Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Augustin Zegrean, a declarat, marti, ca Legea fundamentala prevaleaza intotdeauna in contextul dispozitiile referitoare la adoptarea de catre Parlament a unei hotarari pentru urmarirea penala, respectiv arestarea preventiva a unui deputat, transmite Agerpres.

Referitor la votul de luni pentru incuviintarea urmaririi penale si arestarea preventiva a Elenei Udrea, seful CCR a spus ca nu urmareste subiectul pentru ca nu-l intereseaza.

Intrebat daca era nevoie de o majoritate simpla sau de o majoritate calificata pentru acea cerere, Zegrean a subliniat: "Cititi art. 155 din Regulamentul Camerei Deputatilor si art. 76 alin 2 din Constitutie si gasiti raspunsuri la toate intrebarile. (...) Constitutia prevaleaza intotdeauna".

Despre faptul ca Parlamentul nu si-au pus in acord statutul nici acum, presedintele Curtii a explicat ca a fost o tentativa de modificare in 2013 iar prevederile au fost declarate neconstitutionale pe un alt motiv decat cvorumul si ca de atunci nu s-a mai revenit.

El a mentionat ca la CCR nu s-a depus nicio sesizare cu privire la rezultatul votului din Parlament in cazul Udrea.

In ceea ce priveste posibilitatea ca un avocat sa conteste o hotarare a Parlamentului la CCR, Zegrean a precizat ca avocatii pot sa faca orice.

"Si eu am fost avocat si am facut de toate. (...) Cine ar putea sa atace acel articol din statut? (...) Un grup de parlamentari in nicio situatie, pentru ca statutul acela este o lege in vigoare. Cine ar putea sa o faca? Ar putea cineva care are un proces in care s-ar aplica acea lege sau Avocatul Poporului, care poate orice", a mai sustinut seful CCR.

Articolul 76 alin. 2 din Constitutie prevede ca: "Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera".

Art. 155 din Regulamentul Camerei Deputatilor privind dreptul de a cere urmarirea penala a membrilor Guvernului stabileste: (1) Dezbaterea cererii prevazute la art. 154 se efectueaza pe baza raportului intocmit fie de o comisie permanenta, ca urmare a unei anchete desfasurate in conditiile art. 71, fie de o comisie speciala de ancheta constituita in acest scop. Daca ministrul are si calitatea de deputat, cererea se trimite spre examinare Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, care va elabora un raport pe care il inainteaza Camerei. (2) Rapoartele prevazute la alin. (1) se inscriu cu prioritate in proiectul ordinii de zi. (3) Cererea se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor'.

Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, a declarat marti, referindu-se la votul din Parlament privind incuviintarea arestarii preventive a Elenei Udrea, ca atat deciziile Curtii Constitutionale, cat si Constitutia au fost respectate.

Tot marti, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, aprecia ca cererea arestarii preventive a Elenei Udrea a fost adoptata potrivit deciziei CCR, dar nu si conform statutului senatorilor si deputatilor. "Conform deciziei Curtii Constitutionale da, conform statutului nu", a spus acesta.