Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, in conferinta de presa sustinuta la Berlin impreuna cu cancelarul german Angela Merkel, ca Romania conteaza pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii care sa permita avansarea spre realizarea obiectivului de aderare la spatiul Schengen. Merkel a declarat insa ca nu poate sa afirme nimic in momentul de fata cu privire la o posibila decizie in acest an privind aderarea Romaniei la Schengen.

Presedintele Iohannis a precizat in conferinta de presa ca in cadrul intrevederii avute cu cancelarul german a fost abordat si subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

"Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii care sa permita avansarea spre realizarea acestui obiectiv. Exista argumente pe care le credem convingatoare, care sa duca la eliminarea ultimelor rezerve invocate in trecut in acest proces. Raportul recent MCV reprezinta un asemenea argument. In egala masura, un argument solid, credem noi, rezida in capacitatea si contributia deja demonstrata de Romania la asigurarea securitatii frontierei externe a Uniunii", a sustinut Iohannis.

La randul sau, cancelarul german a mentionat ca a vorbit cu presedintele roman "si despre tema ca Romania are dorinta indreptatita de a deveni parte a spatiului Schengen si vom vedea sa putem obtine un progres in pasi si vom discuta cu partenerii europeni stiind ca este o prioritate atat pentru Romania, cat si pentru Bulgaria".

Intrebata ulterior de jurnalisti daca o decizie privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen ar putea fi luata pana la sfarsitul acestui an, tinand cont si de rezultatele pozitive inregistrate de Romania in ultimul raport MCV al Comisiei Europene, Angela Merkel a declarat ca nu poate sa afirme "nimic acum", dar ca se va reveni asupra acestei chestiuni, avand in vedere ca Romania "asteapta un raspuns in curand".

"Ati mentionat ca ultimul raport a fost deja mai pozitiv. Credem si noi ca reforma va fi implementata mai departe consecvent, vom vorbi despre urmatorii pasi, nu pot sa spun nimic acum, insa inteleg ca Romania asteapta un raspuns in curand care sa arate ca exista progrese si vom reveni asupra acestei chestiuni, am convenit acest fapt", a raspuns Merkel.