Guvernul a aprobat, printr-un Memorandum, Raportul negocierii Acordului de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare in vederea implementarii Proiectului privind invatamantului secundar. De asemenea, Ministrul Finantelor Publice a fost imputernicit sa semneze textul negociat al Acordului de imprumut. Dupa semnare, Acordul va fi supus ratificarii in Parlament. Acordul prevede acordarea, de catre BIRD, a unui imprumut cu o valoare de 200 milioane de euro, pe o perioada de 20 de ani, rambursabil intr-o singura transa, la 1 noiembrie 2034, cu o dobanda EURIBOR la sase luni, plus marja variabila.

Perioada de implementare a Proiectului va fi de circa sapte ani, data limita de tragere a sumelor imprumutului este de 31 decembrie 2022.

Proiectul privind invatamantul secundar finantat prin Acord, vizeaza stimularea absolventilor de invatamant secundar superior (liceu) de a-si continua studiile in invatamantul tertiar (invatamant superior sau alte forme de invatamant postliceal). Proiectul va sprijini programul educational national prin interventii la nivelul scolilor (asigurarea de granturi, ore de remediere si tutoriat, consiliere, meditatii, activitati extracurriculare etc.), interventii sistemice (revizuiri ale programei scolare, formarea cadrelor didactice, imbunatatirea conditiilor de predare etc.), precum si interventii la nivelul universitatilor si programe de vara, vizand sprijinirea studentilor cu risc de abandon.