Cancelarul german Angela Merkel a afirmat joi ca "spera" sa nu existe riscul ca Rusia sa repete in Republica Moldova actiunile din Ucraina, unde este acuzata ca sprijina rebelii pro-rusi in razboiul cu guvernul de la Kiev.

Klaus Iohannis si Angela MerkelFoto: Administratia Prezidentiala

Ea a fost intrebata, la Berlin, daca exista riscul ca Rusia sa deruleze in Moldova aceleasi actiuni ca cele din Ucraina.

"Speram ca nu", a raspuns ea, potrivit transcriptului conferintei comune de presa cu presedintele roman Klaus Iohannis, postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

"Cred ca suntem in etapa in Ucraina, la care lucram, sa apara un armistitiu care sa dureze mai mult timp, sa se ajunga la o situatie in care sa putem implementa masurile Acordului de la Minsk din septembrie, impreuna cu presedintele francez, de mult incercam sa rezolvam conflictul din Transnistria. Nu trebuie sa uitam ca acest conflict exista si ca toate incercarile internationale nu au dus la o solutie si trebuie sa lucram mai departe. Nu se poate spune ca in Moldova lucrurile stau asa cum ne-am dori", a adaugat aceasta.

Klaus Iohannis a afirmat, raspunzand aceleiasi intrebari, ca in momentul de fata nu exista "semnale ca situatia se indreapta intr-acolo, insa este clar ca este in interesul intregii regiuni, mai exact a intregii Europe, ca in Ucraina situatia sa se stabilizeze si sa se normalizeze".

"Orice altceva ar fi o problema imensa pentru intreaga regiune si pentru intreaga Europa. Alaltaieri am fost in Republica Moldova, am discutat aceste chestiuni si in chestiunea Transnistriei i-am rugat pe toti cei cu care am avut discutii sa continue eforturile de ameliorare, in special in formatul 5+2, in care se incearca deblocarea dosarului transnistrean", a adaugat el.

Angela Merkel a notat ca "Moldova va primi ajutor substantial din partea Uniunii Europene" si ca "suntem legati si politic foarte indeaproape cu Moldova".

"Deci, vom ajuta Moldova si ne-am ingrijit de discutiile 2+5 si acum, cu Ucraina, atentia a crescut, pentru ca situatia este deosebit de grea. Ne-am declarat si ca sustinatori ai alegerilor drepte in Moldova. De asemenea, sanctiunile Rusiei impotriva Moldovei din august au provocat ajutor Romaniei in ce priveste exportul produselor agricole si cred ca exista multi pasi mici care au aratat ca Moldova este un partener apropiat de-al nostru", a mentionat Angela Merkel.