INTERVIU Mihai Ghimpu: Liderii partidelor din Republica Moldova se sperie cind vad stirile cu DNA-ul romanesc, se tem de o justitie independenta. Unde e miliardul de dolari furat de la Banca de Economii?

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 25 februarie 2015, 18:03 Actualitate | Esenţial


Mihai Ghimpu
Foto: HotNews.ro
Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca liderii partidelor aflate acum la putere la Chisinau se tem de o justitie independenta pentru ca au interese personale meschine, si spune ca sprijinul tacit dat de comunisti guvernului minoritar este o frina pe drumul pro-european al Moldovei. Ghimpu vorbeste si despre faptul ca, prin anumite actiuni, cele doua partide la putere - PLDM si PD - fac jocul direct sau indirect al Rusiei, si le acuza ca nu vor sa intrerupa propaganda televizunilor ruse in Moldova. Ghimpu mai spune ca principalul mesaj transmis de Klaus Iohannis la intilnirea de miercuri este continuarea cursului european.

 • Reamintim ca Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, nu a fost acceptat de PLDM si PD in coalitia de guvernare. In schimb, guvernul condus de omul de afaceri Chiril Gaburici (inexistent pe scena politica pina acum doua saptamini) se bazeaza pe sustinerea comunistilor condusi de Vladimir Voronin.


Red: Ce ati discutat cu presedintele Klaus Iohannis astazi, care a fost agenda discutiilor?
Mihai Ghimpu: Situatia politica si cursul european al Moldovei.

Red: Care a fost cel mai important mesaj pe care i l-ati transmis?
Mihai Ghimpu: Daca in tara merg lucrurile (in Romania - n.red.), o sa mearga bine si aici. Vrem - nu vrem, multi se uita dincolo de Prut. Oricum sintem obligati si unii si altii sa facem asa incit romanii sa fie multumiti de viata, sa simta dreptatea, bunastarea, democratia ca atare.

Red: Care a fost principalul mesaj pe care vi l-a transmis Klaus Iohannis?
Mihai Ghimpu: Sa facem asa incat sa continue cursul european.

Red: Cum vedeti perspectiva europeana a Republicii Moldova cand are un guvern minoritar sprijinit de comunisti?
Mihai Ghimpu: Cu un guvern minoritar nu prea o vad. Partidul Comunistilor, cu care exista o intelegere tacita, nu este un partid pro-european, ci un partid pro-CSI, pro-rus. Solutia este un acord semnat intre PL-PLDM-PD.

Red: Exista pericolul anticipatelor?
Mihai Ghimpu: Nu este pericol de anticipate. Guvernul este format. Acum se apropie alegerile locale.

Red: In ce conditii ati veni la guvernare?
Mihai Ghimpu: Noi trebuie sa fim parteneri egali. Noi nu putem adera la o alianta minoritara formata din PD si PLDM. Trebuie cele trei partide, asa cum am si facut, avem experienta AIE 1 si AIE 2: program de guvernare comun, componenta guvernului, asa cum face toata lumea.

Red: De ce v-au respins PD si PLDM?
Mihai Ghimpu: In primul rand pentru ca sintem partid unionist. Apoi - interesele. Apoi poate fi - vom vedea cu timpul - schimbarea spre vectorul rusesc din care inca nu am scapat. A declara e una, a face e cu totul alta.

Red: Au fost multe discutii despre impartirea posturilor din Guvern. Ministerul Transporturilor si sefia procuraturii - aici s-au blocat discutiile pe care le-ati avut cu PLDM si PD, sau au fost doar pretexte?
Mihai Ghimpu: Nu. Daca ei voiau alianta, sigur ca lasam Ministerul Transporturilor, asa cum a propus delegatia europeana la discutia din Aeroport (o discutie intre principalii lideri moldoveni si reprezentantii celor trei mari familii politice europene - n.red.). Procurorul general - aici noi nu schimbam nimic. Aici stim cine il controleaza.

Red: Cine?
Mihai Ghimpu: PD. Asa a fost repartizarea. Organele de drept nu au fost depolitizate.

Red: Neacceptarea PL la guvernare are legatura si cu discursul anti-coruptie pe care il are partidul?
Mihai Ghimpu: Este si aceasta un motiv: interesul meschin personal si de partid.

Red: Se tem liderii PCRM, PD si PLDM de o justitie independenta?
Mihai Ghimpu: Sigur.

Red: De ce?
Mihai Ghimpu: Pai unde e miliardul de la Banca de Economii? Si sint si alte lucruri. La noi avere au facut cei de la putere sau de linga putere. Asa au ajuns foarte bogati; nu prin concurenta, prin desteptaciune. Asa a fost in toata zona fosta sovietica si in zona fosta socialista. Perioada de tranzitie e intotdeauna tulbure. Tulburi apa ca sa prinzi cat mai mult peste.

Red: Se sperie liderii politici din Moldova cind vad stirile din Romania cu DNA?
Mihai Ghimpu: Da, toata presa vorbeste despre asta. Sigur va veni modelul asta intr-o zi si in Moldova. Ce ti-e scris, in frunte ti-e pus.

Red: Nu va reprosati nimic in negocierile esuate?
Mihai Ghimpu: Nu. Noi am facut tot posibilul din 2009 incoace. Am cedat si pozitia de presedinte si vicepresdinte al Parlamentului, atunci cind ceilalti se luptau care e mai mare si mai tare, am facut totul pentru ca de existenta Aliantei depindea cursul pro-european. Sint niste spculatii ca PL trebuia sa fie mai flexibil. Am acceptat sa nu fie partajate si cele trei mari functii din stat (presedinte, premier, presedinte al Parlamentului), am acceptat sa nu avem postul de presedinte al Parlamentului. Faptul ca i-am criticat, asta nu consider ca e o politica gresita. Dar ce, trebuia sa tacem in privinta Bancii de Economii? Pentru asta trebuie sa functioneze legea.

Red: A fost cumva si un calcul politic sa ramineti in Opozitie, pentru a creste in sondaje?
Mihai Ghimpu: Noi nu am pus niciodata mai presus interesul partidului mai presus de interesul national. Pentru noi la alegerile locale e importanta Capitala. Aici, Dorin Chirtoaca nu are contracandidat.

Red: Dar sinteti multumit de cum arata Chisinaul? Sint multi locuitori nemultumiti.
Mihai Ghimpu: In raport cu banii care exista, da, sint multumit, s-au miscat lucrurile, ca aici depinde de bani. Ca poti sa ai suflet mare, dar stiti cum e, dragostea de mama e mare, dar ea se cintareste cu ce are mama in buzunar pentru copil. Asta e democratia.

Red: Legat de alegerile locale, sinteti de acord cu o posibila aminare, asa cum a anuntat un lider PLDM?
Mihai Ghimpu: PLDM si PD decid, ei au majoritatea cu comunistii. Nu fac asta pentru Capitala, o fac pentru interesul lor: daca se fac alegerile in iunie, ei sint morti. Ei cred ca isi mai revin dupa socul acesta in societate, primit mai ales de alegatorii pro-europeni ai PD si PLDM care au vazut apoi alianta cu comunistii. Dar situatia s-ar putea inrautati, cind va incepe relatia cu FMI, sa ceara inchiderea celor trei banci. Dar mai mult decit termenul din Constitutie nu pot amina. Pe de alta parte e un plus, pentru ca vara multa lume e plecata, mai ales tineretul. Dar nu s-au gindit ei la PL si Chirtoaca, credeti-ma.

Red: Vorbeati mai devreme de interesele Rusiei. Care sint vectorii ei de influenta in Republica Moldova?
Mihai Ghimpu: Pai avem partide care fac deschis politica Rusiei, precum Partidul Socialist al lui Dodon. Alte partide fac mai destept, mai ascuns.

Red: Dati-ne un exemplu.
Mihai Ghimpu: Pai cum poti sa semnezi un acord in cadrul CSI in care se consfinteste sarbatorirea a 70 de ani de la victoria din al doilea razboi mondial sa semnezi ca razboi pentru eliberarea patriei, contrar legislatiei noastre?

Red: Dar cine a semnat acest acord?
Mihai Ghimpu: Vlad Filat, fiind prim-ministru (din partea PLDM - n.red.).

Dar si PD-ul, cu limba moldoveneasca. A cui e politica asta? De unde vine ea? Vedeti ce spune acum Serghei Nariskin, presedintele Dumei din Rusia, ca aici nu traiesc romani, ci moldoveni, natiune inventata de ei. Aceste partide direct sau indirect promoveaza interesele Federatiei Ruse. De aceea sintem saraci si dezbinati, pentru ca noi avem partide geopolitice. Unele spre Bucuresti - Bruxelles, altele spre Moscova - Tomsk - Omsk - Vladivostok.

Red: Alegerile din Gagauzia vor avea loc in curind. La ce va asteptati?
Mihai Ghimpu: Oameni care nu se bucura de faptul ca au ajuns sa traiasca pe teritoriul nostru, ci sint recunoscatori Rusiei ca le-a dat pamintul nostru. Ei sint si o sa moara cu Rusia. Astazi, au acest statut de autonomie tot datorita Rusiei. Ce, noi sintem stat federativ? Nu, sintem stat unitar.

Red: Cistigarea alegerilor de catre candidata sustinuta de Moscova nu va produce inca o problema suplimentara pentru Moldova?
Mihai Ghimpu: Unde se vor duce ei, ca sint 100.000 si stau in centrul Republicii? Ei nu inteleg un lucru, ca noi vom fi impreuna, legati unul de altul. Trebuie o politica consecventa si verticala a statului, dar toti cei care vin la putere fac jocul lor ca sa-i impace, si le creste pofta. Actualul baskan, membru al Guvernului, a organizat un referendum ilegal impotriva cursului european, dar el ramine membru al Guvernului.

Red: O alta problema mare este existenta televiziunilor rusesti. Cum se poate rezolva aceasta problema?
Mihai Ghimpu: Ei detin monopolul in lipsa televiziunilor romanesti. Noi nu avem curajul sa-i inchidem, desi in privinta Ucrainei de exemplu au facut propaganda, agitatie fatisa. Trebuie o putere care sa-si asume.

Red: Dar de ce nu promovati un proiect in Parlament in acest sens?
Mihai Ghimpu: PL include pe listele de la Parlament doar candidati care au ca limba oficiala limba romana. PL are proiecte in Parlament, dar nu trece nici unul, nici macar cind eram in cadrul Aliantei. PLDM pe alocuri ne sustine, dar PD e impotriva, pentru ca ei sint pe esichierul de stinga, pro-rusi.

Red: Exista zvonuri aici, la Chisinau, ca Iurie Leanca si-ar putea face partid. Ati face o alianta politica?
Mihai Ghimpu: Sa vedem, timpul ne va arata.

Red: Ce parere aveti despre actualul premier, Chiril Gaburici?
Mihai Ghimpu: L-am vazut prima data in Parlament - ma rog, il mai vazusem la TV.

Red: Credeti ca va putea tine Moldova pe orbita pro-europeana?
Mihai Ghimpu: Dar nu depinde el. Depinde de partide. Iata de ce vorbim de majoritrate parlamentara. Cele doua partide nu au majoritate.

Red: Vedeti drumul pro-european al Republicii Moldova frinat de sprijinul tacit al comunistilor?
Mihai Ghimpu: Sigur, din start e clar ca s-a inceput cu stingul. Cum sa guvernezi fara majoritate clara pro-europeana, ci cu sprijin tacit al comunistilor? Asta e clar o frina. Noi, liberalii, o sa analizam fiecare proiect cu atentie, dar nu vom fi masinarie de vot pentru ei.

Red: In Republica Moldova e in desfasurare un scandal financiar urias. Cine e la originea lui si cine a beneficiat?
Mihai Ghimpu: Eu am vorbit despre acest subiect din urma cu patru ani, cind s-a nascut acest proiect de a fura Banca de Economii. Noi am format acum o comisie parlamentara de ancheta. Iar daca organele judiciare tac, atunci e clar ca e implicata Puterea.

Red: Dar aveti dovezi ca e implicat cineva de la Putere?
Mihai Ghimpu: Toata lumea stie ca Vlad Filat, fiind premier, avea control asupra Bancii de Economii, care era detinuta in proportie de 56% de stat. Si apoi domnul Leanca a semnat, fiind premier, micsorarea pachetului de actiuni al statului.

Red: Cind vom avea raportul comisiei parlamentare?
Mihai Ghimpu: In 15 zile cred ca s-a decis. Dar mai e si grupul de experti din SUA, veniti prin banca Nationala, care va face un raport. Dar a disparut un miliard, si e trist ca lumea se comporta de parca s-a pierdut un leu, desi a trecut atita timp. S-a facut o perchezitii de ochii lumii. Dar vine ziua in care raspunzi in fata legii, mai devreme sau mai tirziu, si asta se vede in Romania.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8336 vizualizari

 • -9 (27 voturi)    
  ... (Miercuri, 25 februarie 2015, 18:17)

  a.nonim [utilizator]

  As mai fi adaugat o intrebare: Domnule Ghimpu, chiar nu aveti remuscari pentru ca nu ati votat un guvern minoritar?
  E clar ca vremea unionistilor nu a venit, si poate nici nu va veni vreodata, dar puteati pune un set minimal de conditii legate de integrarea europeana si sa sustineti un guvern minoritar. Ati preferat sa ramaneti in opozitie si sa lasati un guvern care are telefon rosu cu Voronin... Si atunci va intreb, unde e interesul tarii?
 • -19 (23 voturi)    
  prostii Ghimpiste (Miercuri, 25 februarie 2015, 18:24)

  Iulian [anonim]

  Am votat pentru PL pentru ca sustin in mare masura politica pe care o duceau, cum cea pe care o vedeam la TV, dar timpul si oamenii mi-au aratat ca Ghimpu este un populist si jumate.
 • -17 (23 voturi)    
  politicon (Miercuri, 25 februarie 2015, 18:32)

  Ion [anonim]

  Ghimpu s-a transformat intr-un piarist eftin care joca pentru acei 9 % pe care ii are si pe care cred ca mult ea dezamagit.
 • +27 (29 voturi)    
  Ghimpu- (Miercuri, 25 februarie 2015, 18:45)

  andreitr [utilizator]

  -un roman adevarat. Poate se vor trezi si moldovenii sa aleaga pe cine trebuie...
  • +6 (8 voturi)    
   problema Rep.Moldova (Joi, 26 februarie 2015, 9:40)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

   o reprezinta faptul ca clasa politica este plina de agenti KGB - vezi agentul KGB Vladimir Voronin care detine PCRM (un fel de Ion Iliescu) si vezi agentul KGB Igor Dodon care detine PSRM.

   Ambii au o politica nu pro CSI, ci pro Rusia clara si pe fata 100%. Si votantii acestora.

   o a doua problema o reprezinta faptul ca media din Rep.Moldova este dominata clar si majoritar de televiziunile in limba rusa.

   Nu stiu daca intelegeti amploarea acestui lucru, de aici din Romania. Imaginati-va ca in Romania 70% din televiziuni ar fi in limba rusa (100%) si populatia Romaniei ar asculta / vedea aceste televiziuni stiind limba rusa la fel de bine ca limba materna.

   Cateodata in Rep.Moldova nici nu stii sa spui care este limba materna atat timp cat marea majoritate vorbeste fluent ruseste, si gandeste practic in rusa.

   primul lucru ar fi "asaltul" UPC, RDS in Rep.Moldova finantat puternic de guvernul Romaniei.

   Rusia o face pe fata, noi de ce nu am face-o ???
 • +26 (28 voturi)    
  Romania devine exemplu pentru Moldova (Miercuri, 25 februarie 2015, 20:28)

  Valeriu [anonim]

  Nici podurile de flori, nici donațiile de cărți, nici gazoductul, nici pașapoartele românești, nu au făcut nici 1% pentru Unirea Basarabiei cu România din cât face o instituție care nu are nicio treabă cu Republica Moldova, DNA. Întâlnesc zilnic basarabeni, - atenție, mulți neunioniști - pentru care idealul suprem devine pe zi ce trece să fie și aici „ca la România”. Nu drumurile, nu hypermarketurile, nu începutul de prosperitate și modernitatea României îi atrage pe aceștia, ci visul de a-i vedea la pușcărie pe toți cei care fură Moldova est-pruteană de 25 de ani neîntrerupt. Abia acum locuitorii Basarabiei văd un adevărat model românesc pe care îl vor și la ei acasă, făcându-i să își dorească tot mai curând o Unire și dreptatea adusă și în casa mică a României. Pentru asta mulțumesc DNA că mă face să fiu și mai mândru Român la Chișinău!
 • -5 (7 voturi)    
  Chisinau (Miercuri, 25 februarie 2015, 21:17)

  Racovita Pavel [anonim]

  La intrebarea unde e miliardul de dolari furat de la Banca de Economii? Ghimpu trebuie sa raspunda singur. Oare nu nepotul sau, Dorin Dragutanu, este Guvernatorul Bancii Nationale din RM?
 • -4 (6 voturi)    
  Mare populist (Miercuri, 25 februarie 2015, 21:29)

  Dumitru [anonim]

  Un mincinos populist e Ghimpu, si cind vad ce aere de anticorupt isi da ma face sa rid, el uita ca primul din vizorul DNA-ului ar fi el si nepotu-su ce au furat milioane d ela primaria Chisinaului, sau faza cu procuror european, o prostie o lingura de dulceata in caldarea cu rahat, cel mai bine sa fie instituita depolitizarea structurilor de drept ce o propunea PD-ul si nu prostolaniile lui Ghimpu.
 • -3 (5 voturi)    
  ds (Miercuri, 25 februarie 2015, 21:29)

  Arcadie [anonim]

  Ghimpu mai bine sa-si traga o palma si sa revina la viata, lucrurile demult evoluiaza si se schimba spre bine. El mai bine s-ar uita sub nas si la nepotul sau care in Primarie a intors totul cu susul in jos .
 • +5 (7 voturi)    
  Mafiotii moldoveni iau lectii de la ai nostri! (Joi, 26 februarie 2015, 7:45)

  hotnewsfil [utilizator]

  '.....liderii partidelor aflate acum la putere la Chisinau se tem de o justitie independenta'.
  Se tem si decid sa se organizeze mai bine, cum le sta bine mafiotilor 'de inalta clasa'.
 • -3 (5 voturi)    
  exagerat (Joi, 26 februarie 2015, 9:21)

  Radu [anonim]

  Da bun , tv-ul rus spala bine creerii, dar hai sa fim mai seriosi si sa lasam la discretia CCA si a cetatenilor sa decida ce si cum sa priveasca ca uneori Ghimpu cam prea le indoaie.
 • -3 (7 voturi)    
  polis (Joi, 26 februarie 2015, 9:23)

  Iulian [anonim]

  Da cum se primeste ca cei de la PLDM sau cei de la PD trebuie sa hotarasca ce tv- sa fie translat in MD. Sau poate ca ar fi mai bine ca consumatorul sa decida ? II clar ca Ghimpu vrea numai tv din Roamnia la noi in tara dar...
 • -1 (1 vot)    
  Politica Chisinau (Vineri, 27 februarie 2015, 13:38)

  Factor MD [anonim]

  Ghimpu trebuie sa recunoasca ca Guvernatorul Bancii Nationale din RM este nepotul sau, Dorin Dragutan.
 • 0 (0 voturi)    
  prostii (Vineri, 27 februarie 2015, 13:47)

  seba [anonim]

  Daca ar fi dupa Ghimpu apoi el ar aduce si SRI si poate ca si Ddodn sa mai aduca si FSB -ul rus in tara asat si cu asat ne-am lamurit.
 • -1 (1 vot)    
  polis (Vineri, 27 februarie 2015, 14:02)

  Norman [anonim]

  Se pare ca Ghimpu vrea si pod de flori pentru cei din DNA si mai nu stiu cine din România. Numai ca este un mic ?, cum facem cu ceia care nu sunt deacord cui aceste populisme ii alungam din tara ? mai mult de jumate din populatia Republicii Moldova trebuie fugarita pentru ca Ghimpu sa-si faca mofturile.
 • 0 (0 voturi)    
  Mare populist (Vineri, 27 februarie 2015, 14:08)

  Vasile [anonim]

  Mare populist si mincinos e Ghimpu, caci nu vad eu sensul sa aduci un DNA, e mai logic depolitizarea CNA si a restul structurilor de drept din Moldova pentru a le eficientiza si reforma ca sa transformi CNA in DNA, si nu sa faci doar valuri.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by