Directia Nationala Anticoruptie afirma, intr-un comunicat, ca premierul Victor Ponta creeaza o confuzie grava in opinia publica prin aceea ca pune la indoiala datele prezentate la bilantul DNA, date referitoare la confiscarea si recuperarea de produse infractionale, dispuse de instante, in dosarele penale deferite justitiei.

Procuroul sef al DNA Laura Codruta Kovesi si presedintele Klaus Iohannis au vorbit la bilantul DNA de saptamana trecuta despre gradul de recuperare de doar 10% de catre ANAF. Despre acest lucru, Ponta a afirmat: "A fost asa, o mica pacaleala. N-ati aflat si de ce (prejudiciile aduse statului s-au recuperat doar in proportie de 10%, n.red.). Ne trebuie hotarari definitive si irevocabile", potrivit Gandul.info.

Ce sustine DNA in comunicatul, venit ca reactie la afirmatia premierului de la RTV:

In incercarea de a justifica gradul scazut de recuperare a prejudiciilor, de catre A.N.A.F. (institutie aflata in subordinea Guvernului, prin Ministerul Finantelor) premierul Victor Ponta afirma ca 'e asa, o mica pacaleala' faptul ca A.N.A.F. nu ar recupera decat 10% din prejudiciile constatate in dosarele penale, pretinzand ca, in realitate, nu ar exista hotarari judecatoresti care sa impuna aceasta recuperare, ci doar sechestre ce nu ar putea sa angajeze ANAF in recuperarea prejudiciilor.

Or, in Raportul anual de activitate al D.N.A, la a carui prezentare a participat personal si primul ministru Victor Ponta, la data de 24 februarie 2015, se mentioneaza urmatoarele:

"Hotararile judecatoresti ramase definitive in cauzele DNA in anul 2014 au inclus confiscarea si recuperarea de produse infractionale in suma de peste 310.000.000 euro, de 3 ori mai mult decat in anul 2013. Daca aceasta suma ar fi efectiv executata, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul il plateste medicilor din Romania intr-un an. Este important ca organele fiscale sa execute efectiv aceste hotarari."

Aceste hotarari judecatoresti sunt executorii, iar institutia abilitata sa le puna in aplicare, in sensul recuperarii efective prejudiciilor este A.N.A.F. (Agentia Nationala de Administrare Fiscala).

Este adevarat ca, in acelasi Raport se precizeaza, intr-un paragraf distinct, si ca ￯in 2014 valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezinta de peste 13 ori bugetul nostru pentru un an￯. Aceasta suma se refera la sechestrele aplicate la dosarele trimise in judecata si reprezinta o valoare independenta de cea aferenta produselor infractionale, constata prin decizii judecatoresti ramase definitive, imprejurare pe care orice fost procuror o cunoaste.

Sinteza integrala a Raportului de activitate al DNA pe anul 2014, asa cum a fost prezentata, pe data de 24 februarie 2015, de procurorul sef al DNA, doamna Laura Codruta Kovesi, este postata la www.pna.ro, sectiunea Comunicate urmarire penala, comunicat nr. 356 din 24 februarie 2015.

De asemenea, DNA publica pe pagina sa de Internet, informari cu privire la solutiile de condamnare definitive, la momentul pronuntarii acestora, sub forma de comunicate de presa. In materialele respective sunt trecute si dispozitiile instantelor privind despagubirile civile sau confiscari, dispuse in vederea acoperirii prejudiciilor constate de judecatori.