Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), George Baesu, i-a inaintat premierului Victor Ponta un memoriu in care reclama ca institutia este obligata la amenzi pentru neplata in termen a titlurilor de despagubire, insotit de demisia sa si a celor doi vicepresedinti, potrvit Mediafax.

Baesu a declarat ca in memoriu este precizat ca impotriva ANRP exista mii de procese in care este solicitata amendarea conducerii institutiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata in termenul legal de 30 zile a titlurilor de despagubire, pentru dosare din urma cu mai multi ani, existand deja decizii ale instantei in acest sens.

Memoriul este insotit de demisia sa si a celor doi vicepresedinti ai ANRP.

"Avem o situatie exceptionala la ANRP. Cred ca suntem singura institutie din Romania impotriva careia exista mii de procese in cadrul carora cetatenii cer amendare pentru neplata sau pentru neemiterea de titluri de despagubire. In conditiile Legii contenciosului administrativ, suntem in situatia in care instantele ne aplica amenzi nu pentru faptul ca nu am face bine ce facem, ci pentru ca nu facem in 30 de zile. Cu alte cuvinte, ajungem noi, cei care am descoperit mizeria din domeniul retrocedarilor, sa platim pentru ca altii au furat cat au putut din acest domeniu, oamenii nemultumiti au facut procese in instanta, iar instantele astazi amendeaza pe cei care nu sunt in stare ca, in 30 de zile de cand apare o hotarare, sa fie in executare", a sustinut Baesu.

El a aratat astfel ca membrii conducerea ANRP se afla in situatia de a plati amenzi de zeci de mii de euro pentru ca nu au stiut sa fie "Supermeni".

"Ajungem sa platim individual, cei care ne-am asumat sa spunem adevarul despre ce s-a intamplat in Romania in acest domeniu. Noi suntem plimbati prin toata tara pentru astfel de procese, iar legea astazi, asa cum e scrisa, este interpretata de unii in sensul ca putem fi amendati si in trecut", a spus Baesu.

El a precizat ca memoriul a fost inaintat premierului alaturi de demisia sa si a celor doi vicepresedinti, iar seful Guvernului a cerut ca memoriul sa intre in atentia Ministerului Justitiei, pentru verificari.

Victor Ponta: Oamenii au dreptate sa nu lucreze in conditiile astea

Premierul Victor Ponta a declarat ca la ANRP este vorba despre o "problema extrem de grava" in conditiile in care membrii conducerii institutiei sunt "intre ciocan si nicovala".

Astfel, acestia sunt fortati fie sa "ceva neverificat si sa raspunda peste niste ani sau sa verifice bine si sa plateasca amenzi peste veniturile lor", a spus Ponta, care a afirmat ca amenzile date in februarie sunt de trei ori mai mari decat salariile acestora.

Primul ministru a precizat ca i-a "rugat" pe demisionari sa astepte pana miercuri, cand se va incerca sa se gaseasca o solutie la aceasta problema in conditiile in care "oamenii au dreptate sa nu lucreze in conditiile astea".

Acesta a afirmat ca, daca nu se va gasi o solutie, se va perpetua un "blocaj din care nu putem iesi" iar ANRP va ramane fara angajati.

"Eu le-am cerut sa fie foarte atenti, sa verifice de o suta de ori, sa respecte legea, sa nu puna pe nimeni inainte ori pentru asta s-au umplut de amenzi", a mai spus Ponta.

De notat ca cele mai numeroase sesizari primite de HotNews.ro pe adresa sectiunii Monitorizarea Sentintelor Definive care nu sunt puse in executare vizeaza restituirea proprietatilor.

In majoritatea cazurilor, cetatenii se plang ca au obtinut in instanta sentinte definitive de retrocedare pe care autoritatile nu le pun in executare desi au trecut 8, 9 sau chiar 13 ani de la pronuntarea hotararilor. Dosarele zac cu anii in sertarele Comisiilor Locale de Fond Funciar, cele ale Prefecturilor si primariilor locale sau ANRP­ului.