Prima sedinta a Consiliului Superior de Aparare a Tarii din mandatul presdintelui Klaus Iohannis, desfasurate marti la Cotroceni, s-a incheiat dupa circa 2 ore. Printre temele abordate s-a numarat si situatia regionala, membrii consiliului concluzionand ca rolul exercitat de tara noastra in calitate de pivot al NATO si UE in regiune va contribui, la momentul potrivit, la acceptarea de catre partenerii occidentaleli a includerii Republicii Moldova in pachetul de extindere care are in vedere Balcanii de Vest, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Presedintie.

Sedinta CSATFoto: Presidency.ro

"O prima tema dezbatuta de catre Consiliu a reprezentat-o analiza starii de securitate din Ucraina si implicatiile pentru Romania. Membrii Consiliului au apreciat ca sprijinul consecvent al Romaniei pentru Ucraina, de la declansarea crizei, a marcat o deschidere fara precedent a autoritatilor de la Kiev fata de cooperarea bilaterala cu Romania. In continuare, membrii Consiliului au luat in discutie stadiul proceselor de asociere politica si economica cu Uniunea Europeana si stadiul demersurilor de integrare euroatlantica a statelor din Balcanii de Vest. Acestia au apreciat ca, in anul 2014, s-au inregistrat progrese privind parcursul european al acestor state. Totodata, membrii Consiliului au considerat ca regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusa intr-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care sa intareasca rolul strategic al Romaniei in zona. Exercitarea de catre Romania a rolului de pivot al NATO si UE in regiune va contribui, la momentul oportun, si la acceptarea de catre partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova in pachetul de extindere care are in vedere Balcanii de Vest", informeaza Administratia Prezidentiala.

Presedintele Klaus Iohannis a scris, marti, pe Facebook, ca in CSAT s-a evaluat conflictul din Ucraina, aratand ca dupa mai bine de o jumatate de secol de pace, in apropierea granitelor noastre sunt ucisi oameni iar Romania are tot interesul ca acest conflict sa se rezolve in mod pasnic.

Dupa mai bine de o jumatate de secol de pace, in apropierea granitelor noastre sunt ucisi oameni. Altii isi parasesc satele in cautarea unui refugiu. Romania se afla la aproximativ 300 de km de Crimeea, locul unde a inceput anul trecut modificarea granitelor stabilite dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial¬, a scris seful statului pe pagina de socializare, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Klaus Iohannis, ¬avem tot interesul ca orice conflict din aceasta parte a Europei sa se rezolve pe cale pasnica¬.

Presedintele Iohannis mentioneaza faptul ca in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-a evaluat conflictul din Ucraina si efectele lui in regiune.

¬Am reconfirmat angajamentele asumate de Romania in cadrul parteneriatelor noastre strategice¬, a mai afirmat Klaus Iohannis pe Facebook.