Comisia parlamentara pentru modificarea legii electorale a votat marti in unanimitate revenirea la votul pe liste la alegerile parlamentare, precum si pentru infiintarea unui partid cu trei membri, transmite Agerpres.

Presedintele Comisiei, Valeriu Zgonea, a afirmat ca are mandat de la PSD pentru revenirea acestui tip de vot. "Eu am mandat de la PSD sa sustin votul pe lista", a spus Zgonea.

Votul pe lista a fost sustinut si de PNL, prin vocea vicepresedintelui Comisiei, Mihai Voicu, cu corecturile tehnice necesare care urmeaza sa fie discutate si cu amendamentul de a pastra cirscumscriptia electorala 43 pentru romanii din strainatate - patru deputati si doi senatori, care nu exista in sistemul de vot din 2004, va fi pastrata. Propunerea a fost acceptata.

Senatorul liberal Puiu Hasotti a precizat ca votul pe lista a fost convenit unanim de membrii subcomisiei de resort, sub forma unui proiect care sa sufere niste amendamente.

Deputatul UDMR Marton Arpad a pledat pentru o lista nationala in care sa fie insiruite toate candidaturile depuse in judete in ordinea propusa de partid. "Sa fie o lista judeteana si o lista nationala care contine toate numerele de pe lisa nationala care se depune la BEC, pentru ca se va vota lista respectiva cu toate numele", a fost propunerea de principiu a deputatului UDMR.

In privinta infiitarii unui partid, parlamentarii au eliminat criteriul teritorial existent in prezent in legea partidelor politice, optand pentru posibilitatea ca un partid sa poata fi infiintat doar de trei persoane.

Presedintele comisiei, Valeriu Zgonea, a precizat ca are mandat de la PSD pentru a sustine infiintarea unui partid politic din trei membri.

"Avem mandat de la conducerea PNL de a sustine eliminarea criteriului teritorial", a aratat si vicepresedintele comisiei, Mihai Voicu.

Pentru eliminarea criteriului teritorial s-a exprimat si UDMR, prin vocea deputatului Marton Arpad.