Senatorul PSD Adrian Anghel, care in decembrie a avut probleme de avizare pentru functia de ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni in noul Guvern, a fost numit, marti, de premierul Victor Ponta in postul de consilier onorific in domeniul dialogului cu romanii din Statele Unite ale Americii, informeaza Mediafax.

De asemenea, potrivit unei alte decizii publicate marti in Monitorul Oficial, Florea Voinea a fost numit consilier onorific al primului-ministru in domeniul relatiilor cu Republica Populara Chineza, scrie Agerpres.

Activitatea celor doi consilieri onorifici este neremunerata, se precizeaza in cele doua decizii ale premierului.

***

La sfarsitul anului trecut, la audierile din comisiile reunite pentru diaspora din Parlament privind ocuparea postului de ministru pentru Romanii de Pretutindeni, Adrian Anghel a fost votat de parlamentari cu 12 voturi "pentru", 8 voturi "impotriva" si 4 abtineri. Dupa incheierea audierilor, el le-a spus jurnalistilor ca a primit aviz favorabil.

Pe de alta parte, parlamentarii opozitiei Eugen Tomac si Mircea Dolha au afirmat ca, potrivit procedurilor, Anghel ar fi avut nevoie de 13 voturi "pentru", ca sa fie validat favorabil in comisii.

Dupa verificari, Mircea Lubanovici, presedintele comisiei pentru romanii din afara granitelor, a declarat ca s-a stabilit ca au votat 24 de parlamentari, astfel ca Adrian Anghel a primit un aviz negativ pentru portofoliul de ministru.

Ulterior, Adrian Anghel a declarat ca se retrage din competitia pentru portofoliul de ministru ca urmare a faptului ca nu a obtinut aviz pozitiv clar la audieri, din partea colegilor sai parlamentari, adaugand ca nu vrea sa "intineze" noul Guvern.

In locul acestuia, premierul Ponta l-a nominalizat ca ministru pe deputatul PSD Angel Tilvar, care a primit aviz pozitiv.