Conducerea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor reclama intr-un memoriu transmis premierului Ponta, ca incepand din anul 2012 conturile ANRP au fost blocate prin executari silite, pentru ca nu a acordat despagubirile dispuse de instante, in conditiile in care in ultimii cinci ani, Ministerul Finantelor Publice nu a alocat decat 20-25% din suma necesara despagubirilor privind imobilele nationalizate de comunisti. Sefii ANRP, institutie din subordinea Guvernului, se plang ca si Ministerul Justitiei le-a facut greutati, trimitandu-i in toata tara sa se judece pentru a nu fi amendati, printr-o modificare de lege.

Memoriul ANRPFoto: Hotnews

Presedintele ANRP, George Baesu, si vicepresedintii sai si-au inaintat, luni, demisiile premierului Victor Ponta, reclamand faptul ca din cauza unor instante judecatoresti ale petentilor nemultumiti de intarzierea unor despagubiri, sefii ANRP, in nume personal, sunt actionati in instanta si pusi sa plateasca amenzi consistente, din propriul buzunar, pentru motive care - sustin ei - nu li se datoreaza.

"Se cere amendarea presedintelui ANRP pentru neemiterea titlurilor de despagubire, in conditiile in care, in Romania, timp de doi ani (mai 2011 - iunie 2013) nu s-a emis niciun titlu de despagubire. Totodata, se cere amendarea vicepresedintelui responsabil cu Legea 9/1999 si Legea 290/2003 pentru nepalata unor despagubiri, in conditiile in care Ministerul Finantelor Publice nu a alocat in ultimii 5 ani decat 20%-25% din suma necesara acordarii acestor despagubiri, iar, incepand cu anul 2012, conturile ANRP au fost in permanenta blocate prin executari silite.

documente

MemoriuANRPcatre Ponta

(2 Mar 2015) PDF, 765KB

In mod evident, in cadrul controlului judecatoresc, ar putea fi lesne constatat faptul ca nepunerea in executare a unor hotarari judecatoresti s-a datorat unor motive neimputabile conducerii ANRP", reclama Baesu si adjunctii sau de la ANRP.

Ei se plang si de faptul ca printr-o modificare a Legii 554/2004 privind contenciosul administrativ, initiata de Ministerul Justitiei, sunt obligati sa se deplaseze personal din Bucuresti in toata tara, la diferite Curti de Apel pentru a se judeca in litigiile in care petentii cer amendarea sefilor ANRP pentru nepunerea in executare sau intarzierea despagubirilor.

"Discutiile purtate cu initiatorul modificarilor Legii 554/2004, respectiv Ministerul Justitiei, releva, fara echivoc, faptul ca amendarea conducatorilor unei institutii a fost gandita ca o modalitate de a-i constrange pe acestia sa faca ceva, iar efectele constrangerii, respectiv plata unei amenzi, nu pot sa opereze decat pentru viitor", se mai plang sefii ANRP premierului Ponta, in memoriul lor.

In plus, ei reclama ca sunt amendati, personal, cu zeci de mii de euro, pentru probleme din trecut, desi - spun ei - obligatiile fusesera executate inainte ca instanta sa decida amendarea sefilor din ANRP.

"In practica recenta, dupa modificarea Legii 554/2004, apare un fenomen periculos, cauzat de interpretari diferite ale modului in care se poate stabili amenda. Intr-o astfel de viziune, amenda se poate aplica chiar si in situatia in care obligatia a fost deja executata, si, nemaiexistand ipoteza legala a amendarii pana la executarea obligatiei, se stabileste o amenda pentru o perioada anterioara hotararii de amendare. La nivel de principiu ar insemna ca efectul de constrangere - avut in vedere de legiuitor pentru viitor - se obtine prin aplocarea unei amenzi stabilite exclusiv pentru trecut??!!", spun sefii ANRP.

"Astfel au aparut hotarari judecatoresti definitive in prima instanta, prin care s-au stabilit amenzi de ordinul zecilor de mii de euro, desi obligatiile fuseserea executate inainte ca instanta sa hotarasca amendarea", sustine presedintele ANRP si vicepresedintii.

Cei trei se plang ca in prezent sunt vizati de 150 de procese in care se cere amendarea lor.