o ancheta potrivit careia festivitatile organizate de Ministerul Tineretului cu ocazia Zilei Tineretului (2 Mai 2009), care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost incredintate fara licitatie unor companii private.

Ridzi a facut pana acum 18 zile de inchisoare, primele 14 la sectia exterioara Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, care este cea mai apropiata inchisoare de femei de domiciliul fostului ministru, care locuieste in judetul Hunedoara, a precizat Agerpres.

Fostul premier Emil Boc a vizitat-o in inchisoare pe Monica Iacob Ridzi si a declarat in urma cu o zi, pe 4 martie: ''Tin legatura cu sotul acesteia si cu familia pentru a o ajuta cu ceea ce pot uman sa o ajut. Nu comentez conditiile in care a fost transportata de la Cluj la Jilava, eu zic sa lasam autoritatile sa-si faca treaba. Va trebui sa fie adusa inapoi la Cluj in limita celor 21 de zile de carantina pentru a se prezenta in fata comisiei care va stabili regimul de detentie", transmite agentia de presa.

Pe 25 februarie 2015, Emil Boc - fost premier in guvernul in care Monica Iacob Ridzi a fost ministru al Tineretului si Sportului in perioada 22 decembrie 2008-14 iulie 2009 - a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca a vizitat-o pe Ridzi la Gherla si ca aceasta este internata la infirmerie.

Monica Iacob Ridzi si Emil Boc, atunci presedinte al PD-L, la o actiune electorala (2009)

Monica Iacob Ridzi si Emil Boc, atunci presedinte al PD-L, la o actiune electorala (2009)

Foto: Agerpres

"Am vizitat-o, marti, pe doamna Ridzi, la Sectia exterioara din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, conform procedurilor legale, cu o cerere aprobata de conducere. Din nefericire, starea sanatatii nu este foarte buna, nu este buna chiar deloc si sper sa aiba sansa sa isi trateze sanatatea pentru ca are nevoie de sprijin medical, este internata la infirmerie. Am stat in jur de o ora si jumatate in care am discutat aspecte, in special, de familie, de sanatate, de probleme, de relatia cu familia si cu ce o putem ajuta in aceste momente mai dificile, data fiind si situatia sanatatii si a familiei, in conditiile in care are doi copii mici", a spus Emil Boc, citat de Agerpres.

Fostul premier a declarat ca Ridzi are dreptul la patru vizite lunare si ca a decis, de comun acord cu sotul acesteia, ca una dintre persoanele care o viziteaza sa fie el, scrie Agerpres. "Cu ce pot, uman, sa ajut, voi face totdeauna pentru oricine si cu atat mai mult pentru un fost coleg din Guvern", a adaugat Emil Boc; primarul Clujului a precizat ca nu i-a dus Monicai Iacob Ridzi niciun pachet, pentru ca ea are dreptul la un singur colet pe luna, care i-a fost dus deja de familie.

Citeste si: